Grenaa Bladet - 03-06-24
De sociale udgifter eksploderer nærmest i Grenaa Kommune!

Voksen- og Fritidsudvalgets budget for indeværende år er skredet så meget, at Grenaa Byråd på det seneste byrådsmøde besluttede, at der skal tages hånd om situationen her og nu. Det forventede regnskab for 2003 ser ud til at lande på 16 millioner kroner mere end det budgetterede, og det har fået direktionen til at foreslå, at merudgiften finansieres ved at man året ud laver en generel reduktion af kommunens lønkonti på 2%, mens restbeløbet hentes via en reduktion på 10% på driftskonto vedrørende vej- og bygningsvedligeholdelse, inventar, anskaffelser og uddannelse. Det er specielt på job- og kontanthjælpsområdet og på sygedagpenge-området, at den er helt gal. Disse to områder alene står for 14,5 millioner kroner ud af den samlede afvigelse fra budgettet på 16 millioner kroner.

Fulgte forslaget til finansiering
Byrådet valgte at følge direktionens forslag til en finansiering af underskuddet på budgettet, så man ikke står med skægget i postkassen når regnskabsåret er slut, og et nyt budget træder i kraft. Men samtidig var man også enige om at stå bag Økonomiudvalgets ekstra lille passus til sagen. Den går på, at der skal ske en effektivisering af indsatsen vedrørende begrænsning af udgifterne på området for overførselsindkomster. Byrådet synes med andre ord ikke, at det er særlig morsomt at lappe huller år ud og år ind - med et i forvejen stramt budget som værktøj - idet de sociale udgifter skrider og skrider, uden at man åbenbart kan gøre ret meget ved det. Viljen til at forsøge at gøre noget ved problematikken er imidlertid til stede, hvilket fremgik af debatten på byrådsmødet.

Der skal ske en begrænsning af udgifterne
Venstre's viceborgmester Svend Brandstrup Hansen lagde ud.
- Det er utroligt vigtigt, at vi får begrænset de sociale udgifter, men det skal naturligvis ske inden for lovens rammer. Men de muligheder, der er inden for lovens rammer skal vi også som minimum udnytte fuldt ud. Det gør andre kommuner, og idet vi ikke gør det, så tiltrækker vi sociale udgifter helt automatisk, sagde han blandt andet.
Formanden for Voksen- og Fritidsudvalget, Erik Hoberg (S), syntes heller ikke ligefrem, det er morsomt.
- Overførselsindkomsterne vokser og vokser, og tvinger os derved til at skære i nogle af de ting, som vi er glade for at kunne tilbyde borgerne. Det bliver meget nemt skruen uden ende. Nu tales der om en effektivisering af området - underforstået, at det sørme også er på tide. Til det vil jeg gerne sige, at der er faktisk allerede er sat nogle skibe i søen. Vi undlader således fremover at støtte opførelsen af udlejningsbyggeri, der tiltrækker den type borgere. Vi mangler heller ikke just udlejningsboliger. Derudover har vi fået indført en »straks-aktivering«, der træder i kraft den 16. juni. Den betyder, at flytter der en kontanthjælpsmodtager til Grenaa Kommune fra en anden kommune, så sendes vedkommende i aktivering allerede dagen efter ankomsten. Så der er taget nogle tiltag, men næppe i en størrelsesorden, så de 16 millioner kan tilbageføres inden årets udgang, sagde Erik Hoberg, og tilføjede:
- Men det her handler også om at få fat i nogle flere jobs til denne gruppe. Såvel offentlige som private jobs. Er der mulighed for at finde en ny medarbejder i Grenaa Kommune, der er på overførselsindkomst, så tag ham/hende i stede for én, der bor i en anden kommune, sagde Erik Hoberg.

Hvorfor bliver folk så syge?
Partifællen Helle Thomsen mente også, at det kunne være nok så interessant at finde ud af, hvorfor folk i stigende omfang bliver syge.
- Hvad er det, der sker med folk. Det kunne være noget nyttigere at finde ud af frem for bare bevidstløst at skære 2% af lønrammen hver gang vi har en stor overskridelse. Det er faktisk mange penge/stillinger det går ud over hver gang. Så lad os prøve at forebygge noget mere, sagde hun.
Dansk Folkeparti's enlige byrådsmedlem, Bent Andersen, noterede tørt, at det der blev slået på nu, var akkurat det samme, som han selv havde efterlyst på det forrige byrådsmøde.
- Men da ville man ikke lytte. Svaret var her, at der intet var at gøre ved problemet. Men sådan forholder det sig jo ikke. Vi bør og skal gå i dialog med de kommuner, der eksporterer sociale tilfælde til vores kommune. Det kan ikke ha' sin rigtighed, at vi bare skal bukke sige tak. Nyborg har for nylig smækket kassen i overfor eksporten af sociale tilfælde fra København. Andre steder river man hele boligbebyggelser ned. Hvad gør vi? Vi sidder bare og snakker om, at det er vel nok ærgerligt, at andre kommuner kan finde på eksportere deres sociale tilfælde til os, sagde han hovedrystende.

Overhalet af Nørre Djurs
Socialdemokraten Leif Lahn Jensen fortalte, at den socialdemokratiske byrådsgruppe havde afholdt temagruppemøder med forvaltningen omkring netop dette problem.
- I tæt samarbejde med det lokale erhvervsliv skal vi have gjort noget ved det her problem. Nørre Djurs Kommune har faktisk overhalet os inden om med en både hurtigere og bedre sagsbehandling omkring aktivering af denne gruppe. Så kan det lykkes for os at få nogle flere i varigt arbejde, så er vi kommet et rigtigt godt stykke af vejen, sagde Leif Lahn Jensen.
Borgmester Gert Schou kommenterede derpå debatten ved at nævne Holeby-eksemplet.
- Holeby-eksemplet viser med al ønskelig tydelighed, at der er noget rivende galt på det her område. En »nyslået« førtidspensionist sælger sit nordsjællandske hus til 2 millioner. Derpå flytter han til Holeby Kommune, hvor han køber et hus til 500.000 kroner. Borgerne i Holeby skal herefter betale 2/3 af hans førtidspension. Det duer bare ikke. Det bør være sådan, at dem der har/påtager sig byrden, skal have en tilsvarende udligning via statskassen. Alt andet er urimeligt, sagde Gert Schou.
Svend Brandstrup Hansen var helt enig i dette synspunkt. Dog med den tilføjelse, at det ikke må blive så billigt for kommunen at have folk på overførselsindkomster, at der ikke er noget lokalt incitament til at få dem i arbejde/aktivering lokalt.

[ Alle ugens artikler | Hoved oversigt | Grenaa Bladets hjemmeside ]

© Grenaa Bladet 2002