Nørre Djurs Kommune

Frit leverandørvalg på ældreområdet

 

København den 6. februar 2003

 

 

 


Indholdsfortegnelse

Indholdsfortegnelse..................................................................................... 2

1.     Indledning............................................................................................ 3

2.     Det frie leverandørvalg i Nørre Djurs.................................................. 4

Normering og antal ansatte i visitationen.............................................................. 4

Organisering af det frie leverandørvalg................................................................... 5

Visitationens faglige udvikling................................................................................... 6

Back-up i visitationen og dækning i ydertimerne................................................. 6

Funktionsbeskrivelse og stillingsprofil for visitatoren.......................................... 7

Visitationens fysiske placering................................................................................... 8

Samarbejde og kommunikation mellem visitation og udførerdel..................... 9

Økonomisk styring i visitationen........................................................................... 10

Økonomisk styring i udførerdelen......................................................................... 10

3.     Tidsplan for adskillelse af visitation og udførerdel i Nørre Djurs..... 11

4.     Opsamling af forslag til etablering af det frie leverandørvalg............ 11

 

 


1.         Indledning

I loven vedrørende frit leverandørvalg står der, at kommunen skal adskille myndighedsdelen fra den kommunale udførerdel. Loven går ikke nærmere ind i en beskrivelse af, hvordan denne adskillelse skal være, men overlader dette til en konkret vurdering i den enkelte kommune.

 

Baggrunden for adskillelsen skal ses i forhold til, at det, ud fra en lighedsbetragtning, er problematisk at inddrage private leverandører af hjemmehjælp, hvis den kommunale myndighedsvaretagelse foregår i tæt samarbejde med udførerdelen. Derved vil der ikke ske en ensartet behandling af leverandørerne.

 

Men hvad er egentlig en myndighedsopgave? Og hvad er en udføreropgave?

 

Myndighedsopgaven består af de opgaver, kommunen juridisk set ikke kan overdrage til andre. Mere konkrete består myndighedsopgaven af visitationen af ydelser samt sikring af kvaliteten og tilsyn. Udføreropgaven er derimod de opgaver, kommunen kan lade private virksomheder eller andre varetage på vegne af kommunen. Dette drejer sig blandt andet om levering af praktisk hjælp, indkøb, personlig pleje m.m. I dette oplæg bruges visitationen som synonym med myndighedsopgaven, hvor der ved tale om udførerdelen skelnes mellem den kommunale udfører og alle leverandører af hjemmehjælp.

 

Arbejdsgruppen har fokuseret på spørgsmålet om, hvordan en adskillelse af visitationen og udførerdelen kan indføres snarest mulig og med en realistisk tidsplan. Herudover har gruppen søgt at pege på nogle af de perspektiver, der er for videreudvikling af visitationen på længere sigt.

 

 

 


2.         Det frie leverandørvalg i Nørre Djurs

Lov om frit leverandørvalg har til formål at indføre frit valg af leverandører for de borgere, der er visiteret til praktisk eller personlig hjælp. Dette gælder alle ugens syv dage - dag, aften og nat. Som tommelfingerregel kan man sige, at det frie valg gælder hele hjemmeplejen med undtagelse af, hvad vi traditionelt betegner som sygeplejerskeydelser.

 

Udfordringer består ikke kun i at indføre selve lovens intentioner, men også organisatorisk at skabe rygraden i fremtidens ældrepleje. Til brug for nedenstående oplæg er der hentet inspiration fra de kommuner, der allerede har erfaring med frit valg og adskillelse af visitation og udførerdelen.

 

Normering og antal ansatte i visitationen

I vurderingen af antal personer ansat i visitationen kan der tages udgangspunkt i forventningerne til omfanget af opgaver og funktioner, som lægges i visitationen. Én måde at vurdere personalebehovet på er at opgøre antal visitationer af brugerne i Nørre Djurs Kommune samt vurdere tidsforbruget af de øvrige funktioner i visitationen.

 

En opgørelse af visiterede ydelser i 2002 viser følgende:

Vestervang-distriktet

Nørrevang-distriktet

·        66 nye borgere på et år

·        342 visiterede personer i alt

·        52 nye personer på et år

·        242 visiterede personer i alt

 

Hele kommunen

·        ca. 600 visitationer årligt

·        1½ time pr. visitation

·        I alt: 900 timer

 

Hertil kommer de øvrige funktioner og opgaver i visitationen såsom kvalitetssikring, modtagelse af klager, tilsyn, kvalitetssikring, visitation til helbredstillæg og lægekørsel m.m.

 

På længere sigt kan visitationen udvides til også at omhandle visitation af sygeplejeydelser, træning/genoptræning og hjælpemidler.

 

En normering svarer årligt til 1924 timer, hvorfra der skal trækkes ferie, fridage m.m. Normalt regner man med, at ca. 1300 timer pr. normering er til anvendelse i ældreplejen.

 

Det vurderes, at der som minimum ansættes én person i visitationen i en fuldtidsstilling.

 

Flere kommuner praktiserer at flytte forebyggende hjemmebesøg fra udførerdelen til visitationen. Dette på trods af, at forebyggende hjemmebesøg ikke er en kommunal myndighedsopgave. Argumentet herfor er ofte dels at skabe tættere bånd mellem en opsøgende indsats og visitationen, og dels at skabe større volumen i visitationen og dermed bedre dækning ved sygdom m.m.

 

I dag foretager to personer i Nørre Djurs Kommune forebyggende hjemmebesøg af hver 15 timer.

 

Ved at udvide visitationen til også at omhandle forebyggende hjemmebesøg skal 2 personer ansættes i visitationen.

 

Arbejdsgruppen opfordrer til, at visitationen består af en visitator og en person til forebyggende hjemmebesøg. Normeringen vedr. de forebyggende hjemmebesøg afgives med hver 15 timer fra de to distrikter.

 

Organisering af det frie leverandørvalg

Det frie leverandørvalg bryder med den hidtidige organisering på ældreområdet. Spørgsmålet er derfor, hvordan visitationen og udførerdelen skal organiseres i forhold til hinanden, og hvem de skal referere til.

 

Visitationen og udførerdelen er adskilt i to afgrænsede enheder, men skal referere til en fælles chef. Set i forhold til den aktuelle vakante stilling som ældrechef vil de to enheder fra starten af det frie leverandørvalg referere til forvaltningsdirektøren for Fællesforvaltningen.

 

Med hensyn til myndighedsvaretagelsen er det i øjeblikket ikke lovligt at lave en fælles visitation med andre kommuner. Man kan dog forestille sig, at to eller flere kommuner gik sammen om en fælles visitationsenhed, for derigennem at skabe større faglig udvikling og effektivitet m.m. En sådan fælles myndighedsvaretagelse skal godkendes som forsøg af Socialministeriet.

 

Visitationens faglige udvikling

Det få antal ansatte i visitationen medfører en stillingtagen til, hvordan den faglige udvikling i visitationen og for den enkelte visitator sikres og udvikles i fremtiden. Der er her to dimensioner: Faglig udvikling internt i kommunen og i et samarbejde med andre kommuner.

 

Internt i kommunen foreslås det, at visitatoren – ud over samarbejdet med personen til forebyggende hjemmebesøg - får tæt samarbejde med den sagsbehandlende ergoterapeut. Den sagsbehandlende ergoterapeut er ansat i en 30 timers stilling, og har en række fælles funktioner og opgaver til fælles med visitation af praktisk hjælp og personlig pleje. En gensidig dialog mellem disse vil bidrage til bedre og koordineret visitation mellem de to områder. Helt konkret foreslås det, at der etableres et samarbejdsforum mellem visitationen og den sagsbehandlende ergoterapeut.

 

I et netværk med andre kommuner er det oplagt at etablere et fagligt netværk med andre visitatorer. Det faglige netværk kan være med til at afklare konkrete problemstillinger, f.eks. i forhold til visitationerne i den enkelte borgers hjem eller i forhold til, hvordan samarbejdet mellem visitation og udførerdel kan forbedres.

 

Back-up i visitationen og dækning i ydertimerne

Ud over den faglige udvikling har et tæt samarbejde mellem personen til forebyggende hjemmebesøg og visitatoren også en fordel mht. back-up-funktion, hvis visitatoren f.eks. er syg. Derved mindskes usikkerheden i ustabile situationer.

 

Et tæt samarbejde mellem visitationen og personen til forebyggende hjemmebesøg kan dog ikke sikre visitationen i alle de nødvendige timer. Der kan forekomme situationer, hvor en person f.eks. udskrives fra et hospital, og hvor visitatoren ikke er på arbejde. Dækningen i sådanne ydertimer sikres gennem en midlertidig visitation, som foretages af en person med erfaring i visitation fra udførerdelen. Hurtigst muligt derefter foretager visitatoren en visitation af den pågældende borger.

Ved visitators ferie udpeges en person til at foretage visitationen. Som ved akut udskrivning i ydertimerne fra f.eks. et sygehus må der i ferieperioden forventes få visitationer, da der i denne periode ikke planlægges visitationer af brugerne.

 

Hertil foreslås det, at visitatoren får mobiltelefoner, således at de altid kan svare på henvendelser. Denne slukkes naturligvis ved besøg hos den enkelte borger.

 

Det foreslås også, at telefontiden for visitationen begrænses til en fast telefontid, således at den administrative byrde står i lige forhold med omfanget af besøg som skal afholdes pr. uge.

 

Funktionsbeskrivelse og stillingsprofil for visitatoren

Arbejdet som visitator er forskelligt fra arbejdet i udførerdelen. En visitator skal selvsagt have stor faglig kompetence, men der bør ikke stilles krav om en bestemt uddannelse. Flere kommuner ansætter sygeplejersker som visitatorer, mens andre har gode erfaringer med ansættelse af social- og sundhedsassistenter og ergoterapeuter.

 

Ud over de nødvendige faglige kompetencer skal personen have de rette personlige kvalifikationer. At give et afslag til en person, som ikke opfylder kriterierne for kommunal hjælp, stiller store krav til personligheden. Samtidig skal personen evne at arbejde i et forpligtende teamsamarbejde.

 

Hertil kommer den økonomiske og politiske dimension. At tænke økonomisk og politisk er netop vigtig som visitator, da visitatoren dels er den første til at vide, hvordan den økonomiske udvikling er og om budgettet holdes, og dels nøglepersonen i forhold til at vurdere, hvordan og hvor det er muligt at udvikle ældreområdet. Det er derfor vigtigt, at den politiske og økonomiske interesse samt de personlige kvalifikationer vurderes på lige fod med den faglige kompetence.

 

Det foreslås, at følgende nøgleord indgår i stillingsprofilen for visitatoren:

·        Evner og har lyst til at indgå i et forpligtende teamsamarbejde

·        Evne til at sætte sig igennem og stå fast på egne beslutninger

·        Er fagligt kompetent og har evt. allerede erfaring som visitator

·        Evne og interesse i økonomistyring og politiske spørgsmål

 

På samme måde foreslås det, at følgende opgaver indgår i visitatorens funktionsbeskrivelse

·        Visitation af praktisk og personlig hjælp

·        Opfølgning på økonomi og kvalitet i leverandørleddet

·        Tilsyn på f.eks. plejehjem

·        Udarbejde informationsmateriale

·        Være kommunens kontakt over for leverandørerne

·        Modtagelse og opfølgning på klager

·        Visitation til ydelser under helbredstillæg

·        Visitation til gratis lægekørsel med Telebus/taxa

 

På længere sigt vil der være brug for en opkvalificering af visitationen i forhold til en række nøglefunktioner. Opkvalificeringen kan f.eks. ske gennem tilknytning af juridiske og økonomiske nøglepersoner til visitationen. Nøglefunktionerne er blandt andet:

·        Forhandlingskompetence

·        Juridisk kompetence, f.eks. i forhold til kontraktforhandlinger

·        Økonomisk kompetence i forhold til prognoser og befolkningsfremskrivninger

·        Større administrative udviklingsopgaver vedr. politiske fokusområder

 

Visitationens fysiske placering

Der er flere lokaler, hvor visitationen kan have kontor. I princippet kan visitationen være placeret på et plejecenter, rådhuset eller et helt tredje sted.

 

Arbejdsgruppen har drøftet flere modeller for organiseringen af visitationen. Drøftelsen har taget udgangspunkt i fordele og ulemper ved en henholdsvis et tæt samarbejde og den fysisk placering af visitationen og den sagsbehandlende ergoterapeut samt visitationen og personen til forebyggende hjemmebesøg.

 

Samtidig har gruppen drøftet, hvor visitationen på kort sigt kan placeres, med henblik på snarlig opstart, samt perspektiverne i organiseringen på sigt.

 

 

 

I skitseform har gruppen drøftet tre modeller:

a.      Rådhusmodellen

-         Visitationen placeres samlet på rådhuset.

 

b. Vestervang-rådhus-modellen

-         Visitator placeres på rådhuset, og den sagsbehandlende ergoterapeut fastholder sin plads på Vestervang Plejehjem.

 

c.        Stenvadmodellen

-         Kommunen har egnede lokaler i Stenvad, hvor visitationen umiddelbart kan flytte ind. Visitationen placeres samlet i Stenvad.

 

Det foreslås, at visitationen placeres på rådhuset, model b. Der indrettes et lokale, hvor både visitator og personen til forebyggende hjemmebesøg kan sidde.

 

Bag arbejdsgruppens forslag ligger en vurdering af, at den sagsbehandlende ergoterapeut fortsat skal fastholde den tætte kontakt til depotet og de øvrige medarbejdere vedr. hjælpemidler og genoptræning på Vestervang Plejehjem.

 

Samarbejde og kommunikation mellem visitation og udførerdel

Samarbejdet og kommunikationen mellem visitation og leverandørerne er en vigtig ingrediens i det frie leverandørvalg. Loven om frit leverandørvalg slår fast, at alle leverandører skal behandles ens - privat som offentlig. Der skal i princippet således ikke tages specielle initiativer eller hensyn til den kommunale udførerdel uden at disse også kan ske i forhold til en privat.

 

Og dog. For den kommunale udførerdel er en vigtig brik i udviklingen og sikringen af kvaliteten af kommunens ydelser på ældreområdet. En tid endnu - med mindre kommunen udbyder ydelserne som en udlicitering - vil den kommunale udførerdel stadig antage størstedelen af de kommunale ydelser samt ydelser med den største kompleksitet. Det er således, med hensyn til både kvaliteten og økonomien, vigtigt, at dialogen mellem visitation og udførerdel er tæt og forpligtende.

 

Det foreslås, at der i opstarten af det frie leverandørvalg afholdes hyppige møder med leverandørerne - private som kommunale - hvor vægten lægges på orientering om blandt andet visitationens rolle, afgrænsningen af serviceniveau samt dokumentation af leverede ydelser.

 

Økonomisk styring i visitationen

Som allerede nævnt er visitationen en central enhed i forhold til styring af kommunens økonomi på ældreområdet. Og set i forhold til loven om frit leverandørvalg giver prisberegningen mulighed for relativt let at følge økonomien - både i forhold til den enkelte leverandør og de indsendte faktura, men også i forhold til overholdelse af budgettet. Det er derfor vigtigt, at visitationen har de rigtige redskaber til løbende at få overblik over den økonomiske udvikling samt redskaber til at videregive den rette information til ledelsen og det politiske niveau.

 

Ét redskab til sikring af økonomien er at indføre en visitationsramme. Med visitationsramme menes en ramme, der dels følger op på antallet af visiterede ydelser pr. måned og dels bidrage til overholdelse af budgettet. Rammen har med andre ord til formål at give den nødvendige gennemsigtighed i forhold til månedlige fakturatjek samt den samlede økonomi på ældreområdet.

 

Bilag 1 viser et udkast til, hvordan en sådan visitationsramme kan udformes. Videreudviklingen af visitationsrammen vil ske som en del af kommunens allerede igangsatte tiltag på området.

 

Økonomisk styring i udførerdelen

Den økonomiske styring i den kommunale udførerdel ændres også. Leverandørerne får betaling for hver leveret ydelse og skal kunne dokumentere dette over for visitationen.

 

Der er udarbejdet et overskueligt redskab til den økonomiske styring i udførerdelen, som kan tages i anvendelse ved opstarten af det frie leverandørvalg. Redskabet - en driftsramme - giver det nødvendige overblik over egne ressourcer og omfanget af visiterede ydelser.

 

Et udkast til en driftsramme kan ses i bilag 2. Videreudviklingen af visitationsrammen vil ske som en del af kommunens allerede igangsatte tiltag på området.

3.         Tidsplan for adskillelse af visitation og udførerdel i Nørre Djurs

Nørre Djurs Kommune har inden 1. januar 2003 indberettet de kommunale priser og kvalitetskrav i Socialministeriets database, www.fritvalgsdatabasen.dk.

 

På denne baggrund har der allerede været henvendelser fra to interesserede leverandører.

 

Efter godkendelse af leverandørerne skal informationsmaterialet, hvor leverandørerne hver især præsenteres, udarbejdes.

 

I forhold til adskillelsen af visitation fra udførerdel skal der indrettes lokaler og ansættes personale i visitationen.

 

En realistisk tidsplan for adskillelsen af visitation og udførerdel er 1. maj 2003. 

4.         Opsamling af forslag til etablering af det frie leverandørvalg

 

Der lægges samlet set op til følgende forslag:

·        Adskillelsen af visitation og udførerdel sker pr. 1. maj 2003.

·        Visitationen placeres på rådhuset.

·        Visitator og personen til forebyggende hjemmebesøg placeres sammen.

·        Visitator indgår i et tæt samarbejde med den sagsbehandlende ergoterapeut.

·        I ydertimerne foretager personale i det kommunale udførerled en midlertidig visitation.

·        Dialogen mellem visitation og leverandør prioriteres højt.

·        I stillings- og funktionsbeskrivelsen for visitationen lægges der vægt på den personlige og faglige kompetence samt evnerne til økonomistyring, politisk tæft og teamsamarbejde.

·        Visitationen og den kommunale udførerdel refererer til forvaltningsdirektøren for Fællesforvaltningen.

·        Der etableres back-up-funktion ved et tæt samarbejde med personen til forebyggende hjemmebesøg.

·        Visitationen skal anvende mobiltelefoner.

·        Telefontiden til visitationen begrænses til en fast telefontid.

·        Der tages tiltag til bedre økonomistyring i visitationen og udførerdelen som en del af kommunen øvrige tiltag på området.