Færdselsprisen 2003 uddelt til Grenaa Centralsygehus |
Politiinspektør Mogens Hansen har overrakt Færdselsprisen 2003 til skadestuen på sygehuset i Grenaa, fordi man her i en periode har registreret solo-cyklistuheld. Foto: Lene Madsen
Færdselssikkerhedsudvalget i Grenaa Politikreds fandt ikke anledning til at uddele en færdselspris i 2002 - efter at have uddelt den første af slagsen i 2001 til Kolind Centralskole - men i år har der påny været en værdig modtager på banen, nemlig Grenaa Centralsygehus, der har fået prisen, fordi det lokale sygehus har registreretsolo- cyklistuheld. Politiinspektør Mogens Hansen overrakte forleden prisen til repræsentanter fra sygehuset - med samt en flot Færdselspris-kage kreeret af Byens Konditori ved bager- og konditormester Carsten Kristensen.
- Det er med stor glæde, at jeg i år har mulighed for at påskønne det arbejde, som skadestuen i Grenaa har udført for Færdselssikkerhedsudvalget i Grenaa Politikreds med hensyn til registrering af cyklistuheld i sygehusets dækningsområde, sagde politiinspektøren indledningvis.
Han fortalte videre, at kimen til dette arbejde blev lagt for flere år siden, da udvalget hørte om en lignende registrering, som Universitetshospitalet i Odense udførte, og hvortil udvalget var på ekskursion.
- Vi blev bekræftet i, at det var en god idé, hvis vi kunne få kendskab til de såkaldte »mørketal«, som vi vidste fandtes i forbindelse med solo-cyklistuheld. Vi var også klar over, at vi ikke fik fat i alle mørketallene, idet en masse af den type uheld bliver afsluttet ved, at cyklisten rejser sin cykel efter uheldet, og kører videre - også selv om cyklisten i mange tilfælde har fået småknubs, sagde Mogens Hansen, der kort tid efter ekskursionen til Odense fik sig en uformel snak med sygehusets chefsygeplejerske Birthe Rask (det hedder hun altså). Hun støttede idéen og det blev aftalt, at det videre praktiske arbejde og aftaler blev udført af det arbejdende folk, og fra udvalgets side har det været Bodil Jensen fra Grenaa Kommune, der har taget det største slæb.
- Det er mit indtryk, at samarbejdet har virket upåklageligt mellem Bodil og Birthe Vitved her fra sygehuset, sagde Mogens Hansen.
Registreringen er nu historie
Registreringen startede omkring den 1. juli 2001 og sluttede igen den 20. februar 2003.
- Grunden til ophør af projektet var den kedelige, at det politisk blev besluttet at neddrosle aktiviteterne på Grenaa Centralsygehus, og når vi ikke kunne få et fuldstændigt billede - da nogle af trafikofrene ville blive bragt til andre skadestuer - så vi ikke noget formål med at fortsætte, sagde Mogens Hansen.
Cyklisternes egen skyld i mange tilfælde
I perioden blev der lavet 66 indberetninger/registreringer, og konklusionen af indberetningerne er, at cyklisterne som altovervejende grund selv har været skyld i uheldet. Det vil sige, at man under cyklingen har villet tage cykelhjem på, foden sad pludselig fast i en pedal eller en taske tøg ind i forhjulet. Det har været svært at udpege specielt cyklist-trafikfarlige steder, omend der er en overrepræsentation af uheld omkring de to jernbaneoverskæringer i Grenaa - Århusvej og Havnevej - hvor der færdes cyklister. Her kan cyklistens forhjul nemt komme ned i sporet med et styrt til følge.
- Men det er så vidt jeg kan se ét af de få tilfælde, hvor vejtekniske foranstaltninger kunne forhindre/formindske uheldene, sagde Mogens Hansen, hvorpå han ønskede skadestuen tillykke med Færdselsprisen 2003.
[ Alle ugens artikler | Hoved oversigt | Grenaa Bladets hjemmeside ]
© Grenaa Bladet 2002