»Det Historiske Værksted« i Grenaabliver realiseret efter sommerferien! |
Grenaa Produktionsskole og Djurslands Museum meldte tidligere på året ud med deres fælles plan om at skabe et levende historisk værksted på et stykke jord ved Produktionsskolen i Åstrup. Man var imidlertid afhængig af økonomiske bidrag udefra for at det kunne blive en realitet, og selv om Grenaa Kommune ikke på nuværende tidspunkt har kunnet afse midler til formålet, så bliver det til noget alligevel.
Der er nemlig andre sponsorer, der har spyttet i bøssen, og det betyder, at den rent fysiske etablering af det levende, historiske værksted er på plads. Der mangler fortsat penge til selve driften af værkstedet, men det er noget muséet og Produktionsskolen satser stærkt på at få på plads også.
Blandt andet har man fået 110.000 kroner til etableringen af Friluftsrådet, og herfra er man ingenlunde afvisende overfor senere også at give et bidrag til driften. Lokale sponsorer har også vist velvilje. Det være sig med såvel pengebeløb som naturalier. Bankerne har været flinke til at give et pengebeløb, mens en flok lokale virksomheder i øvrigt har stillet op med materiel og naturalier til projektet. Det være sig kørsel og løft af materialer til de tre historiske værksteds-huse, der skal opføres på grunden, og alt muligt andet lige fra toiletkummer til blåler. En værdisættelse på alt dette løber samlet set op i en 40-50.000 kroner. En stor del af arbejdskraften leveres af Grenaa Produktionsskole, mens muséet selvsagt leverer den historiske ekspertise.
Klar til skolerne i foråret 2004!
Værkstedet etableres i løbet af efteråret med start umiddelbart efter sommerferien. De første skoleklasser ventes at kunne hoppe ind i »Det Historiske Værksted« i løbet af foråret 2004. Tilmeldinger hertil er der allerede løbet ind, for der er vist projektet stor interesse ud på skolerne. Der er jo også tale om en guldrandet mulighed for at skabe en sprællevende historieundervisning. Der er løbet tilmeldinger ind fra både Grenaa, Nørre Djurs og Midtdjurs kommuner, men det er fortsat muligt at booke sig ind i værkstedet hvad angår foråret 2004. Det koster skolerne 25 kroner pr. elev at deltage. Pengene går til materialer.
»Det Historiske Værksted« vil også tage kontakt til skolerne i Ebeltoft Kommune for at høre om de herfra kunne være interesseret i at deltage med nogle klasser.
Mini-Hjerl Hede
Det er udgifter til aflønning af en enkelt medarbejder - museumsmedarbejder Claus Pihl Christensen - som man står og mangler p. t., men man håber at kunne tilvejebringe pengene - eventuelt med et bidrag fra hver af de kommuner, hvis skoler benytter sig af tilbuddet om en levende historieundervisning. Det er den målgruppe, man går efter i første omgang, men senere kan tilbuddet snildt tænkes at få en turistmæssige dimension som et slags mini-Hjerl Hede. Tanken er nemlig at udvide år for år, så værkstedet hele tiden udvikler sig.
De tre huse, der bliver bygget i første omgang bliver spidstags-huse, der mest af alt minder om jernalderhuse, men de vil også sagtens kunne bruges til undervisning i andre tidsaldre. Hvert hus får sit specielle værksted, så der laves blandt andet et køkken med alle mulige gamle køkkenredskaber fra de forskellige tidsaldre, en smedie, hvor der skal smedes og støbes forskellige ting, ligesom der også etableres en keramikovn. I ét af husene skal der endvidere være et langbord, hvor eleverne skal lave forskellige opgaver. Men det bliver rigtig meget learning-by-doing. En overdækket bålplads laver man også, så værkstedet kan bruges hele året, og man går ikke ned i Kvickly efter æg, for der kommer til at rende høns rundt. Fra en ged vil man kunne hente det mælk man skal bruge, og så videre...
Men de sidste sponsorer må meget gerne melde sig på banen, så de allersidste ting i projektet også kan komme på plads.
[ Alle ugens artikler | Hoved oversigt | Grenaa Bladets hjemmeside ]
© Grenaa Bladet 2002