Skal vi lægge os sammen (2) |
Vi går videre i dag med afslutningen af vores beretning fra kommunesammenlægningsdebatten i Hemmed Forsamlingshus. Her fortæller vi om Benny Hammers og Vibeke Nilars` indlæg og om den videre debat på mødet.
Vores konservative viceborgmester, planteskoleejer Benny Hammer, lagde sig nogenlunde velvilligt i forlængelse af Gert Schous indlæg, men han udtrykte dog en vis bekymring for nærdemokratiets vilkår i én eller flere storkommuner. Denne bekymring kunne Gert Schou ikke dele, da han ikke mener, borgerne ret tit har brug for at gå på rådhuset. Han forestiller sig nemlig, at de fleste papirer mellem borgere og kommune for fremtiden nemt kan ordnes ad elektronisk vej over computere.
Vibeke Nilars er leder af Daghøjskolen i Stenvad og var den tredje og sidste oplægsholder i panelet. Hun gjorde indledningsvis opmærksom på, at hun grundlæggende ikke er begejstret for tanker om større enheder. For hende betyder en kort vej fra borgere til beslutningstagere en hel del, men hele udviklingen i resten af samfundet i disse år gjorde, at sammenlægning(er) på Djursland nok var den eneste mulighed for at manifestere de djurske interesser over for resten af samfundet. Faktisk var hun helt begejstret for Gert Schous idé om én kommune med Tirstrup som hovedstad, for, som hun sagde, hun havde hidtil været modstander bare ved tanken om, at vi skulle lægges ind under Grenå!
Det kom meget tydeligt frem i den efterfølgende diskussion, at der slet ikke bliver tale om noget valg for os (som vi fortalte i går) – på spørgsmål fra salen om der foreligger en forhåndsaftale mellem de 2 store partier i Folketinget, Venstre og Socialdemokraterne, om stordrift på en masse områder inklusive kommunerne, blev der svaret bekræfende af Gert Schou.
Det bliver ikke sidste gang, vi kommer til at opleve topstyring fra politikerne ligesom ved sygehusforliget, så derfor gælder det om at være offensiv i forhold til fremtiden. Sådan blev ånden på mødet, og bemærkelsesværdigt var det, at næsten hele salen på kryds og tværs af partifarver havde ét ønske til fælles: at Djursland bliver én stor kommune! Langt de fleste er (som Vibeke Nilars) grundlæggende tilhængere af det nære, og dermed naturligt modstandere af storkommuner, men skal Djursland for alvor kunne slå i bolledejen på Christiansborg, kunne én stor kæmpekommune Djursland (med 82.000 indbyggere!) blive en magtfaktor i samfundet. Det var dét, Djursland ikke var i sygehussagen, og derfor kunne den ikke vindes.
Som Djurslandsborgere bør vi være meget opmærksomme på, at vi er lige på nippet til at blive sløjfet af Danmarkskortet, i alt fald billedligt talt, og det må for Guds skyld ikke ske. Op gennem halvfemserne har forståelsen for yderområdernes specielle problemer i Folketinget været voksende, men af én eller anden grund er denne forståelse blevet håbløst umoderne. Så der er brug for borgere, der i et vågent samspil med vore politikere vil slås for et Djursland, hvor vi både spiller med i det store magtspil for at tiltrække penge og aktiviteter til området og holder fast i vores specielle djurske egenart.
Bemærkelsesværdigt var det, at langt størstedelen af deltagerne i salen var enige om, at enten skulle vi bevare de nuværende kommuner med et endnu større samarbejde, eller også skal vi tage hele skridtet og lave én stor kommune. Men specielt Benny Hammer gjorde opmærksom på, at chancen for, at det overhovedet kan lade sig gøre, er meget lille. Han mente, der bliver tale om 2-3 kommuner, og det beklagede han meget, men det har jo vist sig i den senere tid, at der allerede har været visse indledende snakke om hvem, der vil lægges sammen med hvem – et ubehageligt spil, der måske kunne ende med en rig og en fattig kommune.
Som det ses, var det altså et møde med lidt blandede følelser den aften i Hemmed. På den ene side var folk generelt både omstillingsvillige og holdt samtidig fast i det næres betydning, men samtidig var mange frustrerede over, at den gode idé med ét stort Djursland måske er dømt på forhånd til at mislykkes. Skal vi virkelig til at opleve et Djursland med flere kommuner i indbyrdes konkurrence (og måske endda en A- og en B-kommune!)? Der er da mere perspektiv i at stå last og brast og slå ét stort kæmpeslag for vores dejlige område i ét stort forpligtende fællesskab mellem borgere og politikere end at åbne op for smålige kommunale særinteressers styring af udviklingen på Djursland.
Skrevet af Rex
Redigeret af Rex, redaktion 11.
[ Alle dagens artikler | Arkiv oversigt ]
© Nørre Djurs Net 2002