Stort flertal i Grenaa Byråd står bag lukningen af Børnehaven Solstrålen! |
Forældrebestyrelsen i Børnehaven Solstrålen lavede demonstration på og ved Grenaa Rådhus tirsdag i sidste uge, hvor byrådet besluttede at lukke børnehaven. Inden man gik ind i byrådssalen var Torvets Pølsebod sponsor for et lille lækkert traktement. Foto: Lene Madsen
Et stort opbud af børn, forældre og personale fra Børnehaven Solstrålen i Grenaa fik ikke byrådet i Grenaa til at ryste på hånden. Med 18 stemmer for og kun en enkelt imod vedtog byrådet på sidste uges byrådsmøde, at det bliver børnehaven på H. P. Rosenvinges Plads i Grenaa, der bliver det næste offer for det stærkt dalende børnetal i Grenaa Kommune.
Samme vanskæbne er allerede overgået Børnehaven Fuglereden, Glentevejens Børnehave og et pænt antal fyrede dagplejemødre. Det handler derfor kort sagt om at få antallet af daginstitutionspladser til at matche behovet, og det er altså Solstrålen, der bliver sorteper i det spil, selv om der oprindeligt blev peget på Vuggestuen Åboulevarden. Børne- og Ungdomsudvalget blev imidlertid udsat for et stort pres omkring dette forslag, og blev sammen med forvaltningen bedt om at smide et alternativt forslag på bordet. Det var dette forslag, som blev vedtaget med stort flertal i byrådet i sidste uge.
Det lyder således: Vuggestuen Åboulevarden bevares. Børnehaven Solstrålen lukkes pr. den 1. august 2004 og bygningen sælges. Børnehaven Landsbyen normeres ned fra 66 til 60 børn, men bevarer sin støttefunktion.
Børnenes trivsel er ikke et tema!
Fortalerne for denne løsning forklarede, at der i beslutningen er blevet taget højde for ting som salgbarhed af bygning, ventelisterne til de respektive institutioner og fordelingen af institutionerne rent geografisk.
- Det har imidlertid ikke handlet om børnenes trivsel. Vi har nemlig kun gode børnehaver med hver deres særpræg. Men en tilpasning til det stærkt faldende børnetal er nødvendig, selv om det bestemt ikke er nogen nem eller særlig sjov opgave. Venstre går ind for det forslag, der går ud på at lukke Solstrålen, men dog med den tilføjelse vedhæftet, at der IKKE skal bygges nyt i forhold til Søren Kanne Skolen, sagde Pia Bjerregaard indledningsvis.
En del socialdemokrater gik i sort over den tilføjelse, som man mente burde have været udvalgsbehandlet inden byrådsmødet. Der var da heller ikke flertal for den, så Venstre trak tilføjelsen ud af sagen, omend man holdt fast i, at det var Venstre stærkt magtpåliggende, at der ikke bliver bygget én eneste ekstra m2 til Søren Kanne Skolen, idet man vælger at lukke Solstrålen.
Meget bestemt viceborgmester
- Venstre støtter Børne- og Ungdomsudvalgets forslag, men hvis udvalget i en helt anden sag i morgen finder ud af, at der skal flere elever ind i Søren Kanne Skolen, så man pludselig står med et behov for at udvide skolen med ekstra 300 m2, så er det den forkerte beslutning vi tager i dag. Så står vi pludselig med en anlægsudgift på 3 millioner kroner. Så burde vi jo i stedet ha' lukket én af de daginstitutioner, der ligger tæt på Søren Kanne Skolen. Derfor vil vi i Venstre ikke anerkende, at vi har behov for ekstra m2, hvis vi lukker Solstrålen. Så enkelt er det, og lægger meget stor vægt på, at der bliver taget højde for dette synspunkt i kommende sagsbehandlinger, sagde Venstre's viceborgmester Svend Brandstrup Hansen.
Bent Andersen stemte imod B&U-indstilling
Dansk Folkeparti's byrådsmedlem, Bent Andersen, var den eneste, der stemte imod en lukning af Solstrålen.
- Dansk Folkeparti har hele vejen igennem efterlyst en helhedsløsning på det her område, men har talt for døve øren. Byrådet har kun to forslag at vælge imellem, og ingen af dem duer i mine øjne. Hele tiden er det noget, der foregår med underliggende dagsordener. Først blev der peget på Åboulevarden, fordi Søren Kanne Skole skulle udvide. Så gik man væk fra det. Så blev der peget på Solstrålen, og udelukkende fordi det er den bygning, der kan give flest penge i kommunekassen ved et salg. Så det er altså for at afhjælpe kommunens dårlige økonomi, at man gør det her. Her står vi helt af i Dansk Folkeparti, sagde Bent Andersen, hvorpå han stillede et ændringsforslag.
- Dansk Folkeparti foreslår, at vi nedlægger Gymnasievejens Børnehave, og fordeler børnene ud på Børnehaven Troldebo og Skovbørnehaven. Vuggestuen flyttes derpå til Gymnasievejens Børnehave, hvorefter der er frigjort plads til Søren Kanne Skolen i vuggestue-bygningerne på Åboulevarden. Solstrålen lukkes ikke!, lød forslaget.
Men det var kun Bent Andersen selv, der kunne stemme for dette forslag.
SF'er ridsede situationen op
SF's Tom Mortensen ridsede derpå situationen op på følgende måde:
- Det har taget et stykke tid at nå frem til den indstilling, som ligger nu fra B&U, og det er et enigt udvalg der står bag, minus Valdemar Haumand, der er blevet erklæret inhabil i sagen. Udgangspunktet har været, at vi er nødt til at lave en tilpasning på området, og med det her forslag lander vi på en løsning der betyder, at der fortsat er mulighed for tilvækst af børn, uden vi skal ud og bygge nyt. Træls er det unægteligt alligevel. Det er den ældste børnehave vi har i kommunen, og for mange år siden har jeg selv haft et barn til at gå der. Men det er vigtigt, at vi sikrer bredden af tilbud på området, og det mener jeg vi gør, idet vi beslutter os for at lukke Solstrålen. Så det er ikke kun økonomiske betragtninger, der har været inde over i den her sag, Bent Andersen, sagde SF'eren.
B&U-udvalgets forslag blev derefter stemt hjem med stemmerne 18 for og én imod, hvorefter nogle mildt sagt utilfredse voksne fra Børnehaven Soltrålen forlod en på alle måder meget varm byrådssal - sammen med dem, som det hele handler om, børnene, som der desværre bliver født lidt for få af lige for tiden.
[ Alle ugens artikler | Hoved oversigt | Grenaa Bladets hjemmeside ]
© Grenaa Bladet 2002