Læserebrev: Ja til Århus som metropol |
2 af de mest ivrige skribenter m.h.t. at udtænke vilde tanker om, hvordan Djursland kunne spille en større og mere central rolle i den østjyske region i en ikke så fjern fremtid, er blevet inspireret til at skrive følgende stykke efter at have læst en kronik i Jyllands Posten, skrevet af formanden for Venstres amtsrådsgruppe:
"Tak til Christian Møller-Nielsen (JPÅ 25/7) for en detaljeret beskrivelse af Århus Amt planer for vækstfremme i Østjylland. CMN nævner fem udviklingstendenser, men glemmer den sjette:
Den forestående udvidelse af EU, der placerer Jylland i centrum midt i mellem Øst-EU og Vest-EU, og med en dybvandshavn beliggende lige ved indsejlingen til Østersøen i Århus Amt. Så CMN har ret i sin pointe: Århus er og skulle gerne vedblive med at være Jyllands vækstdynamo.
Plads til at vokse
Derfor er det vigtigt, at amtet sikrer, at vækstdynamoen Århus får plads at vokse i stedet for at spærre sig inde bag tre store transportcentre med en tvivlsom fremtid, en lufthavn i Thomasminde, et transportcenter ved Årslev og en udbygget Århus havn.
I stedet bør Århus gives mulighed for at vokse gennem anlæggelse af et nyt byudviklingscenter i Thomasminde og en ny Dybvandshavn i Glatved.
Århus Havns udvidelsesplaner i Århusbugten er betinget af, at skatteborgerne vil betale for en tunnel under Århus (P. Juste, JPÅ den 29/4). For samme penge kan motortrafikvejen på Djursland udbygges til motorvej og forsynes med to hængsler, dels til den eksisterende motorvej, og dels til Glatved Dybvandshavn.
Som det på det seneste er fremgået af dagspressen, er der nu allerede planer om at flytte færgetrafikken til den sydlige del af Århus havn med deraf følgende yderligere pres på en tunnelløsning, samt hindring af det frie udsyn over bugten fra Strandvejen.
Så mon ikke skatteborgerne vil foretrække motorvejen frem for tunnelen? For der er store vækstmuligheder langs 50 km motorvej frem til en dybvandshavn med en glorværdig fremtid. Og ingen vækstmuligheder i en tunnel under Århus frem til en udkonkurreret havn med en glorværdig fortid.
Dybvandshavn
Derfor bør Århus Amt hjælpe Århus Havn i konkurrencen med Stigsnæs ved at gøre det lettere for Århus havn at bygge sin dybvandshavn ved Glatved på Djursland. Det kan Amtet gøre ved at udbygge den nuværende motortrafikvej til motorvej med to motorvejshængsler, et vestligt og et østligt.
Det vestlige hængsel skal forbinde motorvejen med et kommende landtransportcenter syd for Hadsten, hvor banen og motorvejen ligger tæt på hinanden. Dette vil være en fremtidssikret beliggenhed. Et landtransportcenter ved Årslev vil blokere for Århus' vækst mod vest. Og en motorvejshængsel gennem Århus' forstæder fra Skødstrup til Søften vil forhindre Århus' vækst mod nord.
Motorveje bør bygges uden for byer, ikke inde i byer.
Det østligt hængsel skal forbinde motorvejen (den tidligere motortrafikvej), ikke som oprindeligt påtænkt med Ebeltoft færgehavn, men med den kommende Dybvandshavn i Glatved, som er fri for alle de problemer Århus Havn har hver eneste gang den skal udvides, og som modsat Århus Havn kan overleve konkurrencen med den kommende dybvandshavn ved Stigsnæs. Glatveds beliggenhed ved indsejlingen til Østersøen er så unik, at Glatved dybvandshavn vil blive bygget under alle omstændigheder af udenlandsk kapital, hvis dansk kapital ikke benytter chancen.
Afstanden til Glatved er den samme som til Ebeltoft, og sejltiden til Odden er den samme begge steder fra. Det vil derfor være naturligt, at al færgetrafik mellem Odden og Jylland flyttes til Glatved. Samtidig undgås de trafikale problemer, man nu slås med i Århus og Ebeltoft.
Motorvej til Tirstrup
Der vil så være motorvej direkte frem til lufthavnen i Tirstrup, hvorefter Thomasminde kan reserveres til at planlægge et nyt centralt beliggende bycenter til udvikling af Århus nordpå.
Regeringen har afsat midler til sådanne arbejder (JPÅ 29/7), og der er nok større chancer for at få en bevilling til udbygning af motortrafikvejen til motorvej end til en tunnel under Århus.
Amtet bør, når beslutning om ovennævnte tiltag er taget, holde en international konference, som hedder "Jutland - where East & West meet", og som synliggør de fordele, der er ved at etablere sig administrativt og forretningsmæssigt midtvejs mellem det østlige og vestlige EU.
Hvis Århus Havn stadig ikke har fundet ud af det hensigtsmæssige i at flytte en del af aktiviteterne til Glatved, er tiden inde til at Glatved Dybvandshavn tilbydes til andre investorer. Forhåbentlig danske, så indtjeningen kan forblive i landet.
Samtidig kan Jyllands repræsentanter i EU begynde at arbejde målrettet på, at Jylland, som mødestedet mellem øst-EU og Vest-EU, får tilført både EU-administration og EU-institutioner. Det er nu Danmarks goodwill fra udvidelsesforhandlingerne sidste år skal omsættes til praksis.
Men arbejdet skal påbegyndes i Århus Amt og hurtigst muligt, for EU's østudvidelse står lige for døren. Derefter vil det være for sent at udnytte de muligheder, som opstår i forbindelse med EU's østudvidelse.
Kort sagt: der vil komme ekstra fart på vækstdynamoen, hvis Århus Amt kan få Århus til at samarbejde med/etablere Glatved Dybvandshavn. Der er mange fordele ved at udvide Århus havn i Glatved frem for i Århusbugten.
1. Der vil, væsentligt billigere end i Århusbugten, kunne etableres kajanlæg med en vanddybde på op til 18 meter, hvor de største containerskibe, uden hjælp af slæbebåde for manøvrering, vil kunne gå til kaj for lastning/losning.
2. Der vil være minimum ovennævnte vanddybde ud til sejlrenden, altså ingen uddybningsproblemer eller fremtidig vedligeholdelse af sejlrende.
3. Der vil være store landarealer til rådighed for oplagring/etablering af servicevirksomheder m.m.
4. Ved behov vil udvidelse af kaj- og landarealer kunne ske næsten uden begrænsninger.
5. Havnen vil være én af de sidste havne i de indre danske farvande, der fryser til.
6. Havnen vil kunne etableres som en ø-havn med et minimum af skader på miljøet.
7. Havnen vil som ø-havn altid kunne leve op til USA's og EU's sikkerhedsbestemmelser.
8. Århus Havn og de aktiviteter, der fortsat bevares, vil kunne leve i harmoni med Århus by.
Nu har Århus Amtsråd en chance for at vise sin berettigelse ved at foretage en styring af udviklingen i Århus Amt til glæde og udvikling for hele amtet.
At undlade at flytte Århus havn til Glatved ville svare til, at man i Middelalderen havde undladt at flytte Roskilde havn til København. Forhåbentlig kan Århus Amt i dag vise et tilsvarende fremsyn. Hvis ikke, vil det få katastrofale konsekvenser for alle planer om at udvikle Århus til en metropol, og for udviklingen i hele regionen."
Skrevet af Per Lund, Åstrup Bygade 56, Grenaa, og Allan Tarp, Hornslets Allé 27, Grenaa, i Jyllands Posten d. 12. august
Redigeret af Rex, redaktion 11.
[ Alle dagens artikler | Arkiv oversigt ]
© Nørre Djurs Net 2002