Læserbrev: Amtsrådet faldt af balancebommen |
En borger fra Grenå har skrevet et brev, hvori han kommenterer et indlæg i Jyllands Posten fra amtsborgmesteren. Han gav udtryk for, at der er balance i amtets beslutninger, men det er der langt fra, mener Geert Nielsen fra Grenaa.”
”AMTSBORGMESTER Flensted-Jensen (FJ) bruger i sit indlæg i JP Århus den 2/1, hvor han åbenbart vil komme med forklaringer og undskyldninger for amtets handlemåde over for yderområderne i amtet, ofte ordet balance, idet han mener, at der er balance i amtets beslutninger!
Nej, der er ikke balance! Når noget er i balance, er der ligevægt! Nok muligt, at der menes balance på det økonomiske plan, men i hvert fald ikke det menneskelige!
På den forkerte side
Ordet giver associationer til skolens gymnastiksal med balancebommen. Det var bestemt ikke alle elever, der kom over på en elegant måde. Ja, der var adskillige, der sprang ned på den forkerte side. Det gjorde amtsrådet også fra amtets balancebom. Nemlig den side, hvor "eksperterne" og sygehusledelsen stod. Så vidt jeg husker, skulle man helst komme over roligt og med rank ryg. Det var vist ikke tilfældet på amtsgården?
I sprang jo ned på den side, hvor der var flest tilskuere (stemmer), nemlig folk fra de tre store byområder, der nu skulle favoriseres endnu mere på sygehusområdet. Yderområderne skulle betale prisen. Er det balance?
De brede rygge
FJ bryster sig af, at de brede rygge i amtsrådet kunne klare kritikken fra befolkningen i de berørte områder, så man kunne få gennemført sygehusforringelserne næsten i overensstemmelse med amtets sygehusplan. At man skulle holde fast! Nu kan vi bedre forstå, hvorfor protester, indsigelser, demonstrationer osv. fik så ringe en effekt. Allerede under høringen (i hvert fald her i Grenaa) fik vi fornemmelsen af, at der ikke var noget at komme efter. Kontakten med sygehusudvalget var "som at slå i en dyne".
Stor "medfølelse" men ....... sådan er det!
FJ og amtsrådet fik som bekendt gennemtrumfet, at Grenaa Centralsygehus næsten skal nedlægges. Trods lavere udgifter pr. patient på amtets hospitaler fandt man på amtsgården, at sygehuset var for dyrt - åbenbart en belastning for amtet.
En idé
Må det være tilladt her at komme med en idé, som kan befri amtet for den belastning.
I en nær fremtid viser udviklingen (drøftelserne er faktisk allerede i gang), at en række af Djurslands kommuner vil danne en storkommune. Måske så stor, at den er i stand til selv at bekoste f.eks. Grenaa Centralsygehus. Hvorfor ikke i amtsrådet vise fremsyn og for et symbolsk beløb overlade centralsygehuset til kommunerne allerede næste år? Selvfølgelig får vi brug for basishospitalerne i Århus, men vi skal nok betale for behandlingen f.eks. efter samme vilkår, som allerede er i brug, når der modtages patienter fra andre amter - en ordning sygehusdirektøren har udtrykt overordentlig glæde over. Det er selvfølgelig underforstået, at princippet med, at pengene skal følge patienten, kommer til at gælde, men det er der også fra flere politiske partier lydhørhed overfor.
Tryghed og nærhed
Kære amtsrådsmedlemmer. Hjælp os dog med at finde en ordning, der sikrer tryghed og nærhed (en rigtig skadestue) på Djursland. Det er ikke for sent! Det er tilladt at skifte ståsted og standpunkt. Det er sket før i amtsrådet!
Overbevis os om, at der stadigvæk er brug for amterne. Århus Amts handlemåde over for yderområderne på sundhedsområdet i 2002 viser ringe lydhørhed og evne til at tilgodese alle amtets borgere retfærdigt. Vi føler os uden indflydelse og kørt ud på et sidespor!
FJ. Vi synes, at det er synd for os nu. Vi kan ikke genkende din snak om, at amtets nærhed betyder større lydhørhed, for så havde vi nok fået en bedre og rigtigere løsning herude. Det er derfor vanskeligt at forestille sig, at en central ledelse kunne komme med en dårligere løsning for Grenaa-området end amtsrådets beslutning. Måske ville en central sygehusledelse endda være mere lydhør og sørge for en bedre "balance" regionerne imellem. Amtsrådet får travlt med at bevise sin berettigelse i fremtiden.
Transportproblemer
PS. Under høringerne blev der givet udtryk for vilje fra flere i sygehusudvalget (også formanden) til at afhjælpe transportproblemerne, som amtet har påført beboerne i yderområdet ved Grenaa, således at patienterne f.eks. stadigvæk kunne få mange besøg af pårørende. Vi går selvfølgelig ud fra, at der menes både i tid og penge, for det kan vel ikke være sådan, at vi ikke alene får sygehusforringelser, men at vi oven i købet skal betale ekstra, vel? Så er der slet ikke balance i behandlingen af amtets borgere?
Det tog kun ca. 10 uger at presse forringelserne igennem. Så lang tid behøver det vel ikke at vare for at løse transportbesværlighederne - eller hvad?”
Skrevet af Geert Nielsen, Rådmandsvej 42, Grenaa, i Jyllands Posten d. 11. januar
Redigeret af Rex, redaktion 11.
[ Alle dagens artikler | Arkiv oversigt ]
© Nørre-DjurS.net 2003