Læserbrev: Manglende respekt |
I Århus Byråd, hvor lufthavnsflytningen i første omgang skal besluttes, har én af Venstre-folkene på det seneste givet udtryk for at have skiftet mening, så han nu står sammen med modstanderne af flytningen og på dén måde bliver tungen på vægtskålen til fordel for at fortsætte med Tirstrup Lufthavn. Det har i dén grad fået en læser op af stolen, og han fortæller bl.a. om et offentligt møde, han har været til:
”»Jeg håber, min stemme bliver afgørende. Det er da demokrati, når det er bedst.«
Sådan sagde Venstres eneste modstander i byrådet af en ny lufthavn i Århus, Gert Bjerregaard, på et debatmøde den 10/6 i Trige.
Partiets mest markante fortaler og repræsentant for Venstres officielle linie, folketingsmedlem Henrik Vestergaard, var opponenten. Mødet arrangeredes af partiets lokalforeninger i området omkring Thomasminde, hvorfor der naturligvis var en overrepræsentation af modstandere til stede. Helt nøjagtigt 71 imod og ni for.
Mødets forløb, Gert Bjerregaards adfærd den pågældende aften og hans grundlag for en plads i byrådet afslører imidlertid, at der er tale om en demokratiopfattelse baseret på manglende respekt for andres meninger, leflen for pøbelmentalitet og aftalesvigt.
Helt uklædeligt og heldigvis ganske atypisk for folkevalgte i dette land.
Intet middel er tilsyneladende Gert Bjerregaard helligt i denne sag. Godt hjulpet af den lokale såkaldte ordstyrer og en brovtende hob af politiske hooligans afbrød han gang på gang Henrik Vestergaard, hvorfor denne blandt andet måtte konstatere, at Gert Bjerregaard er »argument-resistent.«
Man kunne også have brugt vendingen »uden for pædagogisk rækkevidde.«
De to debattører havde hver medbragt et ekspertvidne, som skulle underbygge argumenterne for og imod.
Gert Bjerregaards sekundant var således Villy A. Poulsen fra firmaet Lufthavnskonsulenterne, mens Henrik Vestergaard fik støtte fra trafikøkonomen professor H.P. Myrup.
Begge eksperter gjorde en saglig og oplysende indsats og trak afgjort debatniveauet op i højere luftlag.
Sidstnævnte var - med mere end 40 års forskning på området - meget klar i sin redegørelse med hensyn til sammenhængen mellem befolkningsunderlag og rentabiliteten af en lufthavn ved Thomasminde.
Der er milliardindtægter til kommunen og mere end 7000 arbejdspladser i udsigt. Baggrunden er blandt andet, at 1,5 mio. mennesker ligger i en såkaldt timeradius fra denne placering, hvilket er det dobbelte af Tirstrup, der er placeret nær vandet og derfor i en tilsvarende timeradius har et Kattegat-handikap og et befolkningsunderlag på blot 750.000.
Nedladende attitude
Billund kan til sammenligning mønstre et befolkningsunderlag på en mio.
Disse kendsgerninger passede øjensynligt ikke Gert Bjerregaard, som efterfølgende anlagde en uacceptabel nedladende attitude overfor den nu pensionerede professor, som Venstres byrådsrepræsentant Gert Bjerregaard blandt andet spurgte »om han fattede spørgsmålet.«
Fra salen suppleredes med et tilråb om, at professoren kunne "gå tilbage til sit værelse" med henvisning til, at mødet blev afholdt på et lokalcenter.
Grundlæggende liberale principper om kommunalt selvstyre og nærdemokrati blev tilsidesat af Gert Bjerregaard ved at anbefale en ministerafgørelse, vækstpotentialet ved en placering af en ny lufthavn ved Thomasminde benægtedes, mens argumenterne imod en lufthavn ved Thomasminde i udpræget grad blev baseret på en skepsis overfor private investeringer.
En mildest talt tvivlsom liberal samfundsanskuelse.
Bedre forbindelse
Gert Bjerregaard oplyste desuden forsamlingen, at han aktivt modarbejder lufthavnsplanerne i Århus.
Han advokerede (igen) på debatmødet for bedre vejforbindelser til Billund og dermed øgede offentlige investeringer uden tanke for Folketingets nødvendige prioritering.
Dermed gjorde Gert Bjerregaard sig endnu engang skyldig i aftalesvigt overfor Venstre i Århus Kommune.
Før valget aftalte han nemlig med Venstres ledelse, at han godt kunne gå ind for en lufthavn i Århus Kommune. Blot ikke ved Thomasminde af miljøårsager.
Det var op til kommunevalget 2001 faldet blandt andre bestyrelsen i Århus Venstreforening for brystet, at Gert Bjerregaard kunne få lov til at gå imod et af Venstres væsentligste punkter i visions- og handlingsprogrammet, der var det fælles valggrundlag for Venstres kandidater til byrådsvalget.
Uværdig som debattør
Et program, som Venstre i Århus Kommune fandt skulle forpligte mere end ved kommunevalget i 1997 - blandt andet belært af eksklusionserfaringerne med tidligere byrådsmedlem Uffe Clausen.
Sagen er nu, at Gert Bjerregaard end ikke vil være med til at stemme for en VVM-redegørelse i overbevisningen om, at private investorer "forsøger at tørre den udgift af på kommunen".
En VVM-redegørelse ville ellers kunne skabe vished blandt hans vælgere i området. Et ofte fremført krav fra Gert Bjerregaard.
Gert Bjerregaard viste sig på mødet 10. juni uværdig som debattør og folkevalgt repræsentant. I denne sag er hans liberale synspunkter omkring vækst også sat ud af kraft.
Hans eneste legale argument, nemlig at fremføre de lokale beboeres indlysende modstandsargumenter i byrådet, blev helt unødvendigt misrygtet på det skammeligste.
Gert Bjerregaard ønsker - i følge eget udsagn - at blive tungen på vægtskålen, når spørgsmålet om en VVM-redegørelse kommer til afstemning i byrådet 25. juni 2003. Så kan han sætte den sag på plads imod Venstres valggrundlag.
Ham har borgmesterpartiet bestemt ikke været heldig med.”
Skrevet af Carsten Kruuse, Viborgvej 21, Århus C, i Jyllands Posten d. 16. juni
Redigeret af Rex, redaktion 11.
[ Alle dagens artikler | Arkiv oversigt ]
© Nørre Djurs Net 2002