Grenaa Bladet - 06-08-02
Flere hænder til Kulturhuset Pavillonen

hardyandersen4fv.jpg (17455 bytes)

Kulturhusleder Hardy Andersen glæder sig over,
at det har været muligt at få tilført Kulturhuset Pavillonen i Grenaa nogle ekstra hænder.

Kulturhuset Pavillonen i Grenaa har netop barslet med sit efterårsprogram for 2002, og kulturhusleder Hardy Andersen glæder sig til at komme i gang med programmet.

Ikke mindst fordi antallet af hænder i kulturhuset i langt højere grad end i efteråret 2001 svarer til de opgaver, der er i det meget aktive kulturhus. Der er således blevet ansat 4 personer i servicejobs, så den faste stab nu er oppe på 10 1/2 ansatte. Til gengæld græmmer kulturhuslederen sig over den kulturpolitik, der bliver ført i øjeblikket af den siddende regering. En kulturpolitik, hvor de statsstøttede spillesteder, der skal understøtte den rytmiske musik, har fået beskåret deres støtte med 15,4%. Og vel at mærke et beløb, der stort set kun går ud over de små spillesteder, idet de store kører på 5-årige statskontrakter, som der ikke kan pilles ved. Kulturhuset Pavillonen mister på den konto 30.000 kroner i statsstøtte her 2. halvår af 2002, og selv om det måske ikke lyder af alverden, så er det nok til, at kulturhuset har måttet drosle lidt ned på ambitionsniveauet. Således er der 6-8 arrangementer færre i forhold til forårsprogrammet, hvor man stadig fik udbetalt statsstøtten.

Staten taber penge i den sidste ende
- Fastholder man denne nedskærings-politik til næste år også - og det forlyder, at der måske er en lignende sparerunde på vej - så begynder det for alvor at se slemt ud. Det vil ganske enkelt betyde, at vil må slå endnu mere bak, fordi vi kommer op i nogle billetpriser, som nærmest vil gøre billetterne umulige at sælge. Og det mest groteske ved det her er jo, at der er tale om en underskudsforretning for staten. Efter hver koncert sendes der jo både moms- og skattekroner afsted til staten, og der er jo tale om et beløb, der samlet set langt overstiger de offentlige tilskud vi modtager. Så der er på alle måder tale om en tåbelig kulturpolitik. Og den bliver jo ikke mindre grotesk ved, at det er de små spillesteder der rammes ekstraordinært, mens de store går fri. Det har næppe nogensinde været intentionen fra regeringens side, men sådan er det, siger Hardy Andersen, der med sin bestyrelse i ryggen forsøger at trykke på de politiske knapper, der nu engang er at trykke på i den forbindelse med henblik på få stoppet denne uretfærdighed.
- Man har sågar også fjernet transportstøtten, som er blevet benyttet i forhold til de kunstnere, der kom fra Sjælland og Bornholm. Det har så betydet, at disse folk har hævet deres honoarer for at dække denne ekstraomkostning ind, men det er altså os, der må betale gildet i den sidste ende. Læg dertil, at de sene færge- og flyafgange fra Djursland er blevet skåret betragteligt ned. Det har i år indtil videre kostet Kulturhuset Pavillonen 76 hotelovernatninger, fordi folk ikke kunne komme herfra efter et arrangement, siger en ærgerlig Hardy Andersen.

Fæle lussinger
Men ellers er kulturhuslederen ved godt mod. De første 2 til 2 1/2 måned af forårsprogrammet var ganske vist en deprimerende oplevelse for Hardy Andersen og hans folk. Publikum svigtede ganske enkelt disse forårsarrangementer.
- Vi fik nogle fæle lussinger i starten, og vi har naturligvis analyseret og vendt og drejet hver en sten, for at finde ud af hvorfor. Men vi kan ikke finde ud af det. Der var ikke for mange arrangementer, der lignende hinanden. Der var heller ikke for mange »smalle« arrangementer, for dem der var, endte vi faktisk med at tjene penge på. Måske er nyhedens interesse omkring huset og dets arrangementsprogram ikke på samme niveau som tidligere, så folk derved sorterer mere i programmet. Hvor om alting er, så vendte det heldigvis midt på foråret. Vi havde blandt andet 400 inde til en irsk aften, og 900 mennesker så Schaufuss Balletten. I øjeblikket kører vi nogle små sommerkoncerter, og efter 6 koncerter har vi haft 550 mennesker inde i huset, og det er vi meget tilfredse med, siger Hardy Andersen.

»Det går guld«
Og så har han i bogstaveligste forstand fået fat i »det grå guld«. Fire midaldrende personer er blevet ansat i servicejobs. Jobordningen betyder, at huset har kunnet ansætte to personer ekstra i forhold til hvis der nu havde været tale om helt almindelige ansættelser.
- Og det er virkelig lækkert med disse otte ekstra hænder. Det betyder, at vi ikke er så nemme at vælte i forbindelse med store arrangementer og/eller sygefravær. Det er nogle gode folk vi har fundet i alderen fra 48 til 50 år. Det er folk med erhvervserfaring, og som på ingen måde er nedslidte. Tværtimod bringer de nogle færdigheder og kompetencer ind i huset, som vi kan bruge. Rengørings- og køkkenniveauet er blevet hævet, og det samme kan siges om IT-området, hvor vores hjemmeside er blevet strammet op og gjort up-to-date. Der er således mulighed for at modtage emails med nyheder, ligesom det snart bliver muligt at bestille billetter via vores hjemmeside http.www.kulturhuset-pavillonen.dk, beretter Hardy Andersen.

[ Alle ugens artikler | Hoved oversigt | Grenaa Bladets hjemmeside ]

© Grenaa Bladet 2002