Grenaa Bladet - 04-12-02
Borgermøde den 11. december skal hjælpe Grenaa Byråd i sagen om Baunhøj Mølle

Den 2. maj i år nedbrændte Baunhøj Mølle totalt. I dagene derefter rejste der sig et veritabelt folkekrav i retning af at genopføre Møllen, og kommunens borgmester, Gert Schou, var en af dem, der råbte højest. Da Mølle-branden kom lidt på afstand besindede han sig dog, for signaler fra en række andre borgere - såvel som fra en række andre politikere i Grenaa Byråd - gik på, at Møllen IKKE skulle genopføres. At forsikringssummen - omend man så måtte nøjes med 75% heraf - burde bruges til noget andet og mere kulturelt fremadrettet, end en mølle med en beskeden symbolværdi og som turist- og publikumsmæssigt på ingen måde har kunnet siges at have været en succes. Kunstudstillingerne i Møllen i sommerhalvåret har aldrig kunnet trække mere end et par tusinde mennesker op på toppen af Baunhøj set over en hel sæson. Samtidig har den holdning, at Møllen bør genopføres, så vi kan få Grenaa's gamle vartegn tilbage, trivedes i bedste velgående. Man kan derfor roligt sige, at det var et dybt splittet byråd, der behandlede sagen på sidste uges byrådsmøde på Grenaa Rådhus. Ikke alle 19 byrådsmedlemmer sagde noget, men en opgørelse over de indlæg der var, viste en snæver sejr til modstanderne af en genopbygning. Borgmester Gert Schou sagde indledningsvis, at sygehussagen havde overskygget Mølle-sagen, og at sagen derfor fortjente et borgermøde inden byrådet tog endelig stilling til, om Møllen skal genopføres eller ej. Og hvis ej, hvad pengene fra forsikringen - cirka 6,5 millioner kroner - så eventuelt skulle bruges til. Borgermødet blev fastsat til den 11. december. Tidspunkt og sted er endnu ikke fastlagt, men vil blive oplyst i god tid inden mødet her i Grenaa Bladet.

Kan »tjene momsen«
Gert Schou gjorde endvidere opmærksom på, at en genopbygning af Møllen i en »tro kopi« ville blive betalt 100% af forsikringsselskabet, og at Grenaa Kommune rent faktisk i påkommende tilfælde ville »tjene momsen«. Det vil sige, at der ville tilflyde kommunen en check på 2,5 millioner kroner, hvis det eksempelvis koster 10 millioner kroner at genopføre Møllen. Nogle byrådsmedlemmer mente, at det var noget man ikke kunne sige nej til, eftersom disse midler i en pæn årrække ville kunne sikre driften af stedet. Det vil sige, at Grenaa Kommune får Møllen tilbage, samtidig med, at det i en lang periode ikke vil koste kommunen penge at drive Møllen som udstillingssted.

Drøje hug til TV2
Socialdemokraten Lars Møller var af den glasklare holdning, at Møllen bør genopføres. Og ikke mindst som en markering overfor TV2 Østjylland, som han synes kører en anti-Grenaa kampagne i øjeblikket.
- Torsdag i sidste uge gik et TV-hold rundt i byen og ledte efter nogle, der ville sige noget negativt om Grenaa. Ville man ikke det, blev man ikke interviewet. Sagde man både noget positivt og negativt om Grenaa, blev det positive klippet væk i redigeringen. Indslaget var en kvalmende omgang unuanceret og ensidig journalistik, hvor vinklen på historien var bestemt på forhånd. Møllen betyder noget for os. Det var et tilbageslag for os alle, da den nedbrændte. Lad genopbygningen af den blive et symbol på, at vi godt kan noget her på det østlige Djursland. At vi ikke lægger os ned, selv om TV2 Østjylland gør hvad de kan for at begrave os, sagde Lars Møller.

82 år gammel mølle giver ikke en helt ny
Partifællen Henning Christensen var ikke enig.
- Hvis folk tror, at vi får en splinterny mølle, så tager de fejl. Hvis jeg får smadret min 10 år gamle Skoda, så får jeg jo heller ikke en fabriksny Skoda i stedet. Jeg får en 10 år gammel bil, der svarer til den jeg har mistet. Sådan er det også med Møllen. Man tager en mølle, der er til salg ét eller andet sted i Danmark. Piller den ned, og kører den til Grenaa. Dermed står vi med en brugt mølle, som vi reelt ikke rigtig kan bruge til noget. Var det ikke bedre at få noget mere fremadrettet for pengene. Eventuelt skabe nogle bedre udstillingsforhold på Grenaa Bibliotek, hvor der kommer væsentligt flere mennesker, sagde Henning Christensen, der som formand for Teknisk Udvalg har sæde i den politiske styregruppe, der er nedsat i Mølle-sagen. Her finder man også borgmester Gert Schou og formanden for Voksen- og Fritidsudvalget, Erik Hoberg.

Mange forslag
Efter Mølle-branden er der indkommet mange forslag til anvendelse af grunden på Baunhøj. Der har været nedsat en administrativ arbejdsgruppe, der har vurderet forslagene, som kan opdeles i tre hovedgrupper:
1. Genopbygning af Baunhøj Mølle.
2. Forsikringssummen lægges i kommunekassen.
3. Forsikringspengene bruges til andre kulturelle anlæg - enten på de eksisterende eller på nybygninger.
Arbejdsgruppen præsenterede mulighederne for den politiske styregruppe på et møde den 23. oktober, og styregruppen besluttede, at der på byrådets møde den 26. november skulle være en åben drøftelse af Mølle-sagen.
Som et oplæg til denne debat havde styregruppen indstillet, at såfremt byrådet beslutter ikke at genopføre Møllen, så kunne man gøre følgende: Hjemtage forsikringssummen. Forbedre udsigtshøjen på Baunhøj og få lavet et vartegn i sammenhæng med det eksisterende parkanlæg (udgift 1 mio. kroner). Bygge en glaspyramide i bibliotekets atriumgård (20 x 20 meter), som udstillingsareal for biblioteket og andre (udgift 2,5 mio. kroner). Og Kulturhuset Stationen i Trustrup færdigrenoveres på 1. og 2. sal, samt at der gennemføres en udvendig renovering af stationsbygningen (udgift en 1/2 mio. kroner).
Samlet set en udgift på 4 mio. kroner. Restbeløbet (omkring 2,5 mio. kroner) foreslåes hensat til senere anvendelse til kulturelle anlæg for almenheden.

Har stor symbolværdi
Venstre's Jørgen Katholm så meget gerne en genopførelse af Møllen.
- Den rummer stor symbolværdi for os grenaaensere. Den er fuldt forsikret, og vil blive genopført som en tro kopi af den vi har mistet. Hvis alternativet er, at vi hjemtager 6,5 mio. kroner, som vil forsvinde lige så stille ud i den almindelige løbende drift, så mener jeg reelt ikke, at der eksisterer et alternativ til en genopførelse af Møllen. Og slet ikke med tanke på, at vi vil kunne forbedre udstillingsfaciliteterne, så Møllen vil kunne bruges hele året. Der er for mig at se ikke noget at betænke sig på, sagde Jørgen Katholm.
En holdning socialdemokraterne Leif Lahn Jensen og Niels Erik Iversen kunne tilslutte sig.
- Der er tale om et vartegn med stor historisk betydning. Den fortælle os noget om vores historie. Vi savner den, og vil gerne ha' den igen, men lad os bare tage diskussionen på et borgermøde. Det er en god idé, sagde de nærmest samstemmende.

Følelsesladet sag
Venstre's Knud Kildal kunne ikke tilslutte sig denne holdning, selv om han havde respekt for den, og selv om han synes et borgermøde om sagen er helt i orden.
- Der er tale om en følelsesladet sag, og en smagssag. Jeg hælder til den holdning, at det vil være dumt at genopføre en efterligning af noget, der ikke var enestående i forvejen. Der var ikke megen opbakning til arrangementerne i Møllen, og vi har reelt ikke råd til et mandskabskrævende vartegn. Vi har ganske enkelt ikke pengene til at holde det i drift. Det ville være langt bedre at bruge de 6,5 mio. kroner på at styrke vores midtby, der godt kunne trænge til en hånd. Man kan godt vise styrke, uden at holde på det gamle, sagde Knud Kildal.
De Konservatives Poul Bach var enig.
- Vi bør opdyrke og støtte de kultursteder vi har i forvejen. Kulturhuset Pavillonen trækker folk fra hele Djursland, men må tage til takke med skrabede budgetter. Lad os bruge pengene på det eksisterende kulturliv, som derved kan få en endnu stærkere profil, sagde Poul Bach.
Heller ikke SF var med på »Mølle-holdet«.
- SF forstår godt de borgere, der gerne vil have genopført Møllen, men kan ikke støtte ønsket. Der var jo reelt ikke plads til aktiviteterne, men vi forsøgte naturligvis at udnytte stedet som udstillingssted, da det var der. Det er Møllen ikke mere, og derfor bør vi sondere lidt i andre retninger. Det kunne være helt fint at styrke biblioteket på den måde, som styregruppen har foreslået, sagde SF's Tom Mortensen.

Bent Andersen banket på plads af sit bagland
Dansk Folkeparti's Bent Andersen var egentlig af den opfattelse, at Møllen ikke burde genopføres, men hans bagland havde belært ham om noget helt andet, og derfor går Dansk Folkeparti's enlige mandat i Grenaa Byråd til en genopbygning af Møllen.
Socialdemokraten Erik Hoberg synes, at sagen er så vanskelig at håndtere politisk, at han på det nærmeste udvikler en influenza forud for hver behandling af den - som ved et tandlægebesøg.
- Jeg håber meget, at vi kan blive klogere af det borgermøde, der nu skal holdes. Og jeg vil nu tørre koldsveden af panden og vente med at mene noget til efter dette borgermøde. Dog vil jeg godt lige sige, at der rigtignok har været mange gode udstillinger i Møllen, men der kom jo næsten ikke nogen og kiggede på. Derimod har vores bibliotek i snit 358 besøgende hver dag. Med andre ord et godt sted at udstille, og lad os da styrke det, sagde Erik Hoberg.

Kig på midtbyen
Venstre's Hardy Andersen mente også, at pengene kunne bruges fornuftigere end på en kommunal møllebygning, som man reelt ikke har driftsmidler til, sådan som kommunens økonomi ser ud lige nu.
- Vi står med en mere eller mindre døende bymidte, hvor en glasoverbygning ville være en kanonidé til at styrke det lokale handelsliv. Og lad os i det hele taget få nogle konkrete forslag på bordet, så vi har noget at forholde os til, sagde Hardy Andersen.
Partifællen Maja Ramsgaard havde det sådan med sagen, at hun støttede en genopførelse på ulige datoer, og det modsatte på de lige, og eftersom byrådsmødet blev holdt den 26. november, så havde hun den opfattelse, at Møllen ikke skal genopbygges.
- De penge, vi kan hente hjem, bør hjemtages og derpå øremærkes til kulturelle formål. Vi skal med andre ord lave noget helt andet end Møllen. Det Hardy Andersen sagde lød meget spændende. Lad os bruge pengene til at få vores midtby til at funkle i den benhårde konkurrence med Århus og Randers, sagde hun.
Herefter fusede debatten lige så stille ud, men den kommer helt givet til at blusse op på niveau, der svarer til mølle-branden, da den var på sit allerhøjeste den 2. maj, idet der afvikles borgermøde den 11. december. Mølle-sagen kalder på voldsomme følelser....

Politikerne i Grenaa Byråd er fortsat dybt splittede på spørgsmålet om, hvorvidt der skal stå en mølle på Baunhøj eller ej. På sidste uges byrådsmøde kunne man kun blive enige om, at sagen fortjener et borgermøde, som vil blive afholdt den 11. december.

Leif Lahn Jensen (S) - Vi skal have genopført Møllen. Den er en del af vores identitet som Grenaa-borgere, og vi er rigtig mange, der savner den.

Lars Møller (S) - Ved at genopføre Møllen viser vi blandt andre TV2 Østjylland, der kører en anti-Grenaa kampagne i øjeblikket, at vi kan og vil noget her i Grenaa.

Jørgen Katholm (V) - Naturligvis skal Møllen genopføres. Den har stor symbolværdi for området.

Knud Kildal (V) - Hvorfor genopføre en efterligning af noget, der ikke var enestående i forvejen. Der var jo næsten ingen opbakning til arrangementerne i Møllen.

Henning Christensen (S) - Lad os da få lavet noget mere fremadrettet end en mølle, som på ingen måde bliver splinterny, og som reelt ikke kan bruges til noget.




[ Alle ugens artikler | Hoved oversigt | Grenaa Bladets hjemmeside ]

© Grenaa Bladet 2002