Smykkemuséet har slået dørene op! |
Fredag den 23. marts åbnede »Ringen - Museum for Moderne Dansk Smykkekunst« sin første udstilling, som bærer titlen »Glimt af dansk smykkekunst fra det 20. århundrede«.
Grenaa Kommune har gennem flere år arbejdet med planerne om åbning af et museum for moderne dansk smykkekunst. Grenaa Byråd har skabt mulighederne for at få dette projekt op at stå, og primus motor i planlægning og etablering er direktør i teknisk forvaltning, Ulla Engel.
Første etape af dette museumprojekt - udstillingsvirksomheden - tog altså sin begyndelse fredag den 23. marts i det gamle Ting- og Arresthus fra 1805, som er beliggende på Torvet. Der vil herefter blive forskellige udstillinger af såvel dansk som udenlandsk smykkekunst året rundt. I 2005 åbner selve muséet i en tilstødende arrestbygning, som ligger i direkte forbindelse med Ting- og Arresthuset. Dette udnyttes i øjeblikket til surrogat-fængsling af ungdomsforbrydere under navnet »Grenen«, men der er kun tale om en midlertidig løsning på dette område.
Ting- og Arresthuset er netop blevet gennemrestaureret og rummene er ført tilbage til deres oprindelige udseende.
Titlen på den første udstilling er som allerede nævnt »Glimt af dansk smykkekunst i det 20. århundrede«. Dette emne er valgt for at give de besøgende en fornemmelse af, hvad det er den kommende samling af smykker skal rumme. Der er udvalgt 30 smykkekunstnere, som hver på sin måde repræsenterer et af de områder, som har karakteriseret dansk smykkekunst gennem de sidste 100 år. Thorvald Bindesbøll, Georg Jensen og Erik Magnussen står som eksponenter for Skønvirketiden, hvor Danmark fik sin egen smykkekunst. En tid, hvor man nok skelede til udlandet, men skabte sin egen originale stil. Samtidig blev smykkefremstilling anerkendt som en selvstændig kunstnerisk disciplin - ikke mindst takket være de tre nævnte kunstnere. Udstillingen bevæger sig op gennem århundredets første halvdel med smykker af Arno Malinowski, Henning Koppel og Nanna og Jørgen Ditzel. Begrebet Dansk Design blev kendt ud over Danmarks grænser - ikke mindst i USA - og smykkerne fik deres selvstændige plads indenfor kunsthåndværket. Det næste store gennembrud for smykkekunsten kom omkring 1960. Her træder Helga og Bent Exner, Bent Gabrielsen og Arje Griegst ind på scenen. I de sidste 30 år - fra omkring 1970 - har Danmark haft en række smykkekunstnere, som, inspireret af udlandet, åbnede eget værksted og butik, og her skabte unikke arbejder med højst personlige udtryk. Blandt de udstillende kunstnere fra denne periode kan nævnes Jan Lohmann, Peder Musse og Anette Kræn. Arbejder af den yngste generation er også medtaget i udstillingen, som har sit punktum ved den helt unge Karolina Vallejo.
Kurator på udstillingen er mag. art. Lise Funder. Udstillingens arkitekt er guldsmed Kim Buck. Der er udgivet et katalog med 60 farvegengivelser og indledende tekster af museumsinspektør Jacob Thage og Lise Funder. Katalogets redaktør er Ulla Engel. Udstillingen er åben alle dage og sidste åbningsdag er den 2. juni.
I forbindelse med åbningsdagen den 23. marts blev der afholdt officiel invielse af muséet. Talerækken inkluderede denne eftermiddag indlæg ved Grenaa Kommunes borgmester Gert Schou, formanden for fondsbestyrelsen bag »Ringen«, Erik Justesen, guldsmed Jytte Kløve fra Smykkerådet bag muséet og Bente Gitz-Johansen fra »Ringens Venner«, som er den støtteforening/venneforening, der er blevet oprettet i forlængelse af museumsprojektet.
»Ringen - Museum for Moderne Dansk Smykkekunst« åbnede fredag den 23. marts. Her ses tre centrale figurer omkring dette museumsprojekt på selve åbningsdagen: Grenaa Kommunes borgmester Gert Schou, kunsthistoriker Lise Funder og direktør for teknisk forvaltning Ulla Engel.
[ Alle ugens artikler | Hoved oversigt | Grenaa Bladets hjemmeside ]
© Grenaa Bladet 2002