Senior-ordning i folkeskolerne fortsætter uændret trods modforslag fra de borgerlige |
Grenaa Kommune har siden januar 1999 kørt med en seniorordning for ansatte i kommunens folkeskoler. Dels for at fastholde kvalificerede medarbejdere i jobbet længst muligt, og dels for at sikre, at de ældre medarbejdere bliver ved med at være aktive, kvalificerede og fleksible. På det seneste byrådsmøde skulle Grenaa Byråd tage stilling til, om seniorordningen skulle fortsætte uændret, eller om man ville følge et modforslag fra De Konservative, som gik på, at man ville overlade dette spørgsmål suverænt til skolerne selv. Et flertal i byrådet var dog stemt for, at lade den nuværende ordning fortsætte uændret.
Helt konkret giver seniorordningen følgende muligheder:
- Ansatte i aldersgruppen 57-59 år kan ansøge om nedsættelse af arbejdstiden med indtil 7 løntimer med halv lønkompensation og fuld pensionsoprettelse.
- Ansatte i aldersgruppen 60-65 år kan søge om arbejdstidsnedsættelse med mindst 7 timer ugentlig uden lønkompensation, men med fuld pensionsoprettelse.
Ordningen skønnes at give kommunen en merudgift på området på 200.000 kroner på årsbasis. Forvaltningen kan oplyse, at ordningen er blevet brugt i fuldt omfang, og at der gennemgående har været flere ansøgninger, end der har været mulighed for at tilgodese. Man har så i hvert enkelt tilfælde været inde og kigge på ting som skolens faglige behov, om der i forvejen er aftalt arbejdstidsnedsættelse og ansøgerens alder og helbred, med henblik på at prioritere i ansøgningerne.
Skolelederne er positive
Skolelederne har også været hørt i sagen, og det har medført følgende udtalelse:
»Vi vurderer ud fra vores erfaringer, at seniorordningen har været en succes, og at den bør fortsætte. Vi har som skoler brugt ordningen og vurderer, at hvis der havde været flere penge afsat i puljen, havde flere ældre medarbejdere ønsket at gøre brug af den«.
På den baggrund anbefalede kommunens direktion, at seniorordningen fortsætter som en varig ordning. De Konservatives Poul Bach mente imidlertid, at der var tale om utidig indblanding fra byrådets side, hvis man vedtog dette.
- Vi kaster altså et eller andet sted grus i maskineriet i forhold til den decentralisering af folkeskolen, som vi arbejder på at gennemføre. Der køres p. t. forsøg på dette område med 10. Klasse-Center Djursland og Mølleskolen. Hele grundidéen med det er jo, at systemet selv skal afgøre hvad den til enhver tid givne økonomiske ramme skal bruges til. Og hvis man vil bruge nogle penge på at fastholde nogle senior-medarbejdere, så fint med mig, men lad dem selv træffe afgørelsen. Det er jo alligevel en kompetence, som vi agter at give dem, sagde Poul Bach, som derpå fremførte dette synspunkt som et ændringsforslag i sagen.
Hvorfor lige dem?
Venstre’s Knud Kildal bakkede op omkring dette ændringsforslag, idet han stillede spørgsmålstegn omkring, hvorfor det netop skulle være denne gruppe, der skulle begunstiges specielt, og at ordningen kom lidt på tværs af den generelle seniorpolitik for Grenaa Kommune, som i øjeblikket er under udformning.
SF’s Tom Mortensen mente tværtimod, at det man gjorde var officiel politik i Grenaa Kommune i forvejen, og at det ville være forkert at slå bak nu.
Socialdemokraten Niels Erik Iversen var enig.
- Der er tale om en god ordning, og vi får ganske enkelt et stort problem ude på skolerne, hvis vi ikke sørger for arbejdsfastholdelse af seniormedarbejderne. Vi har en meget høj gennemsnitsalder - 45 år - blandt folkeskolelærerne i Grenaa Kommune, sagde han blandt andet.
Derpå gik man over til afstemningen. For Poul Bach’s forslag stemte Dansk Folkeparti, Venstre - minus Kai Hansen og Pia Bjerregaard - og De Konservative. De øvrige byrådsmedlemmer stemte imod, og denne konstellation af socialdemokrater, en enkelt SF’er og et par Venstre-folk stemte derpå seniorordningen i hus.
[ Alle ugens artikler | Hoved oversigt | Grenaa Bladets hjemmeside ]
© Grenaa Bladet 2002