Økonomisk hestekur på vej i Grenaa Kommune! |
Fortsætter Grenaa med et uændret service og aktivitetsniveau i 2003 i forhold til indeværende år, så ender kommunen med at få et underskud i størrelsesordenen 30-35 millioner kroner. Sker dette vil kommunen på ét eller andet tidspunkt blive sat under administration af Indenrigsministeriet. Men det vil man ikke udsættes for i Grenaa Kommune. Derfor har borgmester Gert Schou - med et samlet byråd bag sig - meldt ud, at der forestår en større økonomisk hestekur i kommunen. Og en hestekur, hvor der ikke vil blive taget hensyn til »hellige køer«. Alt hvad der har med kommunens drifts- og anlægsudgifter at gøre er i spil, og den ambitiøse handlingsplan for folkeskolernes modernisering, ryger nu formentlig i mølposen. For indeværende år er der således afsat 12 millioner kroner til formålet, men der bruges højst 2 millioner, og handlingsplanen skubbes således formentlig til det bliver bedre tider. Kommunen har også indført et ansættelsesstop - dog folkeskolerne undtaget - der skal afbøde effekten af de fyringer, der meget vel kan komme som følge af den anstrengte økonomi. Naturlig afgang forventes at være det, der begrænser omfanget af de eventuelle fyringer.
En helt anden snak
Normalt sidder byrådet og slås med en manko på 10-12 millioner kroner i forbindelse med budgetlægningen, men det her er altså en helt anden snak. Samtidig har Kommunernes Landsforening og regeringen indgået en aftale, der siger, at skatter og afgifter skal holdes i ro, samtidig med, at servicetilvæksten ikke må være på mere end 1%. Det betyder, at byrådet ikke bare kan klare ærterne ved at sætte skatterne op, for så kommer indenrigsminister Lars Løkke Rasmussen og beskærer statens tilskud til kommunen med noget nær et tilsvarende beløb i forhold til det kommunen inddriver i ekstra skatter fra borgerne. Og så er man lige vidt. Der ser således ikke ud til at være nogen vej uden om nogle alvorlige besparelser over en bred kam i kommunen. Byrådet har på den led iværksat en omfattende sparerunde, hvor Grenaa Kommunes samlede virksomhedsområde står til gennemsyn og revurdering.
»Der skal fremover skabes harmoni mellem kommunens indtægts- og udgiftsniveau. Alle parter i virksomheden er sat i gang med og er ansvarlige for at fremkomme med forslag - såvel kortsigtede som langsigtede«, hedder det i et notat i sagen, som er underskrevet af borgmester Gert Schou og ordførende direktør Keld Overgaard Jensen.
Hvorfor ser det så slemt ud?
Heri indgår også en forklaring på, hvorfor det ser så slemt ud, som det gør.
»Danske kommuner står overfor en meget vanskelig budgetlægning for 2003. Dette gælder også for Grenaa Kommune, hvor årsagerne til den vanskelige budgetlægning er forbundet med tre ting: Stigende sociale udgifter, mindre personskatteindtægter og mindre indtægter i tilskud og udligning fra staten. Regeringen har meldt ud, at kommunerne under ét ikke må lade skatten stige i 2003. Samtidig opfordrer regeringen kommunerne til at se på budgetterne for 2002. Dette er direktionen og Økonomiudvalget i gang med. Allerede nu har vi sat fokus på udviklingen i driftsudgifterne for 2003 og skatteindtægterne i 2003. Der vil være tale om en meget åben proces, hvor vi også overvejer at holde borgermøder - eventuelt med udvalgte temaer. Der vil blive lagt vægt på et højt informationsniveau«, hedder det i notatet.
Ansættelsesstop fra den 14. april
Den 14. april blev der indført et ansættelsesstop på alle kommunens arbejdspladser. Dog har man som allerede nævnt valgt at fritage de igangværende ansættelser indenfor skolevæsenet. Ansættelsesstoppet har til hensigt at undgå direkte afskedigelser. Reduktionen i antallet af stillinger i Grenaa Kommune kommer således i første omgang til at ske via naturlig afgang.
»Konsekvensen vil være, at medarbejdere må tåle omstillinger i arbejdsopgaver og ansvarsområder. I særlige tilfælde af hensyn til kommunens »skal-opgaver«, kan der ske genbesættelse af en stilling. Dette besluttes af borgmester og direktion. Direktionen pålægges endvidere at komme med realistiske spareforslag i den kommunale driftsvirksomhed (i 2003 også på anlæg). Målet er en besparelse på driften i 2003 på 20 mio. kroner«, udtaler borgmesteren og den ordførende direktør.
- Vi finder ikke 30 millioner kroner fra det ene år til det andet. Det er i mine øjne urealistisk. Det bliver en løbende proces over flere år at finde de penge. Det bliver svært nok endda at finde 20 mio. kroner i næste års budget. Men arbejdet skal gøres. Det nytter ikke vi stikker hovedet i busken. Vi er nødt til at forholde os til virkeligheden, uanset de mere eller mindre uretfærdige vilkår, vi er underlagt fra anden side, siger Gert Schou, der har været medlem af Grenaa Byråd uafbrudt siden 1982.
Synd for de nye i Grenaa Byråd
- Det her er suverænt det værste, jeg har oplevet i min tid i Grenaa Byråd, og jeg synes det er enormt synd, at de nye byrådsmedlemmer får en sådan ilddåb. Det har de ikke fortjent. Men regeringen har låst sig meget fast på det skattestop, og det bliver der næppe rokket meget ved, siger Gert Schou til Grenaa Bladet.
»Udvikling i stærk modvind« er det slogan, der falder ham ind, idet han med få ord skal beskrive den nærmeste fremtid i Grenaa Kommune.
- Vi må ikke holde op med at skabe udvikling i vores område, selv om de økonomiske vilkår er som de er. Derfor er det vigtigt, at vi fortsat øremærker pengene i Sommerhusgrundfonden til udviklingsprojekter, der skaber vækst og arbejdspladser. Med lukningen af mejeriet i 2004 og Grenaa Dampvæveri i indeværende år, så står vi overfor en større grad af arbejdsløshed. men ikke alt er gråt og gråt. Der er også ting der går godt. Terma ansætter nye folk, vi har lavet et Smykkemuseum og havnen trækker vækst til området. Så vi vil ikke give op. En bosætningskampagne skal trække nogle flere bosættere til kommunen, og meget gerne nogle af de 900, som arbejder i kommunen, men bor et andet sted. Vi skal hele tiden afsøge nye områder, og gå nye veje. Ellers går det først for alvor galt, siger Gert Schou til Grenaa Bladet.
[ Alle ugens artikler | Hoved oversigt | Grenaa Bladets hjemmeside ]
© Grenaa Bladet 2002