Dagens Nyheder på Nørre Djurs Net - 04-02-03
Synspunkt: Glæden ved stordrift

Når selv så inkarnerede decentralister som os hér på Nørre Djurs NetNyt er begyndt at lege med tanken om at lave én stor kommune på Djursland, så er det både godt og spændende, at der stadig findes folk med lyst til at kæmpe for de små enheders berettigelse. Det er vigtigt med den slags meningsudvekslinger, for det gælder om at holde fast i, at stordrift kan vi kun gå ind for i visse særlige tilfælde. Fremtiden er nemlig for vigtig for vores samfund til, at vi bare kan overlade den til vores politikere, der alle har en tendens til at ”falde til patten” og acceptere tidens trend om stordrift.
I dag har vi fundet et længere og meget interessant stykke, skrevet af en skolelærer fra Randers, Otto Holdgaard:


”Hvor mange sygehuse skal der være i Århus Amt? Det kræver mange overvejelser at besvare dette spørgsmål. Nogle specialister hævder, at der kun er plads til ét sygehus, det skal til gengæld så være gigantisk. Andre hævder med lige så stor ret, at amtet er stort nok til de syv-otte sygehuse, der hidtil har været. Det er ikke kun en matematikopgave at finde det rigtige svar. Hvis man vil tage sociale, regionale, beskæftigelsesmæssige hensyn, får man en anden løsning, end hvis man kun tager snævre økonomiske hensyn. Ser man på alle følgeudgifterne, risikerer man, at den tiltænkte besparelse drukner i øgede udgifter. Småt er ikke altid godt, men det er stort heller ikke.
For ikke så mange år siden lukkede amtsrådet sygehusene i Ørsted, Ebeltoft og Skanderborg. Politikerne udtalte dengang: ”Nu har vi skabt en sygehusstruktur for fremtiden!” Hvornår hører det op? Hvornår ophører troen på, at kæmpeenheder er bedre end mindre?
Sidste år blev der gennemført sparekrav, som kostede sygehusene i Odder og Grenå livet. Måske overlever de en tid i respirator, men sygehuse er de ikke mere. De mistede livet, fordi der var mangel på kvalificeret personale, blev der sagt. Sandheden er, at den største mangel på personale var på det store sygehus i Århus.
Det er tilsyneladende umuligt at trænge igennem centralisternes ønsker, for bag alle nedlæggelserne står givetvis nogle centralistiske embedsmænd og nogle politikere, som tror på deres rådgivere. Er det lettere for embedsmændene at overskue nogle få store enheder, end det er at styre flere mindre enheder???

Længere fra Randers til Grenå end omvendt?
Der er andre muligheder end centralisering, men problemet er, at der er længere fra Randers til Grenå end omvendt.
Dette paradoks er én af centraliseringens grundpiller. Hvis en københavner skal rejse til Randers for at få en uddannelse, er det urimeligt, men hvis en randrusianer er nødt til at tage til København for at uddanne sig, er det naturligt.
På et sygehus i Grenå kunne man godt have ét eller flere gode specialer, som kunne betjene det meste af amtet, for der er jo ikke længere fra Århus til Grenå end omvendt. Det kræver blot forståelse for, at amtets regionsplan er rigtig. Det er vigtigt, at alle områder er med i udviklingen.

Kommunerne er for små
Den sidste tids diskussion om sammenlægning af kommuner er tankevækkende. Bliver nogle små fattige kommuner rigere af at blive lagt sammen, eller vil den få den direkte modsatte virkning? Det vil i hvert fald være skidt for nærdemokratiet, for store områder vil slet ikke blive repræsenterede i storkommunens byråd.
Langt bedre end sammenlægning vil et øget samarbejde på tværs af kommunegrænser være, så kan man både klare de specielle opgaver og bevare nærdemokratiet. Det skal også overvejes, om amterne kan overtage nogle af kommunernes opgaver.
For nogle dage siden kunne man i radioen høre en virksomhedsejer fortælle, hvor stor en oplevelse det havde været for ham at flytte sin virksomhed fra en stor bykommune til en mindre landkommune. I den lille kommune blev han mødt af dygtige embedsmænd, som hurtigt og kompetent trådte til og ydede den service, hans virksomhed havde behov for.
Den lille kommune klarede opgaven lige så godt som den store, blandt andet fordi der ikke er nær så langt til topembedsmænd og politikere, som der er i den store.

Private kan
I Danmark har vi en mængde små virksomheder, der er næsten ingen store, hvis man bruger udlandets målestok.
Alligevel er vi på mange områder blandt de førende i verden. Det burde vække til eftertanke, at de mindre enheder i den private sektor kan klare sig. Det burde få nogle til at tænke over, om ikke det også kunne gælde på det offentlige område.

Måske kun en illusion
På et tidspunkt må der være forskere, som bliver grebet af en trang til at undersøge, hvad der egentlig sker, når mindre enheder nedlægges, og store enheder udbygges til kæmper.
Blev kvaliteten i virkeligheden bedre? Hvilke regionale og sociale problemer gav det? Gav nedlæggelserne overhovedet besparelser, når man regner alle følgeudgifter med?”

Skrevet af lærer Otto Holdgaard fra Randers i Randers Amtsavis tirsdag d. 4. februar

Redigeret af Rex, redaktion 11.

[ Alle dagens artikler | Arkiv oversigt ]

© Nørre Djurs Net 2002