Fælleskommunalt spildevands-samarbejde igangsat: |
Spildevandet fra fire nærkommuner skal løbe i en lind strøm mod Fornæs!
På Lykkesholmvej ved Balle - der hvor vejen krydser Hoed Å - stimlede en lille flok mennesker sammen onsdag formiddag i sidste uge. Anledningen var den, at et fælleskommunalt spildevandssamarbejde, der omfatter Grenaa, Ebeltoft, Nørre Djurs og Midtdjurs kommuner - skulle igangsættes fra den nye pumpestation i Balle.
På sigt betyder det, at ni mindre og dårligt fungerende renseanlæg nedlægges, idet spildevandet fremover skal renses på det store Fornæs Renseanlæg, som har kapaciteten til at tage imod spildevandet fra nærkommunerne. Der er tale om en samlet investering - minus de interne tilslutninger - på 35 millioner kroner. De fire kommuner har indgået et samarbejde omkring den fremtidige spildevandsrensning på Østdjursland for at sikre en rationel, fremtidssikret og miljømæssig optimal spildevandshåndtering. Projektet omfatter etablering af underjordisk transportsystem fra Midtdjurs (Kolind) til Fornæs Renseanlæg - forventes klar til start den 1. april 2003 - med tilslutning af nordkommunen i Ebeltoft - som blev startet op i sidste uge - og endelig det østlige opland til Gjerrild Bugt Renseanlæg. Sidstnævnte strækning ventes igangsat i løbet af 2004.
Til den tid vil transportsystemet alt i alt omfatte cirka 38 km. ledningssystem bygget op omkring 10 pumpestationer. De ni eksisterende renseanlæg, som derved står foran nedlæggelse, er Ryomgård, Kolind, Nødager, Albøge, Lyngby, Trustrup, Høbjerg, Balle og Gjerrild Bugt renseanlæg. Vandsystemerne på Djursland spares derved for en årlig udledning af omkring 1,2 millioner m3 renset spildevand fra omkring 13.500 »kunder« - i fagsproget kaldet personækvivalenter (PE).
Store miljøfordele
- Det samlede projekt forventes at få stor betydning for vandløbene på Djursland - specielt for Kolindsund, da den største del af spildevandet bliver afskåret fra den sydlige del af sundet, hvormed muligheden for en genåbning af Kolindsund er åbnet. Også Stubbe Sø vil få glæde af projektet - med flere. Alt i alt er der kæmpe miljøfordele ved dette projekt, som Ebeltoft Kommune har sat 25 millioner kroner i siden 1999, sagde formanden for Teknisk Udvalg, Ole Bjerregaard, ved indvielsen af strækningen Ebeltoft-Grenaa onsdag i sidste uge. Han kunne ved denne lejlighed endvidere fortælle, at det var en tilfældighed, der startede det hele.
- Ved en tilfældighed kommer sagen på på et møde i Djurslands Spildevandsgruppe, der består af teknikere fra de otte Djurslandskommuner. Mødet bliver afholdt på Fornæs Renseanlæg den 19. november 1998, hvor driftslederen gennemgår hele spildevandsstrukturen i Grenaa Kommune. Under gennemgangen kommer det frem, at Høbjerg Renseanlæg ikke fungerede tilfredsstillende, hvorfor det stod overfor en ombygning. Pludselig stod det imidlertid klart for teknikerne, at det ville være meget mere nærliggende at etablere en forbindelse mellem Høbjerg og Fornæs, samtidig med, at spildevandet fra Balle transporteres til Høbjerg. Så ville forbindelse jo være etableret! I løbet af meget kort tid lå tingene fast på teknikerniveau og i april 1999 bliver overpumpningsløsningen godkendt i Teknisk Udvalg. I maj 1999 er den endelig godkendt i byrådet i Ebeltoft. Aftalen var fordelagtig for begge parter, da Grenaa fik løst Høbjerg-problemet, mens Ebeltoft fik sørget for Nordkommunen. Efterfølgende er projektet så blevet ændret, da Midtdjurs Kommune også har indgået en tilsvarende aftale med Grenaa Kommune. Senere har også Nørre Djurs indgået aftale med Grenaa Kommune, sagde Ole Bjerregaard umiddelbart inden han via et opkald til pumpestationen i Boeslum fik sat gang i spildevandssamarbejdet mellem Ebeltoft og Grenaa.
Ved en nyetableret pumpestaion ved Lykkesholmvej i Balle, blev der onsdag i sidste uge åbnet op for et spildevandssamarbejde mellem Ebeltoft og Grenaa Kommuner. Senere følger Midtdjurs og Nørre Djurs trop. Det er formanden for Teknisk Udvalg i Ebeltoft Kommune, Ole Bjerregaard, der »åbner sluserne« med et opkald til pumpestationen i Boeslum. Foto: Lene Madsen
[ Alle ugens artikler | Hoved oversigt | Grenaa Bladets hjemmeside ]
© Grenaa Bladet 2002