Dagens Nyheder på Grenaa bladet- 29-10-2002
Borgemester Gert Schou:

- Vi kæmper videre for at bevare Grenaa's sygehus!

 

luftfoto sygehus 4 fv.jpg (12741 bytes)

Selv om høringsfasen omkring amtets forslag til en ny sygehusplan nu er slut, så får det ikke Grenaa Kommunes borgmester Gert Schou til at smække benene op på skrivebordet og sige: »Det var så det«.
Han udtaler til Grenaa Bladet, at der fortsat - og helt frem til den endelige afgørelse i Århus Amtsråd - kæmpes og påvirkes på alle niveauer i bestræbelserne på at redde så meget af Grenaa Centralsygehus som overhovedet muligt.
- Der er ting der indikerer, at det går den rigtige vej for vores sygehus-sag her på Djursland. Jeg har ikke noget konkret at ha' det i, men det er min fornemmelse, at vinden blæser den rigtige vej for os. Vi har fra Grenaa Kommunes side også fået afleveret et rigtig stærkt høringssvar, hvor vi med hjælp fra en ekstern konsulent har formået at stille nogle utroligt skarpe spørgsmål til Sundhedsudvalget. Sagen er jo i al sin gru den, at amtet - hvis sygehusplanen vedtages som den ligger - går 100% imod hvad det samme amtsråd har vedtaget i regionplanen og i sundhedsplanen. Begge planer er ikke ret gamle, men ikke desto mindre lægger man med den nye sygehusstruktur op til, at vende op og ned på noget, som man for blot et år siden var enige om, var det eneste rigtige. Det hænger ganske enkelt ikke sammen, siger Gert Schou, og fortsætter:
- Hele Djursland har sagt nej til Århus Amts planer om at lukke Grenaa Centralsygehus. Den folkelige opbakning har været så stor, at vi nu må forvente, at amtsrådspolitikerne nu forstår borgernes - vælgernes - krav omkring et Djursland, der har et velfungerende sygehus med et 24 timers akut beredskab, sengepladser og de øvrige faciliteter, som hører til et centralsygehus, som skal betjene borgerne i nær-området. Sådan som amtet selv har vedtaget i henhold til både den gældende regionplan og sundhedsplan. Vi vil udvikling og fremgang på Djursland. Det må amtet være med til at støtte. At nedlægge vores sygehus vil ikke være fremgang, men afvikling. For udbygning af erhvervslivet er det af afgørende betydning, at centralsygehuset bevares og forsynes med så mange basisopgaver som muligt. Noget man rent faktisk også har besluttet i den sundhedsplan, der blev vedtaget sidste år efter en lang, demokratisk proces. En nedlæggelse af sygehuset vil være et helt forkert signal at sende til det bestående erhvervsliv, som med god grund frygter, at man ikke kan tiltrække medarbejdere til et område uden en effektiv sygehusdækning, siger Gert Schou, der har meget svært ved at se, hvordan en lægeambulance skulle kunne erstatte et centralsygehus.

Lægeambulance er en narresut
- Som borgere på Djursland har vi også krav på den nærhed og tryghed, som det er at have et sygehus. En lægeambulance kan ikke erstatte et centralsygehus, hvor man også kan besøge sine pårørende uden at skulle bruge seks-syv timer i et offentligt transportmiddel. Grenaa Centralsygehus er ikke kun 3-400 arbejdspladser, men en afgørende del af 50.000 menneskers daglige tryghed. Derfor er kampen for at bevare sygehuset også en kraftig markering overfor Århus Amtsråd om, at vi ikke ønsker mere centralisering af sygehusene i Århus Amt. Djursland er en ligeværdig del af Århus Amt. Derfor skal vi fortsat have et Grenaa Centralsygehus med 24 timers beredskab, siger borgmesteren, der har kørt - og kører - et intenst parløb med kommunens ordførende direktør, Keld Overgaard Jensen, i kampen for at bevare Grenaa Centralsygehus - i tæt samarbejde med (blandt andre) personalet på sygehuset og folk fra Idégruppen Grenaa i den arbejdsgruppe, der blev nedsat samme dag, som sygehusplanen blev offentliggjort.
I Morgenavisen Jyllands-Posten , der dækker sygehus-sagen tæt i JP Århus-sektionen, er der da også en hel del der tyder på, at amtsrådet tager de massive protester til sig. Således forlyder det fra både Venstre's og Socialdemokratiets amtsrådsgruppe, at der skal tages hensyn til nærhedsprincippet, når det gælder Grenaa og Samsø, mens Odder ser ud til at blive sorteper. Således barsler Venstre med en alternativ sygehusplan, som ventes at blive offentliggjort meget snart.
- Vi undgår ikke en reduktion, men kan vi beholde et sygehus med et 24 timers beredskab i Grenaa, så kan vi stadigvæk sige, at vi råder over et sygehus i Grenaa. Det skulle vi meget gerne kunne ønske hinanden tillykke med efter den 3. december, men uanset hvilket resultat, der kommer ud af det her, så må vi ikke gå i sort. Den energi, vi har mobilseret med denne sag, skal vi ride videre på uanset hvad der sker, slutter Gert Schou, der med disse udtalelser samtidig bakker op omkring den 32-siders sygehus-avis, som Grenaa Bladet udkommer med som 2. sektion i denne uge.

Grenaa Kommunes borgmester - der her ses på trappen til Amtsgården i Højbjerg i forbindelse med forrige søndags protestaktion - både tror og håber på, at Grenaa Centralsygehus får lov at bestå med et 24 timers beredskab.

© Nørre Djurs Net 2002