Dagens Nyheder på Nørre-DjurS.net  08-01-03
Nytårsord: Positiv udvikling uundgåelig

I dag bringer vi en særdeles positiv fremtidsvision fra Røndes borgmester. Vi har fundet den i Lokalavisen, og selv om hans opfordringer til at stoppe grædekoneriet er nemmere at følge, når man ikke bor i en ludfattig kommune som Nørre Djurs, synes vi alligevel, der er så meget godt stof til eftertanke, at vi bringer borgmesterordene hér:

”2002 blev på Djursland – i hvert fald i medierne – præget af lukninger af store arbejdspladser og nedskæringerne på Grenå Centralsygehus.
Selvfølgelig skal vi reagere på sådanne begivenheder på Djursland. Det drejer sig om at redde så mange arbejdspladser til området som muligt. Derfor er vi nødt til at tale med store bogstaver, f.eks. når amtet vedtager besparelser med så drastiske konsekvenser som nedskæringerne på Grenå Centralsygehus. Det lykkedes da også at redde nogle arbejdspladser i forhold til amtets oprindelige udspil.
Vi skal også være på vagt, når der tales om ny storlufthavn ved Århus og udskydelse af ”hængslerne” fra Djursland til den østjyske motorvej.
Så vidt, så godt.

Men tabet af arbejdspladser i 2002 fik mange til at tage de helt sorte briller frem og tale om ”lukningen” af Djursland og en fremtid for Djursland som ”friluftsmuseum” og naturpark.
Et sådant sortsyn er efter min mening ikke alene ødelæggende for den optimisme og tro på fremtiden, som er nødvendig, hvis vi skal vende udviklingen på Djursland. Alene af den grund bør det være et nytårforsæt for os på Djursland, at beklagelser og sortsyn hører op i 2003.
Men sortsynet er også direkte forkert og udtryk for en alt for kortsynet og pessimistisk opfattelse af Djurslands situation og fremtidsmuligheder.
Det, der sker i disse år, er Djurslands omstilling fra landbrugs- og industrisamfund til et efter-industrielt samfund, præget af bosætning og serviceerhverv. En omstilling, der ikke er enestående for Djursland, men for hele landet. Udviklingen er blot kommet lidt senere til Djursland.
En sådan omstilling tager tid og vil også præge det næste årti. Det betyder, at også de kommende år bliver vanskelige. Men gradvist vil vi, samtidig med at de traditionelle arbejdspladser bliver færre, se øget bosætning i området, flere og flere serviceerhverv, vækst i turisme og flere arbejdspladser i tilknytning til området rekreative værdier, etablering af informations- og videnssamfundets virksomheder, der lægger mere vægt på luft og plads omkring sig end placering i bycentre
.
Denne positive udvikling er uundgåelig, dens begyndelse ses allerede. Det gælder bare om at lukke øjnene op.
Så vil man se, at Djursland har mange fordele, der ikke kan undgå at slå igennem i de kommende år. I forhold til de virkelige marginalområder i Danmark er Djursland voldsomt begunstiget af geografien. Vi ligger tæt på en storby (Århus), der er ét af landets kraftcentre med universitet, top-moderne sygehus (Skejby), en eksplosiv udvikling inden for de nye IT-teknologier, stor vækst inden for hotel- og konferencecenterområdet samt et stigende antal kulturelle tilbud
.
Alle disse faciliteter står ganske gratis til Djurslands rådighed – og en ”spill-over”-effekt på vores landsdel er uundgåelig. I en tid, hvor en transporttid på en times tid hører til dagens orden i alle storbyområder, vil flere og flere få øjnene op for det. Allerede nu er tendensen klar: især erhvervsaktive børnefamilier flytter ud fra storbyens problemer til ”luft under vingerne” i naturskønne omgivelser og til bedre børnepasnings- og skoletilbud. Foreløbig er tendensen tydelig i området omkring Kalø Vig. Den vil brede sig længere mod øst og nord i de kommende år.
Naturen på Djursland bliver et større og større aktiv, efterhånden som både familier og virksomheder lægger mere og mere vægt på uspoleret natur og rekreative muligheder. En mere varieret og spændende natur end på Djursland findes næppe i dette land!

Øget bosætning fører naturnødvendigt til flere servicevirksomheder, vækst for handel og håndværk, flere kulturelle tilbud – den stigende befolkning skal jo serviceres både hvad angår service, handel, håndværk og kultur. Dermed sættes en god cirkel i gang: øget service trækker endnu mere bosætning til sig, der medfører nye arbejdspladser, etc.
Udviklingen i turismen på Djursland er også tydelig. Også her er nærheden til Århus et stort aktiv, og igen er naturen vores store medspiller: Mols Bjerge, de rene strande, store skovområder, osv. Ebeltoft er magneten, men der er masser af andre fikspunkter: Midtdjurs med dyrepark og sommerland, Grenå med Kattegatcenter, Kaløområdet med slotsruin, Fjellerup og Bønnerup med strande og sommerhusområder. Igen er en god cirkel i gang: turismen skaber et større befolkningsunderlag, der giver grobund for flere virksomheder, mere service, flere kulturelle tilbud.

De helt store virksomhed inden for informations- og vidensområdet har måske ikke fundet hertil endnu, men hvis man lige viser lidt vilje til at se andet end det negative, så vil man se masser af blomstrende små og mellemstore virksomheder inden for branchen, i Rønde-området kan jeg pege på PR-electronics, i Sønderhald og Grenå blomstrer den grafiske industri, og mindre virksomheder inden for informations- og kommunikationsteknologi skyder op overalt, herunder også i Grenå. Nogle af de nye virksomheder slår sig ned i forladte industri- og landbrugsbygninger, der altså i denne forbindelse optræder som et aktiv for området(!), andre bygger nyt i de mange erhvervsområder, kommunerne har udlagt overalt i landsdelen
.
Djursland er dømt til at blive Århus` ”Nordsjælland” – og det er faktisk slet ikke så ringe endda. Tænk bare på, hvordan fremtidsperspektiverne til sammenligning ser ud f.eks. ser ud i det sydvestlige Jylland, på Lolland-Falster eller andre virkelige marginalområder. Her er de traditionelle erhverv også i problemer, men forskellen er, at her er det svært at se mulighederne for, at de nye kan tage over.
Hvis der er noget, vi ikke har brug for i 2003, så er det sortsyn og beklagelser over vanskelighederne. Hvis der er noget, vi har brug for, så er det optimisme og gå-på-mod i forhold til de mange nye muligheder.
Kort sagt: Lad 2003 blive året, hvor vi på Djursland lærer at se på de mange nye muligheder, der opstår, frem for at begræde, hvad der går tabt i omstillingsprocessen!”

Skrevet af Rønde-borgmester Vilfred Friborg Hansen i Lokalavisen Midtdjurs-Nørre Djurs

Redigeret af Rex, redaktion 11.

[ Alle dagens artikler | Arkiv oversigt ]

© Nørre-DjurS.net 2003