Dagens Nyheder på Nørre-DjurS.net  03-01-03
Læserbrev: Hvad skal vi dog med Djursland?

I Djurslands Posten har Børge Volf fra Grenå gjort sig nogle tanker omkring Djursland og fremtiden, som næsten kunne være en slags ”nytårstale”. Han skriver:

”Set fra et økonomisk og rationelt synspunkt må man opfatte Djursland, denne sære halvø, som en besværlig og overflødig udvækst på Jylland. Den er jo skabt af store kræfter helt tilbage i den sidste istid for cirka 10.000 år siden.
Det er da ærgerligt, at en så smuk og velfungerende region, som Århus Amt jo er, og som tilmed rummer selve ”Smilets By”, skal være belemret med denne udvækst.
Djursland rummer ganske vist også Mols, som har fostret disse latterlige molboer, som vi stadig kan grine ad, men de senere generationer af djurslændinge er blevet meget besværlige at håndtere. De fleste af dem tror, at de har noget at skulle have sagt.
Først lavede de om på denne halvø, som havde en stor dejlig sø, der hed Kolindsund. Den pumpede de bare tør og lavede den om til gement bondeland. Så etablerede de en færgeforbindelse til Hundested, og den fungerede i mange år (60).
Så kom nogle af molboerne på en idé om, at det måtte være meget lettere at krydse Kattegat fra Ebeltoft til den fjollede udvækst på Sjælland, som nu bare kaldes Odden. Så var der ikke passagerer nok på den gamle rute, og naive folk i Grenå kæmpede for at få ruten til at overleve ved at overlade driften til de snedige rederifolk fra Molslinien.
Pludselig gik det op for byrådet i Grenå, at molsfolk slet ikke lignede de gamle fra eventyrene. Det måtte vist have lært én eller anden nymodens metode til at beherske et marked! De solgte bare den gode færge, og så måtte bilisterne mellem Jylland og Sjælland finde sig i at køre hele den lange odde igennem for at komme til hovedstaden (den ligger nu også et helt forkert sted i landet, efter at vort svenske broderfolk snuppede en tredjedel af Danmark i 1658).
Siden er Grenå vokset til en god lille by ved en herlig strand. En god havn for fiskerne blev i tidens løb udvidet med både marina og godshavn, som med sin vanddybde kan modtage fragtskibe af betydelig størrelse. Dertil kommer, at den er let at anløbe.
Det ærgrer vist den store by Århus, så dér udvider man også havnen og indretter endda smarte restauranter og måske en dag et operahus, hvor de fremmede skibes besætninger kan opleve lidt finkultur (man skal jo endelig ikke sakke bag ud i forhold til København!).
Siden er industriforetagender forsvundet med hjælp fra de norske og svenske broderfolk. I koen Karolines tid blev et mejeri, som laver dejlige skimmeloste, oprettet i Grenå, men så overtog den svenske ko ”Arla” markedet, og den kan vist ikke lide Karoline (jalousi?), så nu vil hun afskaffe dette mejeri.
Nu ser det dog ud til, at hverken vore norske eller vore svenske ”venner” er effektive nok til at reducere Djurslands aktiviteter, så nu må de århusianske pengemagnater prøve med mere effektive midler. I lang tid har disse ambitiøse mennesker set misundeligt på Tirstrup Lufthavn, som tyskerne var så venlige at bygge for os under Anden Verdenskrig. At omtale den som Århus Lufthavn var alligevel ikke rigtig nok. Den ligger efter deres mening alt for langt væk, så de er hele tiden på banen og søger nu assistance fra socialdemokraterne til at få denne lufthavn flyttet tættere på Århuss.
Alle disse bestræbelser på at føre den upraktiske halvø Djursland tilbage til sit oprindelige stade skal jo nok lykkes, når bare man har presse og kapitalmagt nok; men for langsomt går det jo.
De anførte initiativer fra private selskaber er jo lovlige i et samfund, hvor markedsøkonomi anses for at være det ideelle. Derfor har befolkningen på Djursland – og især i Grenå – ikke haft nogen mulighed for at hindre dem.
Situationen var derimod helt anderledes, da det viste sig, at det folkevalgte amtsråd kunne præsentere en plan for rationalisering af sygehusstrukturen, der var skabt af specialister; det vil sige mennesker med en stor viden, men en viden som er begrænset til et snævert fagligt område.
De politisk valgte medlemmer af amtsrådet er åbenbart også smittede af den rådende opfattelse hos det private erhvervslivs ledere: rationelle ændringer opnås kun ved centralisering!
Havde de haft mere føling med deress vælgere, havde de vidst, at en organisation ikke altid er god, bare fordi den er stor og placeret i en stor by. Med den viden havde de haft mod til at undsige de lidt for snævertsynede specialister. Lidt opblødning blev det dog til, men det skal jo nok lykkes at få aflivet Djursland.
Så det er ikke for tidligt at overveje, hvad vi vil bruge den halvø til. Var det noget med en rigtig nationalpark? Eller gammeldags landbrug med hestetrukne markredskaber og høst med léer?”

Skrevet af Børge Volf fra Grenå i Djurslands Posten d. 30. december.

Redigeret af Rex, redaktion 11.

[ Alle dagens artikler | Arkiv oversigt ]

© Nørre-DjurS.net 2003