Grenaa Bladet - 12-11-2002
Vrede og frustration i Grenaa:

Politikerne og sygehus-personalet føler sig snydt og bedraget af amtet
Flertallet af politikerne i Århus Amtsråd skal næppe forvente at få ret mange julekort fra politikerne i Grenaa Byråd og fra personalet på Grenaa Centralsygehus - eller fra andre østdjurslændinge for den sags skyld. Det skulle da lige være for at ønske disse amtsrådspolitikere hen hvor peberet gror. Man er nemlig - for at sige det mildt - ikke specielt imponeret over de alternative spareplaner, som der efter alt at dømme er ved at blive forhandlet et forlig på plads om. Både Socialdemokratiets og Venstre's Plan B er nemlig ikke andet end en narresut, der ikke tjener andet formål end at bilde folk her på Djursland ind, at der er blevet lyttet til de massive protester, og at de derfor får lov til at beholde det akutte beredskab på Grenaa Centralsygehus. Talskvinde og primus motor i kampen for at bevare Grenaa Centralsygehus i nogenlunde intakt stand, Mette Kirk, siger:


Kun småskader vil kunne klares
- Det er på ingen måde tilfældet. Den skadestue, som bliver i Grenaa i de nye planer, vil kun kunne klare småskader såsom smårifter og til nød et brækket ben. Alle alvorlige sygdomme - for eksempel akutte astma-patienter, blodpropper, hjerneblødninger, meningitis og lignende, vil der ikke være ekspertise til, så disse patienter skal ud på gaden og transporteres 60 kilometer eller mere til det nærmeste specialsygehus. Jeg har sagt det før, og nu siger jeg det igen: Det kommer til at at koste menneskeliv det her. De store partiers forslag er pseudo-løsninger, der giver folk en falsk tryghed. Politikerne i amtet er godt på vej til at træffe beslutninger på et grundlag, som ikke har hold i virkeligheden. De tager fejl, og befolkningen her på Djursland kommer til at betale en meget høj pris ved at blive reduceret til B-borgere i Århus Amt. Beslutningsgrundlaget for at gøre det er fyldt med fordrejninger og vildledninger - ofte mod bedre vidende - og der er ingen tvivl om, at der ligger en skjult dagsorden under de her sygehuslukninger. Der er fra starten af lagt en slagplan for hvordan det hele har skullet køres. Høringen har været ren spil for galleriet, og ligeså med politikernes løfter om at lytte til vores saglige argumenter. Der er ikke blevet lyttet, og vi er ikke blevet taget alvorligt. Man ofrer de små sygehus for at skabe et sygehus-centrum i Århus, der trækker alle ressoucerne til sig for at kunne matche København. Ren prestige, og dybt kvalmende, at noget sådant skal koste liv i udkantsområderne, lyder salutten fra en rasende Mette Kirk.

Planlagt operation
Også Grenaa Kommunes borgmester Gert Schou føler, at det er fuldstændig ligegyldigt hvad man kommer med af gode argumenter fra Djurslands side.
- Det ligner unægteligt en planlagt operation, hvor man fra starten af har meldt benhårdt ud, velvidende, at man ville blive mødt med massive protester. Et flertal i amtsrådet har været enige om at bruge denne fremgangsmåde, for man har hele tiden vidst, at der lå 20 millioner kroner i reserve til at lappe lidt på det akutte beredskab. De alternative planer ligner således noget, der hele tiden har ligget klar i skuffen. De alternative planer fra S og V er nu - helt efter den drejebog, der er blevet lavet på forhånd - blevet lagt frem, som om man forsøger at redde det akutte beredskab. Det gør man ikke. En discount-skadestue i Grenaa er ikke godt nok. Vi bliver de borgere i hele landet, der får længst til et rigtigt sygehus. Vi bliver B-borgere i Århus Amt. Det er dybt frustrerende og uværdigt for et demokrati, det der foregår lige nu, men jeg aner ikke hvad vi skal stille op. Vi taler for døve øren. Det hele er afgjort på forhånd. I vores høringssvar til amtet har vi bedt om svar på en lang række kritiske spørgsmål til den nye sygehusstruktur. Vi har ikke fået svar på et eneste. Vi har imidlertid sendt et brev til Johannes Flensted-Jensen, hvor vi forlanger at få besvaret disse spørgsmål, inden man beslutter sig for noget som helst. Alt andet vil være uartigt - et pseudo-demokrati, hvor de normale spilleregler for et demokrati er trådt ud af kraft, siger Gert Schou.

Løftebrud omkring sygehusets Plan B
Hos Mette Kirk og det øvrige personale på Grenaa Centralsygehus sidder man med akkurat den samme følelse omkring sygehusets egen Plan B, der fuldstændig er blevet væk i S og V's alternative planer. Sygehusets Plan B imødekommer kravet om væsentlige besparelser - blandt andet ved at administration og ledelse slåes sammen med Randers Centralsygehus, men også ved at nedlægge et større antal senge. Sygehusets Plan B indeholder blandt andet et medicinsk ambulatorium plus 50 medicinske døgnsenge. Intensiv-afdelingen er nedlagt i planen. De patienter, der i dag ligger på intensiv på Grenaa Centralsygehus skal ifølge Plan B stabiliseres i Grenaa, og derpå overføres til en specialafdeling i Århus eller Randers. Hverken i S eller V's Plan B er dette muligt. Det vil sige, at selv de akutte patienter, der er så syge, at man rent lægeligt ville skønne, at de ikke er stærke nok til at kunne klare ambulance-transporten, de skal sendes af sted med ambulance til Århus og Randers under alle forhold og i al slags vejr!
I sygehusets Plan B er det akutte beredskab af en kvalitet, så disse dødsfald på landevejen, kan undgås.
- Det indeholder massive besparelser på sygehuset, men samtidig med at det akutte beredskab er af en kvalitet, så hensynet til nærhed og tryghed for borgerne er intakt. Vi forelagde vores Plan B ved den anden høring i Idrætscentret. Man gav fra politisk side udtryk for interesse for forslaget. Vi havde siden lejlighed til at at præsentere vores Plan B for Sundhedsudvalget. Her blev der givet udtryk for, at man ville lave beregninger på planen, så den kunne indgå på saglig vis i politikernes beslutningsgrundlag. Dette er ikke sket. I stedet dukker der økonomiske beregninger op på både S' og V's Plan B'er næsten inden de bliver offentliggjort. Det lugter langt væk af aftalt spil. Ikke desto mindre forlanger vi, at politikerne i Sundhedsudvalget og sundhedsforvaltningen i amtet overholde deres løfter til os om at lave en beregning på vores Plan B. Gør man ikke det, er der tale om løftebrud af værste skuffe, siger Mette Kirk.

En fremtidssikret plan fra sygehuset
- Vores Plan B er også fremtidssikret, fordi den vil kunne fungere til borgernes tilfredshed. Det er ikke tilfældet med S og V's forslag. Her er beredskabet så ringe, at man efter de to års prøvetid - hvem vil i øvrigt lade sig ansætte et sted, som er på prøve i to år? - vil kunne konkludere, at beredskabet fungerer dårligt, hvorefter man lukker sygehuset helt. Men det er ganske givet også en del af deres masterplan. Der findes ikke ord, der er stærke nok til at beskrive det, der foregår på Amtsgården i Højbjerg i øjeblikket, slutter Mette Kirk, som dog ikke har opgivet kampen trods de hårde odds.
Der kæmpes med andre ord fortsat videre for at bevare et forsvarligt beredskab på Grenaa Centralsygehus, selv om kampen virker mere eller mindre håbløs. I sidste uge var det kun Enhedslisten i Århus Amtsråd, der stillede et forslag, der kunne have bremset processen frem mod den endelige beslutning for en ny sygehusstruktur den 3. december, men det var kun Enhedslistens Peder Meyhoff, der kunne stemme for. Mangt og meget peger derfor i retning af, at Grenaa Centralsygehus - og dermed Djursland - slagtes i Århus Amtsråd den 3. december.


[ Alle ugens artikler | Hoved oversigt | Grenaa Bladets hjemmeside ]

© Grenaa Bladet 2002