Grenaa Bladet - 2003-01-14
Flydende kommune-grænser når det gælder brandslukning på Djursland?

Der snakkes for tiden rigtig meget om, hvordan fremtidens redningsberedskab i Danmark skal se ud. Ifølge beredskabschefen for det fælleskommanle redningsberedskab for Grenaa, Nørre Djurs og Midtdjurs kommuner, Erik Laursen, så er der mange »kloge hoveder«, der har mere eller mindre begavede bud på, hvordan beredskabet i fremtiden skal se ud.

Personligt ville han dog ikke have noget imod et beredskab med flydende kommunegrænser. Med andre ord et fælles beredskab for hele Djursland. Det synspunkt fremkom Erik Laursen med i forbindelse med sin beretning ved den traditionelle nytårsparade for det lokale beredskab, der går på skift mellem redningsstationerne i Grenaa og Kolind. I år var det sidstnævntes tur til at være vært for nytårsparaden, der blev afholdt lørdag den 4. januar.

Fælles beredskab for hele Djursland
- Set ud fra et Djurslands-synspunkt, så burde der efter min mening være et fælles beredskab på Djursland. Dette ville nemlig indebære, at man nemt kunne »flytte rundt« på de eksisterende kommunegrænser, for så lavede man bare en organisation, som havde det formål, at nærmeste beredskab slukkede den pågældende brand. Altså en slags flydende kommunegrænse når det gælder brandslukning. Et sådant brandvæsen vil kunne påtage mange funktioner indenfor kommunalt regi, sagde Erik Laursen, der var mere betænkelig ved de røster, der taler om et beskåret beredskab i fremtiden.
- Der er ikke nogen tvivl om, at der bliver en anden dimensionering af såvel slukningskøretøjer som hvor mange mand, der skal deltage på en førsteudrykning. Skulle man lade sig friste til at køre med den mindste bemanding som tillades, kan det være forbundet med en vis fare for ens mandskab. Og det er selvsagt noget, som vi alle skal have for øje ikke sker. Man læser jo en del om emnet i den skrevne presse for tiden. Mange forskellige personer udtaler sig om fremtidens beredskab, men hvor mange sidder egentlig med »de vises sten« når det kommer til stykket. Jeg tror, det er os som deltager i det daglige arbejde, der har den største ekspertise i at kunne udtale sig om et kommende beredskab. Jeg tror også det bliver et meget forskelligt beredskab fra by til by. Det er nok her, at begrebet »risiko-analyse« for det enkelte område, vil være det rigtige udgangspunkt for arbejdet, udtalte Erik Laursen, der naturligvis også så tilbage på året der gik i sin beretning.

Den 11. september kom lidt på afstand
- 2002 var året hvor vi fik situationen fra den 11. september 2001 lidt på afstand. I dagligdagen mærker vi det imidlertid fortsat i form af skærpede krav til efteruddannelse, og først og fremmest i forhold til det ledende personel. Kravene omkring mulige indsættelser af mandskab i områder, hvor der er brugt kemiske eller biologiske metoder, er også blevet meget skærpet, sagde Erik Laursen.
Som en del sikkert vil kunne huske, så havde det lokale beredskab i den forbindelse også en miltbrand-alarm på Grenaa Postkontor i februar måned, og en storalarm i samme henseende i Aarhus/Tirstrup Lufthavn. Heldigvis falsk alarm i begge tilfælde

.
- 2002 var også året hvor beredskabet har givet sine synspunkter til kende overfor den forringelse af vores akutte beredskab, som sker på grund af Århus Amts nedlæggelse af Grenaa Centralsygehus. Det vil give nogle problemer i tilfælde af større uheld i vores område. Vi skal således påregne meget lang tid inden alle personer vil være transporteret fra skadesstedet til det nærmeste traumecenter. Ja, og så midt i det hele, så spøger det med nedskæringer af ressourcer til redningsberedskabet. Da vi fra beredskabets side mener, at der tilgår flere opgaver, og dem vi allerede har bliver større og større, burde der faktisk tilgå flere ressourcer. I det mindste burde der ske en fastholdelse af det nuværende beredskabs-niveau. Vi har i det forløbne år også foretaget en revidering af de eksisterende beredskabsplaner for de tre kommuner, så vi kan med god samvittighed sige til borgerne, at vi er klædt på til at yde en god indsats - uanset hvilke opgaver, vi vil blive konfronteret med, sagde beredskabschefen.

Ros til de frivillige
- Der sker fortsat en videreuddannelse af de mange frivillige, vi har indenfor brand og redning. Det samme gør sig gældende indenfor indkvartering og forplejning. Jeg vil gerne takke de frivillige for den indsats, som de yder indenfor beredskabet. De er altid parat til at give en hånd med når der kaldes. Vi er på den led lidt stolte her i Grenaa, for det er faktisk de opgaver, som vores frivillige har deltaget i i en årrække - og som hvert år indrapporteres til Beredskabsstyrelsen - som nu er endt med, at netop Beredskabsstyrelsen i en skrivelse henstiller til samtlige kommuner her i landet om at lægge netop disse opgaver ud til de frivillige. De frivillige sørger også fortsat for forplejning ved et par større sammenkomster, og som noget nyt er de blevet nattevagter i forbindelse med afviklingen af Kattegat Cup, hvilket de har modtage megen ros for. Derudover deltager de fortsat som afløsere for vores faste stab af brandfolk, berettede Erik Laursen, der på beredskabets vegne har følgende mål frem mod 2004:

- Fortsat supplerende uddannelse for befalingsmænd. Uddannelse af ny holdleder samt indsatsleder og der skal fortsat ske en løbende udskiftning af det ældre materiel. I dag har vi den glæde at aflevere en ny motorsprøjte til Midtdjurs Brandvæsen. Et pragtfuldt køretøj med en meget fin opbygning. I løbet af indeværende år skulle der gerne ske udskiftning af en tankvogn i Grenaa, og indkøb af en traktor til Anholt som afløser for den eksisterende Landrover, der ikke kan komme overalt på øen - i modsætning til en traktor. Herefter må de næste som står for tur være brandfolkene i Nørre Djurs i form af en ny bil. Som noget nyt i år forventer vi her i Grenaa også at skulle bemande redningsfartøjet på Grenaa Havn med en røgdykker, for derefter at sejle ud til dem, som måtte have behov for denne form for hjælp. Aftalen er ved at være på plads. Det vil betyde meget for den lokale redningstjeneste, at de allerede fra deres hjemsted kan medtage en røgdykker. Vi vil her i begyndelsen af det nye år indgå i øvelser med redningsstationen, sagde Erik Laursen blandt andet.

Udlicitering?
Også formanden for Beredskabskommissionen, Grenaa Kommunes borgmester Gert Schou, holdt tale ved nytårsparaden. Han kom blandt andet ind på arbejdet i kommissionen, dens syn på det eksisterende beredskab og det fremtidige beredskab - herunder de muligheder for udliciteringer på området, som der diskuteres politisk i øjeblikket.
Endvidere at året 2002 havde budt på cirka 250 udrykninger - svarende til et normalt år. Et år, der ikke gav anledning til større problemer, men også et år, som ikke desto mindre viste, at når uheldet er ude, så er der vitterligt brug for alle ressourcer. Årets største brand må ubetinget siges at være branden i Baunhøj Mølle den 2. maj 2002, hvor indsatsen bestemt ikke var ufarlig, idet Møllen jo som bekendt styrtede fuldstændig sammen under branden.

Anciennitetstegn
Der blev også uddelt diverse anciennitetstegn og foretaget udnævnelser i forbindelse med nytårsparaden på redningsstationen i Kolind. Der var 10-års tegn til Niels Pihl fra Midtdjurs Brandvæsen og 20 års-tegn til Steen Laursen (Grenaa), Ib Møller (Grenaa) og Egon Pedersen (Midtdjurs). Endvidere kunne man hædre Svend Erik Jørgensen og Erik Laursen for, at det den 1. januar 2003 var præcis 30 års siden, at de tiltrådte som brandsvende ved Grenaa Brandvæsen.
Der var endvidere udnævnelser til de frivillige. Jan Lindstrøm (Grenaa) og Carsten Pedersen (Midtdjurs) blev begge udnævnt til holdledere i frivilligt regi, mens der var anerkendelse for 25 års anciennitet som frivillig i det udvidede redningsberedskab - opnået i 2002 - til Vibeke Christensen og Helge Albæk.

Det fælleskommunale redningsberedskab for Grenaa, Nørre Djurs og Midtdjurs kommuner afholdt den årlige nytårsparade på redningsstationen i Kolind lørdag den 4. januar. Foto: Lene Madsen

Brandsvende fra Midtdjurs Brandvæsen ses her sammen med deres nye motorsprøjte. Yderst til venstre ses også beredskabschef Erik Laursen. Foto: Lene Madsen


[ Alle ugens artikler | Hoved oversigt | Grenaa Bladets hjemmeside ]

© Grenaa Bladet 2002