Læserbrev: Om specialundervisning |
På det seneste har vi bragt indlæg vedrørende den nye økonomiaftale mellem regeringen, amterne og kommunerne. I dag belyser en lokal Venstre-folketingskvinde aftalens betydning for den fremtidige specialundervisning:
”I den netop afsluttede aftale mellem regeringen og Kommunernes Landsforening er der ét punkt, som jeg finder meget væsentligt, og som jeg gerne vil uddybe lidt.
Det er punktet omkring specialundervisning.
Regeringen og Kommunernes Landsforening er enige om, at der er behov for en mere målrettet faglig og økonomisk styring af specialundervisningen om opfordrer blandt andet kommunerne til:
- At øge rummeligheden i almenundervisningen og derved reducere behovet for særlige undervisningstilbud.
- At skærpe den politiske styring af specialundervisningen.
I de nye trinmål for folkeskolen har vi fra politisk side beskrevet, hvilke kundskaber og færdigheder, som vi almindeligvis vurderer er nødvendige.
Og her er der en gruppe af børn, som kan have svært ved at imødekomme disse krav - men de skal ikke på forhånd berøves muligheden.
Den styrkelse af elevernes faglige kundskaber og færdigheder, som skal finde sted i de kommende år i folkeskolen, skal også afspejle sig i specialundervisningen.
Ellers ender vi i en situation, hvor forskellen mellem den ”almindelige” elev og den ”specielle” elev bliver endnu større. Specialundervisningen skal med andre ord knyttes tættere til og i højere grad være en del af den såkaldte almindelige undervisning.
Specialundervisningen skal udfordre det enkelte barn på både det faglige og det personlige plan.
Vi skal ikke pakke børnene ind i misforstået tolerance og medlidenhed.
Ethvert barn har unikke egenskaber, interesser, evner og læringsbehov. Det skal vi naturligvis holde fast i og værdsætte, at vi alle er forskellige. Men denne forskellighed betyder ikke, at vi skal dyrke den så meget, at den risikerer at blive en svaghed.
Målet med specialundervisningen er hverken at gøre børnene ens eller at fastholde dem i en ufordelagtig forskellighed. Målet med specialundervisningen er at sætte børnene i stand til at overkomme de negative konsekvenser, deres særegenhed kan have.
Vores uddannelsessystemer og -forløb skal indrettes på en sådan måde, at de tager hensyn til de store forskelle i egenskaber og behov.
Begrebet undervisningsdifferentiering er netop blevet introduceret med henblik på at sikre alle elever en undervisning, der tager udgangspunkt i deres forudsætninger, evner og interesser. Men selv om undervisningsdifferentiering har været en integreret del af folkeskolen siden 1993, så må vi konstatere, at der den dag i dag kun i begrænset omfang er plads til både den særligt begavede elev eller til den elev, der har vanskeligt ved at lære.
Amterne og kommunerne er de hovedansvarlige og skal sikre, at de lokale betingelser er i orden. Nu har vi fået en god aftale i stand, og jeg glæder mig til at se de kommende resultater.”
Skrevet af Venstres formand for Folketingets uddannelsesudvalg, Else Winther Andersen fra Kristrup, i Randers Amtsavis torsdag d. 19. juni
Redigeret af Rex, redaktion 11.
[ Alle dagens artikler | Arkiv oversigt ]
© Nørre Djurs Net 2002