Grenaa Bladet - 02-01-02
Grenaa Varmeværk kan også i 2002 holde varmeprisen i ro

Grenaa Varmeværk A.m.b.A. kan også for 2002 melde om uændrede varmepriser. Og det på trods af, at budgettet for 2002 opererer med et underskud på 2,2 millioner kroner. Det er dog udelukkende på grund af et tilsvarende stort overskud fra et tidligere år, som derved skal udlignes i denne hvile-i-sig-selv-virksomhed.

grenaa-varmevaerk-4-fv.jpg (50009 bytes)Der budgetteres således med en omsætning på 60,5 millioner kroner og udgifter på 62,7 millioner kroner for 2002. Årsopgørelserne for 2001 er på trapperne. De henved 4200 forbrugere, der p. t. er på byens fjernvarmenet, kan forvente at få deres 2001-opgørelse mellem den 11. og den 13. januar. Sidste år ved denne tid var der mange, der fik varmepenge retur, idet år 2000 kun udgjorde 85% af det man i branchen betragter som et normalår. Men i år bliver der formentlig knap så mange af de velkomne opgørelse, eftersom 2001 har været et temmelig koldt år. Omkring den 1. december var man på 97% af et normalår. På nyhedssiden synes varmeværket også, at det er værd at berette, at 2002 er det år, hvor tilslutningspligten træder endeligt i kraft for den del af varmeforbrugerne i Grenaa, som endnu ikke er koblet på fjernvarmen. Og som er omfattet af den varmeplan for byen, som Grenaa Byråd vedtog for snart 11 år siden. P. t. mangler der at blive lagt 363 stikledninger ud, og det arbejde vil blive lavet i årets løb. Tilslutningspligten træder i kraft den 1. juli, og uanset om man lader sig koble på eller ej, så skal man - hvis man som eksempel bor i et hus på 150 m2 - alligevel af med 18.750 kroner i investeringsbidrag og 3.000 kroner om året i effektbidrag. Man skal altså betale disse beløb uanset om man vil tage imod fjernvarmen eller ej. Grenaa Varmeværk regner således med, at det er meget, meget få af de 363, der mangler at blive koblet på, som ikke vil tage imod tilbuddet om at blive koblet på fjernvarmenettet. Dog er der mulighed for dispensation fra tilslutningspligten, hvis man er folkepensionist. Denne gruppe kan fritages efter ansøgning. Indtil nu har 35 folkepensionister søgt og fået en sådan dispensation, g yderligere en 10-15 stykker har muligheden derfor. Der er dog udelukkende tale om en personlig fritagelse. Idet den pågældende ejendom afhændes til anden side, skal den tilsluttes fjernvarmen. Noget der decideret vil fremgå af tinglysningen på de pågældende ejendomme. Da der ret beset er tale om en investering - alt inklusive - på 50.000 kroner, er det jo ganske givet noget der vil blive taget højde for i en sådan ejendoms salgspris, således at ejendommen typisk ville blive solgt til en sum, der er cirka 50.000 kroner lavere end det man med en allerede gennemført konvertering kunne have fået for den.

Skønsom blanding
De 363 manglende/kommende andelshavere er en skønsom blanding af private ejendomme og mange mindre virksomheder, der typisk er oliefyrsopvarmede. Ejendommme, der opvarmes med den endnu mere energifrådsende - og dermed miljøbelastende - opvarmningsform, el-radiatorer, er ikke omfattet af varmeplanen, eftersom denne konvertering er så kostbar, at politikerne ikke har villet påtvinge denne gruppe sådanne kæmperegninger. Men for ejendomme med oliefyr er der ingen kære mor. De skal tilsluttes fjernvarmen, og nægter man, skal man som nævnt alligevel betale et investeringsbidrag som en engangsudgift plus et årligt effektbidrag på 3.000 kroner. Dem der lader sig koble på skal derudover også betale for selve varmeforbruget det enkelte år. Her er prisen 310 kroner pr. MWh.
Grenaa Varmeværk har gjort en hel del ud at informere restgruppen om de fordele, der er ved at gå over til fjernvarmen, og hvordan en konvertering rent praktisk kommer til at ske. Man har skrevet til de pågældende og inviteret dem til orienteringsmøde på Kattegatcentret og afholdt Åbent Hus på vekslercentralen i Bredstrup.
- Det har vi gjort fordi vi således ikke kan blive beskyldt for ikke at have givet alle et forvarsel. Det er faktisk noget vi igennem de 11 år, hvor planen har været vedtaget, har orienteret om hvert år. Blandt andet gennem den lokale presse, så det skulle helst ikke kunne komme bag på ret mange, at det er i år tilslutningspligten træder endeligt i kraft, siger formanden for bestyrelsen, Frede Frandsen.
På orienteringsmøderne, der blev afviklet i september/oktober var cirka 100 ud af de på daværende tidspunkt 400 manglende husstande repræsenteret - på ét eller andet tidspunkt. Ikke et tal man finder prangende på varmeværket. Idet man skal i gang med at tilslutte de sidste, tager man først de gader, hvor der mangler flest.

Finde en ny chef
Og som det fremgik af sidste uges udgave af Grenaa Bladet skal Grenaa Varmeværk endvidere her i 2002 bruge noget krudt på at finde en ny chef, idet direktøren gennem 14 år, Gert Schou, har sagt sit job op pr. den 30. september 2002. Han vil efter denne dato udelukkende bruge sin arbejdstid på at være borgmester for Grenaa Kommune.

[ Alle ugens artikler | Hoved oversigt | Grenaa Bladets hjemmeside ]

© Grenaa Bladet 2002