Grenaa Bladet - 19-02-2002
Ældre Sagen hørte om Anholt

Mandag den 11. februar havde Ældre Sagen, Grenå inviteret tidligere førstelærer Ejnar Boisen, Anholt, som underholdt de ca. 100 fremmødte med at fortælle om Anholt og synge viser med relation til øen.
Boisen oplyste, at bosætning på øen kunne spores langt tilbage i tiden, idet der var fundet masser af rester af flintværksteder. Svenskekrigenes betydning for Anholt blev omtalt, tilhørerne fik beretningen om Hans Rostgaard, som var medvirkende til, at Anholt kunne forblive på danske hænder ved fredsforhandlingerne i Roskilde 1658. Der blev ligeledes givet en udførlig beretning om anholternes kamp mod englænderne i 1807.
Ejnar Boisen rejste i 1963 fra Sønderjylland til Anholt, hvor han var blevet ansat som lærer fra 1. februar, men på grund af isvinter blev han forsinket et par måneder og kunne først tiltræde 1. april. Han fortalte om fordele og ulemper ved en så lille skole, hvor der i dag er 22 børn . En af ulemperne var bl.a., at der var for lidt konkurrence.
Om fiskerierhvervet kunne Boisen berette, at da han kom til øen i 1963, var 17 kuttere og 50 mand beskæftiget med fiskeri, medens det i dag kun drejede sig om en kutter og en mand.
Boisen omtalte, at Anholt var det sted i landet, hvor der fandtes den største bestand af sæler, og om vinteren fik øen besøg af 50-60.000 edderfugle.

[ Alle ugens artikler | Hoved oversigt | Grenaa Bladets hjemmeside ]

© Grenaa Bladet 2002