04-12-2001

Smykkemuseum har påny været på byrådets bord!

Grenaa Blad logo

Ringen - Museum for Moderne Dansk Smykkekunst - har påny været en smut omkring Grenaa Byråds bord. Det skete tirsdag i sidste uge, hvor byrådet skulle tage stilling til en række økonomiske spørgsmål vedrørende muséets drift i de første år af dets levetid. Forhistorien er som følger:
Den 19. december 2000 blev der bevilget 85.000 kroner fra Sommerhusgrundfonden med henblik på at gennem forberedende undersøgelser af, om projektet kunne udvikle sig til noget bæredygtigt. Den 8. juni 2001 stiftedes foreningen Ringens Venner. Foreningen fik ved denne lejlighed 108 medlemmer. En bestyrelse for foreningen blev valgt, og den konstituerede sig med Lisbeth Steninge som formand, Bente Gitz Johansen som kasserer, Bitten Tylvad som sekretær og Jette Schou og Laila Jessen som menige medlemmer. Ovenover, under, ved siden af og på begge sider svæver kommunens tekniske direktør Ulla Engel, der vist godt - uden at tage munden for fuld - kan kaldes en ildsjæl udi dette museums-projekt. Med slet skjult entusiasme har hun påtaget sig hvervet som muséets praktiske gris/leder.
Fondens vedtægter blev vedtaget i forbindelse med foreningens stiftelse. Den 19. juni 2001 besluttede Grenaa Byråd at bevilge midler til at etablere udstillingsaktiviteter i 2002. Det drejer sig om 150.000 kroner til planlægning af udstillingernes indhold på 1. salen i Det Gamle Rådhus på Torvet i Grenaa, 575.000 kroner til renovering og ombygning af hele huset, hvor Turistkontoret skal rykke fra 1. salen og ned i stueetage, samt et lån på 375.000 kroner til muséet til indkøb af inventar, belysning, sikring, skiltning med videre. Ifølge arbejdsplanen skal muséet indvies og den første udstilling åbnes lørdag den 23. marts 2002. Det er den weekend, hvor påskeferien starter. Men der mangler lige en mellemregning, og den skulle gøres op på sidste uges byrådsmøde.
I forbindelse med en nærmere fastsættelse af driftsbudgettet for muséet for 2002 er det således nødvendigt at kende vilkårene for dels Grenaa Kommunes lån til den selvejende, erhvervsdrivende fond, der skal drive muséet, dels huslejen for 1. salen i Torvet 1 - i alt 148 m2.

Fritages for at betale husleje
I de hidtidige overslag over driftsbudgetter har ønsket været, at byrådet frem til den 1. januar 2005 stiller lokalerne vederlagsfrit til rådighed. Som det har været tilfældet for Turistkontorets vedkommende hele indeværende år. Dette blev accepteret af et byrådsflertal. Huslejen for tiden efter den 1. januar 2005, hvor det er planen at indtage det til den tid rømmede surrogat-fængsel for ungdomsforbrydere »Grenen« i arrestbygningen, tages op til forhandling med byrådet til den tid.
Vilkårene for et etableringslån på 375.000 kroner fra Sommerhusgrundfonden, som byrådet allerede havde givet tilsagn om inden mødet i sidste uge, skulle også diskuteres, ligesom kommunen blev bedt om at kautionere for en kassekredit i et pengeinstitut på 500.000 kroner. Lånet blev godkendt med en løbetid på 30 år, og en rentefri periode på 3 år, mens et ønske om en afdragsfri periode på 8 år blev reduceret til 5 år. Endelig ville byrådet vente med at godkende kautionens størrelse indtil der forelå et likviditetsbudget. Fondens vedtægter blev i øvrigt også godkendt af byrådet.

Flere tvivlere
Men sagen blev ikke afgjort uden debat. Enkelte byrådsmedlemmer stillede sig nemlig fortsat tvivlende overfor projektet. Socialdemokraten Erik Hoberg har under hele processen udtalt, at han ganske enkelt ikke tror på bæredygtigheden i projektet. Og det samme gjorde han i sidste uge.
- Forarbejdet er flot og professionelt, men det rokker bare ikke ved, at jeg ikke tror på bæredygtigheden i det her. Det rokker ikke ved den opfattelse, at jeg ikke tror på, at der kommer folk nok til, at det kan løbe rundt. Og det gjorde da ikke noget, om man havde en lille formodning eller blot et lille lysegrønt håb om, at et sådant museum kan hvile i sig selv. Jeg har ingen af delene, og derfor har jeg svært ved at se det fornuftige i at kaste gode penge efter et sådant projekt, sagde han blandt andet.
Venstre’s Knud Kildal ønskede for en god ordens skyld at gøre opmærksom på, at sagen ikke kun drejer sig om et smykkemuseum, men i høj grad også om renovering af en gammel, historisk bygning i Grenaa, som trænger gevaldigt til en kærlig hånd.
- Det skal man have for øje, hvis man lægger alle tallene sammen, sagde han.
Grenaa Listens Egil Classen havde også trukket følehornene til sig.
- Grenaa Listen støttede i første omgang projektet med en forundersøgelse, men efter at have set resultaterne heraf, må det konkluderes, at projektet ikke er bæredygtigt, hvorfor Grenaa Listen ikke længere kan stemme for, sagde han.

SF dybt skeptisk
SF’eren Tom Mortensen var heller ikke begejstret for smykkemuséet. Det var faktisk kun fondens vedtægter han kunne stemme for. Han stillede tillige ændringsforslag, der ville have påført muséet en huslejeudgift både for i år og næste år, men dette forslag faldt.
- Det er ikke kommunens opgave at sørge for, at det bedre borgerskab kan se på moderne dansk smykkekunst. Specielt ikke i en tid med tunge sociale opgaver. Jeg vil meget hellere være med til at hjælpe dér, hvor skoen rigtig trykker, sagde han.
Lotte Horneman (V) og Lisbeth Steninge (C) var ikke et sekund i tvivl om, at det var en god idé at lave et smykkemuseum i Grenaa. De sagde samstemmende, at der var tale om nødvendig nytænkning, et professionelt oplæg, engagement af personer med pondus og i det hele taget en rigtig god idé, som byrådet burde føre til en rigtig god begyndelse.
Socialdemokraten Niels Erik Iversen havde fået vendt en indledende skepsis til gode tanker om, at det måske ikke var så tosset en idé endda. Og at dem, der fastholdt deres skepsis var nogle »sure mænd«.
- Jeg tror det her bliver godt. Der var også mange, der ikke havde fidus til Kattegatcentret, men se blot hvordan det er gået, sagde han.
Også borgmester Gert Schou var overbevist om, at dette smykkemuseum ville kunne medvirke til at give området en positiv synergieffekt. Kun tiden vil vise, hvem der får ret i den sidste ende.

[ Alle ugens artikler | Hoved oversigt | Grenaa Bladets hjemmeside ]

© Grenaa Bladet 2000