Skolestart

Tirsdag den 5. august var sommerferien slut, og børnene skulle have deres første skoledag i det nye skoleår. I børnehaveklasserne mødte i alt 85 børn op til deres første skole­dag.

I skoleåret 2003/2004 er der i alt 802 folke­skolelever i Nørre Djurs Kommune. Det er – set i forhold til sidste skoleår – et fald i elev­tallet på knap 40 elever.

 

Eleverne er fordelt på skolerne sådan:

·         Glesborg skole.... 278 elever

·         Voldby skole....... 158 elever

·         Ørum skole......... 346 elever

·         Stendysseskolen· 20 elever

 

På 10. klasse Center Djursland, som er be­liggende i Grenaa Kommune, kommer 36 elever fra Nørre Djurs Kommune.

På private skoler (fortrinsvis Gjerrild Bønne­rup Friskole, Norddjurs Friskole og Ryom­gaard Privatskole) er der tilmeldt 205 elever fra Nørre Djurs Kommune.

Herudover har yderligere 41 elever valgt at tage 9./10. skoleår på en efterskole.

FB

 

Bønnerup Børnehave fylder 10 år

En dag, der er værd at fejre.

Børnehaven blev til på initiativ af forældre i Bønnerup. Siden kom den i kommunalt regi.

En ændring der ikke fjernede interessen og opbakningen fra forældre og lokalmiljøet.

Børnehaven kan og skal indrette sig efter de behov for udvikling, tiden/børnene kræver. Det finder vi som personale inspirerende. Det viser sig, at børnehaven er i stand til at rumme de børn, der bruger den. Rytmen ændrer sig, og rum og legeplads får andet indhold. Det kan man da sige er godt klaret af en børne­have på kun 10 år.

Bygningerne har smugtrænet!

De begyndte egentlig som folkeskole. Deref­ter havde børnehaveklassen til huse heri. Efterfølgende blev det til Bønnerup Børnehave. I 2001 etableredes der en tilbygning, således at byg­ningerne kunne rumme børnene


på en tidssvarende måde. Lige nu overvejer vi, hvordan vi skaber plads til de mindste børn fra 0 – 2 år.

Udviklingen stiller konstant nye krav; men der er ingen tvivl om, at børnehaven altid har været og altid vil være et sted, hvor børn vil tilbringe mange gode timer. Sammen med persona­let/forældrene bruger de bygningerne og om­givelserne til det, der er sjovt for børn og voksne – at lege med virkeligheden i trygge omgivelser.

Børnehaven vil blive fejret lørdag den 9. august kl. 10.00 – 14.00. Alle er velkomne til at del­tage i festlighederne og hjælpe os med at sætte godt i gang med de næste 10 år.

Velkommen fra støttegruppe, børn og perso­nale i Bønnerup Børnehave.

Elsemarie Brøndum

Bønnerup Børnehave

 

Tandplejen i Nørre Djurs Kommune

fejrer 25-års jubilæum ved en lille reception fredag den 8. august 2003, kl. 13-15

på Tandklinikken i Ørum.

 

For 25 år siden, i august 1978, blev den første børnetandklinik i Nørre Djurs kommune taget i brug i Ørum. Dengang var det kun børnene fra 1. til 7. klasse, der havde ret til gratis tandpleje på kommunens klinik, og børnene blev transporteret i taxa fra kommunens mange skoler til tandbehandling i Ørum.

Dengang havde børnene så dårlige tænder, at tandpine ofte forstyrrede undervisningen, og det var blandt andet baggrunden for, at der blev vedtaget en børnetandplejelov, hvor kommunen skulle tilbyde tandpleje til børnene.

Så selv om der dengang kun var knap 900 børnepatienter i tandplejen, var der nok at tage fat på. Ikke alle børn havde været regelmæssigt til tandlæge, før børnetandplejens indførelse, så hverdagen de første par år var præget af mange tandudtrækninger, rodbehandlinger og reparation af store huller i amalgam.

Siden er det gået slag i slag.


I 1980 åbnede klinikken i Glesborg og i 1983 åbnede klinikken i Voldby.

Gradvist blev tandplejetilbuddet udvidet til at omfatte alle børn og unge fra 0-18 år og ca. 1850 børn og unge deltager nu i Nørre Djurs kommunale tandpleje.

Omsorgstandplejen blev indført i 1994. Det betød, at borgere, der er så svage på grund af fysisk eller psykisk handicap, at de ikke kan benytte tilbuddet i privat tandlægepraksis, skal tilbydes kommunal tandpleje. Ca. 60 borgere i Nørre Djurs Kommune modtager omsorgstandpleje, og tandplejen har i samarbejde med Ebeltoft og Rønde indkøbt mobilt udstyr, så enkle behandlinger kan foretages i hjemmet.

I 2002 blev der indført et amtstandplejetilbud for fysisk/psykisk udviklingshæmmede børn. Klinikken i Ørum har indgået aftale med amtet om at tilbyde tandbehandling for de børn på Djurslandskolen, som er berettiget til amtstandpleje.

Hvad har borgerne så fået i løbet af de 25 år?

Problemet med tandpine som forstyrrende element i skolen er næsten forsvundet. Børnene har fået det bedre – også på tandområdet, så nu kan den unge på 18 år begynde sit voksenliv med et helt tandsæt og i de fleste tilfælde med få eller ingen fyldninger, og kun i sjældne tilfælde med rodbehandlede tænder.

Tandsundheden er dog stadig under pres af det stadigt stigende sukkerforbrug. Der drikkes i dag flere sodavand og spises mere slik end nogen sinde før. Det er derfor vigtigt at fortsætte den målrettede forebyggende indsats, så der skal bores i så få tænder som muligt. Derved undgås smerten – både i munden og senere i tegnebogen - når tænderne skal repareres.

Derfor er tandplejens vision: Sunde tænder – hele livet.

Lis Petersen

Klinikchef, Den kommunale tandpleje

 

Mulige nye bosætningsområder i Nørre Djurs Kommune

Det er vigtigt at Nørre Djurs Kommune har et varieret udbud af arealer til forskellige bolig­typer og på forskellige lokaliteter.

Det er i dag langt fra nok, at der er et til­strækkeligt antal boliger i forhold til befolknin­gen. Boligerne skal også have den ønskede kvalitet og ligge der, hvor folk ønsker at bo.

Nørre Djurs Kommune har derfor udarbejdet


 

et katalog på baggrund af en undersøgelse af mulige nye bosætningsområder i kommunen. Kataloget er blevet behandlet på økonomiud­valgsmødet den 29. juli 2003 og næste trin i den politiske beslutningsproces er en dialog med Århus Amt, således at kommunen står med en forhåndsaccept inden de nye bosæt­ningsområder bliver indarbejdet i strategipla­nen, som p.t. er under udarbejdelse.

Efter en offentlig debat og høring om strate­giplanen for Nørre Djurs Kommune vil de udvalgte områder derefter blive indarbejdet i kommuneplanen.

SB

 

Likviditet og Budget

For syvende måned i træk har Nørre Djurs Kommune en positiv likviditet opgjort efter Indenrigs- og Sundhedsministeriets kasse­kreditregel. Dette er meget tilfredsstillende og er ens betydende med, at vi er en smule foran i forhold til den økonomiske genopret­ningsplan, som er aftalt med ministeriet.

En betingelse for at vi også næste år kan holde planen, er at vi igen i 2004 opnår et driftsoverskud på den ordinære drift på ca. 15 mio. kr. Vi kender nu langt hoved­parten af næste års indtægter og det tegner til at blive meget vanskeligt at holde udgif­terne på 15 mio. kr. under indtægterne. Med de foreløbige tal skal udgiftsrammerne be­skæres med ca. 4 mio. kr., og det er inden, der er medtaget de ønskede driftsudvidelser og de ønskede anlæg.

SB

 

”Klædt på til fremtiden”

er titlen på den kursusrække for medarbejdere i Nørre Djurs Kommune, som starter torsdag den 21. august. I alt skal 308 medarbejdere gennemføre de tre moduler inden nytår og et tilsvarende antal første halvår 2004. Kurserne gennemføres på Sten­vadcentret og instruktørerne kommer fra Grenaa Handelsskoles Kursuscenter.

SB

 

Værdier som arbejdsgrundlag

Kommunalbestyrelsen har den 8. august godkendt kommunens værdigrundlag, som kan opfattes som en beskrivelse af den ad­færd som Nørre Djurs Kommune ønsker at leve op til. Værdierne er fremkommet via en længere proces, hvor værdierne er blevet vejet og


 

målt i flere omgange. Værdierne skal nu implementeres i organisationen bl.a. via ”Klædt på til fremtiden” kurserne. Værdierne er listet op nedenfor.

 

Åbenhed

Vi ønsker at have en åben dialog med bor­gere, politikere og øvrige samarbejdspartnere og interessenter om kommunens virksomhed. For at give mulighed for dette skal vores in­formation være proaktiv. Vi skal være synlige, imødekommende og være i stand til ”at møde borgerne i øjenhøjde”. Endvidere er vi åbne overfor nye idéer og nye samarbejdsrelatio­ner.

 

Sund fornuft

I en verden, hvor dokumentation, regelstyring og bureaukratiet vinder indtog, vil vi i Nørre Djurs Kommune holde fast i vores sunde for­nuft. På de områder, hvor det er hensigts­mæssigt og i det omfang lovgivningen tillader det, vil vi undgå manualer og regelsæt og i stedet handle ud fra intuition og situationsfor­nemmelse.

 

Faglighed

Faglighed og kvalitet skal være et kendetegn for aktiviteterne i kommunen. Vi vil konstant bestræbe os på at lave løsninger og afgørel­ser, der både fagligt og moralsk er bæredyg­tige. Samtidig med at vi holder for øje, at fag­lighed er vigtigt, vil vi i forhold til den konkrete situation være opmærksomme på ikke at ”skyde over målet”, hverken fagligt eller res­sourcemæssigt. Vi vil være rettidige i forhold til aftaler og tidsfrister.


Udvikling

I Nørre Djurs Kommune er vi opmærksomme på hver enkelt medarbejders kompetence, muligheder og potentiale for at skabe udvik­ling. De opgaver, kommunen skal løse, for­andrer sig i en sådan hastighed, at kommu­nen - for at løse opgaverne bedst og billigst - konstant skal udvikle sine serviceydelser, myndighedsvaretagelse og administration. Forandringsparathed er derfor nødvendig egenskab for kommunens medarbejdere.

 

Frihed

Vi vil støtte og give rum til, at den enkelte medarbejder kan udfolde sine kvaliteter. Samtidig vil vi understøtte og opmuntre til, at medarbejderne både kan og vil tage ansvar for eget arbejdsområde. På afdelings- og institutionsniveau vil vi ligeledes give frihed til at udbygge egne kvaliteter og særpræg, når det sker med respekt for helheden. 

SB

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nyhedsbreve sendes til: Pressen, Grenaa Politi, Grenaa Kommune, Djurslands Erhvervsråd, Kommunens politikere og insitutioner og er endvidere tilgængelige på kommunens hjemmeside www.nr-djurs.dk og Intranet.