Grenaa Bladet - 27-08-02
Spedalskhedshospitaler i middelalderen emne for foredrag på muséet

Djurslands Museumsforening tager hul på 2002/2003-programmet mandag den 2. september. Det sker med et foredrag om spedalskhedshospitaler i middelalderen ved cand. phil. Eskil Arentoft, Nyborg.

Som det er tilfældet med alle de øvrige foredrag i museumsforeningen, foregår det i Djurslands Museum i Grenaa.
På overgangen mellem vikingetid og middelalder kom den med rette frygtede sygdom, spedalskhed, til Danmark. Da man i 1100-tallet begyndte at oprette de første hospitaler, var hospitalet specielt beregnet for spedalskhedspatienter blandt de første, skønt sygdommen kun ramte en meget lille del af befolkningen og aldrig fik et samfundsforstyrrende omfang som for eksempel lungepesten »Den sorte død«. I middelalderens løb fik mange byer, herunder Grenaa, deres egen Skt. Jørgensgård, som disse spedalskhedshospitaler kom til at hedde. Her blev de syge isoleret og underlagt forskellige restriktioner. Men de fik også deres underhold, der gjorde det muligt for dem at eksistere, efterhånden som sygdommen invaliderede dem mere og mere. Foredraget vil fortælle om sygdommen, isoleringen og spedalskhedshospitalernes karakter.

I alt fire foredrag her i løbet af 2002
Programmet rummer yderligere tre foredrag i indeværende halvår af 2002. Forfatteren Anemette Olesen, Skarresø, kommer den 7. oktobert og fortæller om lægeplanter i natur og have, mens cand. mag. Niels Bach, Samsø, den 4. november taler over emnet »Store fisk, og små fisk«. Endelig kommer museumsinspektør Britta Andersen fra Herregårdmuséet Gl. Estrup til Grenaa den 2. december for at fortæller om slotte og herregårde på Djursland.
Det første foredrag i det nye år står mag. art. Lisbeth Wincentz, Djurslands Museum, for. Det sker den 6. januar, og emnet er udgravninger ved Kainsbakke. Emnet er også lokalt orienteret i forbindelse med det næste foredrag den 3. februar. Her skal museumschef Brita Mosdal, Djurslands Museum, fortælle om møller i Grenaa. Her komme hun jo næppe uden Baunhøj Mølle, der som bekendt brændte den til grunden den 2. maj 2002.

2003-ekskursion går til Roskilde
Den 3. marts er der generalforsamling i Djurslands Museumsforening, hvorefter der er linet op til sæsonens sidste foredrag den 7. april. Museumsinspektør Morten Gøtsche fra Nationalmuséets Marinearkæologiske Undersøgelser kommer denne dag til Grenaa for at fortælle om de ni middelalderlige skibe ved Roskilde. I forlængelse heraf er der planlagt en ekskursion til netop Roskilde den 10. maj 2003. Først skal man besøge »Vikingeskibsmuséet« og her se de fem vikingeskibe fra 1000-tallet. Andet punkt på dagen bliver et besøg i Forsøgscentret i Lejre. Her er der mulighed for både at kigge og være aktiv - for eksempel det at sejle i udhulede stammebåde eller lave ild med ildbor eller jernalderens ildstål. Der er desuden vikinger i kamp foruden mad, sang og dans.

[ Alle ugens artikler | Hoved oversigt | Grenaa Bladets hjemmeside ]

© Grenaa Bladet 2002