Dagens Nyheder på Nørre Djurs Net - 2003-01-23
Læserbrev: Rotationsprojekt på plejehjemsområdet

5 kommuner på Djursland (og heriblandt Nørre Djurs) står bag et kursus for sygehjælpere, hvor de kan tilegne sig ny viden på området - en form for opdatering til de mange nye tiltag, der er sket i de senere år inden for deres arbejdsområde. Herom skriver én af kursusdeltagerne et yderst kritisk indlæg, som vi har fundet i Lokalavisen:

”Vi er et hold sygehjælpere på efteruddannelse på AMU-Center Djursland, der med stor undren har fundet 3 avisartikler frem fra Grenå Bladet d. 4. september + 24. september 2002 samt Lokalavisen Midtdjurs fra d. 10. september.
Årsagen til vores undren går på, at Niels Erik Iversen o.a. allerede i september sidste år kunne udtale til pressen om, at efteruddannelsen af 150 sygehjælpere fra de 5 Djurslandskommuner Grenå, Nørre Djurs, Rougsø, Rosenholm og Ebeltoft er en stor succes.

I alle 3 artikler beskrives et efteruddannelsesforløb på 14 uger og 2 dage, hvor den nyeste viden inden for forskellige områder som socialpsykiatri, vold, demens, sorg og krise, genoptræning af hjerneskadede, diabetes, inkontinens, EDB, kommunikation, deltagernes egne læringsprocesser, netværksskabende aktiviteter samt kvalitet i den offentlige sektor (og de sidste 2 dage på glatførebane) skal opkvalificere kommunens ansatte ”til en tid, hvor der sættes stadigt større krav, men stilles færre ressourcer til rådighed”.

Sidste chance
Ét af formålene med jobrotationskurset er netop, ”at der er mange ansatte, der kommer på kursus, og som sammen kan have glæde af en fælles erfaringsudveksling både under kurset og efterfølgende, når kursisterne er tilbage på arbejdspladsen”. Ifølge de officielle tal skulle 150 sygehjælpere sluses igennem efteruddannelsen på 14 uger og 2 dage, men ved projektets afslutning d. 17. januar 2003 mangler der stadig ca. 30 sygehjælpere, hvoraf 13 har måttet nøjes med 2 uger.
Trods alt har vi gennemgået moduler med bl.a. kommunikation og kvalitet i den offentlige service - alt sammen viden, der kommer kommunen til gavn, men ikke umiddelbart bidrager til at give os som medarbejdere mere ”viden og selvtillid…inspiration og motivation”.

Ifølge artiklen i Grenå Bladet d. 24/9 er projektet langt hen ad vejen finansieret med midler fra Det Regionale Arbejdsmarkedsråd - og er således stort set udgiftsneutrat for kommunerne. Vi har derfor svært ved at forstå, hvorfor der skal spares på de sidste 12 uger for vores vedkommende, og at der er 17 sygehjælpere, der slet ikke kommer på kursus. Vi har ligesom de første hold stort behov for efteruddannelse, netop fordi vi som faggruppe ofte føler os oversete.

Ved informationsmødet for Jobration fik vi oplyst, at det var ”sidste chance” for at komme på efteruddannelse, og at vi herefter ikke fik muligheden igen. Nu erfarer vi, at man vil starte et nyt projekt op for social- og sundhedshjælpere og hjemmehjælpere - men at der ikke vil være plads til sygehjælpere - vi må undre os over, hvordan man i kommunerne prioriterer.

Succes
Ifølge Niels Erik Iversen har alle parter udtrykt stor tilfredshed med forløbet, så han vil ikke tøve med ”at kalde projektet en succes”. Denne udtalelse er udbasuneret i pressen i september sidste år. Vi må vist lige have lov til at tilføje:
1) Var det ikke en idé at gøre et projekt færdigt, før man udtaler sig om succes og for den sags skyld starter et nyt projekt op, før man har afsluttet det gamle?
2) Samt at du, Niels Erik Iversen, undlader at udtale dig om succes, når man alligevel ikke har været i stand til at leve op til egne standarder og levere ”den lovede vare”.
Man må vist sige, at kommunerne har efterlevet deres egen devise med at stille store krav, men få ressourcer til rådighed.”

Skrevet af sygehjælper Lis Jeberg fra Hedebocentret i Grenå på vegne af Efteruddannelseshold nr. 6 på AMU-Center Djursland i Lokalavisen Midtdjurs-Nørre Djurs d. 21. januar

Redigeret af Rex, redaktion 11.

[ Alle dagens artikler | Arkiv oversigt ]

© Nørre Djurs Net 2002