Grenaa Bladet - 11-02-03
To års sagsbehandling er slut

NEG Micon har fået lov til at opføre 3 kæmpe-vindmøller ved Grenaa Havn
Energiklagenævnet i København har netop sat punktum for hav-vindmøllesagen i Grenaa ovenpå to års sagsbehandling. Det, der startede med en ansøgning fra Jysk Vindkraft, NEG Micon og Grenaa Havn på ni 100 meter høje hav-baserede vindmøller i en bue ud fra Grenaa Havn med retning mod Fornæs, er nu barberet ned til, at projektmagerne »kun« må opføre 3 af disse kæmpe-vindmøller.
Talsmanden for Borgergruppen mod havvindmøller ud for Grenaa, Jørgen Katholm, udtaler i den forbindelse, at 3 møller naturligvis er bedre end 9, men at en tilladelse til at opføre 3 kæmpe-vindmøller stadig er 3 for meget.
Energiklagenævnet har med sin afgørelse - der ikke kan ankes videre i systemet - stadfæstet Energistyrelsens afgørelse - dog således at Energiklagenævnet har trukket i håndbremsen hvad angår en fjerde vindmølle, som er nummer 1 i rækken set fra land. Grenaa Byråd besluttede på et møde for næsten to år siden, at mølle nr. 1 skulle udgå af projektet, fordi byrådet ikke ville give dispensation fra lokalplan nr. 117, der omfattede stedet, hvor mølle nr. 1 skulle have været placeret - cirka 20 meter fra havnemole. Årsagen var, at der var tale om energiproduktion og ikke havneformål, som lokalplanen foreskriver. Der var endvidere tale om en bygningshøjde på 99,5 meter, der afveg markant fra lokalplanens max. bygningshøjde på 15 meter. Og her har Energiklagenævnet altså givet såvel Grenaa Byråd som Borgergruppen medhold i sagen.
Og da Energistyrelsen i sin sagsafgørelse kun har givet tilladelse til, at der må opføres de 4 møller, der ligger tættest på havnen - med den begrundelse at disse landskabeligt vil kunne indpasses i forhold til denne - så er der således fjernet 1 af de 4 vindmøller.

750 medlemmer i Borgergruppen
Borgergruppen mod havvindmøller ud for Grenaa afgav på 750 medlemmers vegne ved brev af den 23. februar 2001 protest (høringssvar) mod projektet. Medlemstallet var nået på kun 2 måneder, og der er tale om den største græsrodsgruppe, der nogensinde har eksisteret i lokaområdet. Og vel og mærke en upolitisk af slagsen.
Den 30. januar 2001 blev der afholdt et offentligt møde om sagen med cirka 450 deltagere (der var cirka 20 deltagere til et tilsvarende møde i Varde i august 2000 om Horns Rev-projektet). Den langt overvejende del af indlæggene på mødet udtrykte forundring over projektet, og bekymring for den visuelle belastning af kystzonen.

Planmæssigt kaos
- Det er helt klart et planmæssigt problem, at vi - ligeså snart vi forlader landjorden og træder ét skridt ud i vandet, så bliver planlovgivningen lemfældig, og derved overladt til tilfældige subjektive skøn fra statens myndighed på området. I dette tilfælde Energistyrelelsen, siger Jørgen Katholm, og fortsætter:
- På land har vi en landsplan, regionplaner og kommuneplaner til at regulere udviklingen, men i samme øjeblik vi hopper ud i vandet, så har vi balladen. Man taler om sådan noget som »underordnet betydning for de landskabelige forhold«. Det er et meget upræcist og diffust grundlag at skulle træffe en afgørelse på. Set fra Borgergruppens synspunkt er et projekt med 3 vindmøller bedre end et havvindmølleprojekt med 9 møller, men selv 3 møller på den pågældende placering - i bugten ud for Grenaa Havn og strand - er 3 for mange. Hertil kommer, at de argumenter, som projektmagerne har kørt frem med til fordel for projektet, ikke længere holder vand. Projektet er ganske enkelt blevet overhalet både udenom og indenom af udviklingen adskillige gange siden ansøgningen blev indgivet den 13. december 2000. Horns Rev-projektet rummer 80 vindmøller i den her størrelse. Hvor er de forskningmæssige landvindinger ved Grenaa-projektets 3 tilbageværende møller henne i den sammenligning? Det vil således ikke kunne bidrage til forøget know-how hos danske vindmølle-producenter og rådgivere, sådan man har argumentere til fordel for projektet. Der er også blevet talt om arbejdspladser. Der er næppe mange arbejdspladser i 3 vindmøller - endsige økonomi i projektet. Miljøet er der blevet slået meget på, men de tilbageværende 3 vindmøller vil unægteligt kun bidrage marginalt til realiseringen af målene fastsat af den danske energipolitik på området. Jeg stiller mig i det hele taget tvivlende overfor den økonomiske rentabilitet i dette særdeles beskårede projekt. Ikke engang placeringen kan siges at tale til fordel for projektet, idet vi ligger ved en østvendt kyst, hvor det notorisk blæser mindre end ved en vestvendt, siger Jørgen Katholm, der således håber, at projektet nu falder helt fra hinanden, så Grenaa Havn og bugt fortsætter med at være vindmølle-fri zone. På trods af godkendelsen af projektet.

Ikke opgivet endnu
- Eneste klagemulighed, der er tilbage, er domstolene, men det betragter jeg som værende urealistisk. Vi kan som almindelige borgere ikke gøre mere end vi har gjort, slutter han.
Ifølge Århus Stiftstidende har NEG Micon ikke helt kastet håndklædet i ringen endnu. Man har således kontaktet Energistyrelsen med henblik på at få klarlagt helt nøjagtigt, hvad den endelig godkendelse på tre møller betyder. Direktør Peter Øgaard udtaler i den forbindelse, at man vil prøve at få gang i projektet i år.

vindmoeller01-4-fv.jpg (10264 bytes)

NEG Micon kan nu realisere sine planer om opførelse af tre hav-vindmøller på hver 100 meter ud for Grenaa Havn. Det er møller nr. 2, 3 og 4 set fra landsiden, som man har fået lov til at opføre efter to års sagsbehandling.

[ Alle ugens artikler | Hoved oversigt | Grenaa Bladets hjemmeside ]

© Grenaa Bladet 2002