Grenaa Bladet - 15-07-03
Markvandring og virksomhedsbesøg

markvandring-4-fv.jpg (9504 bytes)

Interessen var stor for det fælles arrangement mellem Djurslands Erhvervsråd og Djursland Landboforening den 2. juli om aftenen. Ca. 60 landmænd og erhvervsfolk fra hele Djursland var mødt op for at se pileplantager, og virksomheden Novopan Træindustri A/S.
- Ideen med at dyrke pil som energiafgrøde har fået en god medspiller i de nye tilskudsregler, der for nylig blev vedtaget i EU´s ministerråd. Energiafgrøder kan nu også dyrkes på almindelig tilskudsberettiget landbrugsjord, altså ikke kun brakarealer, og i de nye regler ligger der et ekstra tilskud på 45 euro pr. ha, hvis landmanden dyrker energiafgrøder på de almindelige tilskudsarealer. Vores håb er, at EU-direktoratet vil tolke de nye regler, så det dækker hele begrebet »non food« afgrøder. Hvis det sker, vil betingelserne for at dyrke pil som råvare til spånpladeproduktion blive betydelig bedre, siger Svend Brandstrup Hansen fra Djurslands Erhvervsråd.
- Det vil få en stor betydning for samarbejdet mellem Djurslands Erhvervsråd og Novopan Træindustri A/S og Djursland Landboforening, at de nye regler gennemføres. Virksomheden Novopan har en stor interesse i at en del af råvaremængden til spånpladeproduktionen dyrkes lige uden for døren, altså på Djursland. Og Djursland som landsdel har en stor interesse i, at Novopan har så gode betingelser som overhovedet muligt i en branche med benhård konkurrence, siger han videre
Et andet spørgsmål, der har været en forhindring for succes for afgrøden på Djursland, handler om fradragsret for etableringsudgiften af pileplantager. Erhvervsrådet og landboforeningen har i fællesskab rettet henvendelse til skatteministeriet for at få de samme betingelser som for juletræer og pyntegrønt. Det er så indlysende, at lovgivningen skal ændres, men det tager alligevel tid, fordi det skal efterfølgende ratificeres i EU, siger Svend Brandstrup Hansen.
Der er både håb og forventninger om, at der plantes flere arealer med pil til næste forår. Meningen er så, at danne en avlerforening, der kan stå for høst, logistik og aftaler med Novopan.
- Landmændenes interesse og EU´s intentioner med energiafgrøder, de lave kornpriser og Novopans behov for råvarer tæt på virksomheden, kan måske betyde at vores landsdel for fremtiden vil blive præget af store plantager med pil. Den forandring vil sikkert blive positivt modtaget i almindelighed. Det var et meget flot syn i Kolindsund, der mødte forsamlingen, da turen startede hos gårdejer Claus Wistoft, slutter Svend Brandstrup Hansen.

[ Alle ugens artikler | Hoved oversigt | Grenaa Bladets hjemmeside ]

© Grenaa Bladet 2002