20-11-2001

Grenaa Kommunes nye fritids- og kulturpolitik er en levende organisme

Grenaa Blad logo

I forbindelse med vedtagelse af en fritids- og kulturpolitik for Grenaa Kommune er der truffet beslutning om, at der én gang om året skal afholdes en fritids- og kulturkonference for samtlige aktører på området. Den første af slagsen er blevet afviklet, og det var de fire samvirker i Grenaa Kommune, der havde påtaget sig opgaven med at stå for arrangementet, som trak henved 100 deltagere til Kulturhuset Pavillonen. Det gennemgående tema for konferencen var ét af de indsatsområder, der er blevet fokuseret på i fritids- og kulturpolitikken, nemlig de frivillige lederes forhold. Konferencen blev afviklet i en kombination af oplæg og café-arrangement med gruppearbejde og efterfølgende debat. Der var oplæg om de frivillige lederes forhold ved chefkonsulent i Dansk Idræts Forbund, Torben Bundgaard, om Grenaa Kommunes fritids- og kulturpolitik ved formanden for Voksen- og Fritidsudvalget, Erik Hoberg (S) og afdelingschef Poul Møller, foruden oplæg ved Poul Reinholdt fra Idrætssamvirket og Carl-Aage Laustrup fra Kulturelt Samvirke om den lokale foreningsudvikling. Hvad vil og tør vi, og hvordan skal kagen skæres? Under debatten skulle der blandt andet diskuteres principper for uddeling af en lederpris/pokal - »Årets frivillige leder«.
Altså hvilke ledertyper, der kan komme i betragtning til prisen. Den diskussion står stadig helt åben, og på kommunen vil man meget gerne have nogle meldinger i den retning fra foreningslivet.

Der følger ikke ekstra penge med
Der følger ikke nogen ekstra penge med den nye fritids- og kulturpolitik, hvilket Erik Hoberg da heller ikke lagde skjul på i sit oplæg på konferencen.
- Det var herligt, om vi kunne tilføre fritids- og kulturlivet flere penge, men ingen politiker - mig bekendt - har lovet økonomisk støtte. Politikere og ledere må i et samarbejde prioritere. Vi politikere har for vores del peget på, at offentlige midler fortrinsvis skal tilgodese børn og unge. Vi forventer, at gode fritids- og kulturtilbud giver oplevelse, glæde og adspredelse i hverdagen. Fritids- og kulturtilbud skal profilere kommunen som egnscenter. En kommune, hvor det er godt at bo, og vi forventer, at byens borgere vil være med til at virkeliggøre kommunens fritids- og kulturpolitik. Og borgerne skal også være med til at lave ændringer og nye tiltag, der skal afspejle sig i 2. udgaven af fritids- og kulturpolitikken, sagde Erik Hoberg, og fortsatte:
- Grenaa Byråd vedtog vel for snart et par år siden, at vi for vores kommune skulle have en formuleret fritids- og kulturpolitik. Det var naturligvis en uformel politik. Der blev hyret et konsulentfirma til at hjælpe med opgaven, og jeg fik fornøjelsen af at blive formand for styregruppen. I juni i år vedtog byrådet en fritids- og kulturpolitik - i enighed, hvilket er nok så vigtigt. Fritids- og kulturpolitikken er nu trykt i en førsteudgave - og en easy reader/folder er udsendt til alle husstande, sagde Erik Hoberg.
Derpå redegjorde afdelingschef Poul Møller for det dialogsystem, der skal sørge for at gøre fritids- og kulturpolitikken til en »levende organisme«, der hele tiden rører på sig og aldrig går i stå.

»Grenaa Forsøget«
Der blev på konferencen også orienteret om »Grenaa Forsøget« til udvikling af foreningslivet i Grenaa. Baggrunden for forsøget er den, at flere og flere foreninger har problemer med at skaffe frivillige ledere, trænere, hjælpere, bestyrelsesmedlemmer med videre, der vil påtage sig lederarbejde eller andre funktioner, som er nødvendige for at foreningslivet kan fungere og udvikle sig. Der har indenfor det sidste halve år været afholdt en række lokale møder med foreningsrepræsentanter og politikere med flere, og alle har bekræftet behovet og bakker op om projektet, der har Poul Dam fra Grenaa Tekniske Skole som projektleder.
Formålet med projektet et at etablere en målrettet og forenings-tværgående lokal indsats, for at udvikle foreningerne og deres tilbud til potentielle målgrupper, og dermed tiltrække og fastholde flere ledere, trænere, hjælpere og bestyrelsesmedlemmer med videre i alle aldre - herunder den voksende gruppe af seniorer over 45-50 år. Endvidere skal der udarbejdes lokale ideer/initiativer, der henvender sig til interesserede personer, der af forskellige årsager - som for eksempel anden kulturbaggrund - ikke normalt deltager i foreningslivet.
Projektet har en varighed af 1 år og er tænkt som hjælp til selvhjælp. 10 foreninger får chancen for at deltage aktivt i projektet. Øvrige foreninger får efterfølgende tilbudt materialet.

Formanden for Voksen- og Fritidsudvalget, Erik Hoberg, og Grenaa Kommunes børne- og fritidskonsulent, Bigger Fischer, fremviser her det synlige bevis på, at Grenaa Kommune har fået en fritids- og kulturpolitik.

[ Alle ugens artikler | Hoved oversigt | Grenaa Bladets hjemmeside ]

© Grenaa Bladet 2000