Grenaa Bladet - 22-10-2002
Grenaa Dampvæveris historie - Tre foredrag af arkivar Børge Kjær

Efter nær ved 110 års virke i Grenaa er Grenaa Dampvæveri under afvikling i år 2002. Det har inspireret til at gøre status over virksomhedens historie i form af tre foredrag, der er åben for alle interesserede. Bag initiativet står Slægts- og Lokalhistorisk Forening for Østdjursland, Grenaa Egnsarkiv og Grenaa Bibliotek, og Folkeuniversitetet medvirker til at nedbringe deltagerbetalingen.
Foredragene holdes på Grenaa Bibliotek tre torsdage: 31/10, 7/11 og 14/11 kl. 19-21. Betaling for deltagelse: 50 kroner for alle tre foredrag og 20 kroner for hver enkelt. Ingen tilmelding, men mød op og hør på.
31. oktober: H. P. Rosenvinge etablerede sig i Grenaa som manufakturhandler i 1882, men hans afgørende indsats blev grundlæggelsen af Grenaa Dampvæveri i 1893. Vi skal følge virksomhedens udvikling til omkring 1920, da den med 550 væve i funktion var landets største væveri. Der var tale om en nogenlunde konstant vækst - afbrudt af en storbrand i 1914 samt vanskeligheder med at skaffe råstoffer under Første Verdenskrig. - Til historien hører også dannelse af en tidlig lokal tekstilarbejderfagforening og væveskoleundervisning på Grenaa tekniske Skole. Foredraget vil også inddrage noget om familien Rosenvinge og dens betydning for virksomhedens ledelse. H. P. Rosenvinge junior forlod den i 1920, og brød da med sit liv som industrimand.
7. november: Omkring 1920 var Grenaa Dampvæveri blevet Grenaas altdominerende virksomhed, og efter en vanskelig periode i 1920erne fortsatte ekspansionen i 1930erne og 1940erne, hvor besættelsestiden naturligvis skabte problemer i form af mangel på råstoffer. En helt eventyrlig, men kortfattet glansperiode fik virksomheden i perioden 1948-1955. Da nåede den internationalt format med hensyn til teknologi, fremstilling af kvalitetsvarer samt markedsføring. Til historien hører også, at der blev opbygget en række velfærdsordninger for arbejderne og et foreningsliv i tilknytning til virksomheden. - For byen Grenaa og dens opland betød det, at denne ene store virksomhed med lidt over 900 ansatte løste beskæftigelsesproblemet, men dermed var man også blevet sårbar - skulle det vise sig.
14. november: Ordene "nedtur" og "nedslidning" dækker vel bedst de sidste nær ved 50 år af virksomhedens historie. Først en almindelig konjunkturnedgang, hvor dansk tekstilindustri i vid udstrækning afvikledes, fordi produktionen blev flyttet til områder i verden med billigere arbejdskraft. Dernæst spekulanters vedholdende forsøg på at få fat i den velkonsoliderede virksomheds indre værdier. Jan Bonde Nielsen var en af dem. Jeg skal gør et forsøg på at udrede disse spegede økonomiske tråde. Der har også været gode stabile perioder i virksomhedens drift, men på et ganske andet niveau ender under glansperioden omkring 1950. Grenaa Dampvæveri var ikke længere dominerende, men én blandt flere mellemstore virksomheder i byen. Denne generelle industriudvikling i Grenaa vil også blive berørt.

[ Alle ugens artikler | Hoved oversigt | Grenaa Bladets hjemmeside ]

© Grenaa Bladet 2002