13-11-2001

Apoteket hjælper rygerne med at kvitte cigaretterne

Grenaa Blad logo

Lørdag den 27. oktober afviklede man landet over den nationale rygestop-dag. Det var ensbetydende med en række aktiviteter med fokus på rygestop over det ganske land.
Også i Århus Amt blev der på nogle af de lokale rygestop-centre sat ekstra fokus på det at sige farvel til tobakken. Det skete blandt andet via tilbud om kuliltemålinger, udlevering af pjecer og ved at tilbyde en snak om, hvordan man kan gribe et rygestop an. Blandt de rygestop-centre i Århus Amt, som havde valgt at sætte ekstra fokus på rygestop denne dag, finder man såmænd Grenaa Apotek.
Her i Århus Amt kan alle borgere få støtte til at holde op med at ryge på i alt 31 lokale rygestop-centre, hvoraf Grenaa Apotek altså er ét af dem. Et rygestop-center er således typisk et apotek, en lægespraksis eller en sygdomsbekæmpende forening, der, som et led i projekt »Farvel tobak« tilbyder støtte til at kvitte røgen i gruppe eller individuelt. Projekt »Farvel tobak« tilbyder støtte til at kvitte røgen i gruppe eller individuelt. Projektet er kommet godt fra start, og på hovedparten af rygestop-centrene kører der lige nu rygestop-forløb i grupper. Rygestop-instruktør på Grenaa Apotek, Merethe Andersen, fortæller, at hun med stor succes har kørt en gruppe på 11 personer, der har bundet hinanden og sig selv op på et rygestop. Mandag aften i sidste uge mødte gruppen op for femte gang i forløbet - og da havde de alle 11 været røgfri i tre uger. Nu har Merethe Andersen sluppet dem som gruppe - lige en enkelt mødegang i december pånær. Denne sjette mødegang har gruppen selv ønsket som en opfølgning på forløbet.
Efter nytår - i uge 6 - starter der nye gruppeforløb op på alle amtets 31 rygestop-centre. Der er altså gode muligheder for at få støtte til at holde op med at ryge. Også med tanke på, at den individuelle rådgivning, for dem, som måtte ønske det, kører hele tiden.

Fokus på unge
I år er det især de unge, der er i fokus hvad angår rygestop-kampagnen. 6 ud af 10 unge rygere i 20’erne fortryder nemlig, at de startede. Her har 80’ernes og 90’ernes oplysningsindsats slået igennem, og de unge er helt på det rene med, at rygning er sundhedsskadeligt. Faktisk er argumentet om sundhed det vigtigste for mere end 75% af de unge motiverede rygere, fortæller Merethe Andersen.
- Jo tidligere man begynder at ryge, des større cigaretforbrug risikerer man at få senere i livet, og risikoen for at blive syg er større. Samtidig er det sværere at holde op igen, jo tidligere man er begyndt. Derfor er det vigtigt, at de unge tilbydes hjælp til rygestop så snart de erkender, at de faktisk er motiverede for at holde op. Mere end hver tredje ung i 20’erne ryger og hele 43% har mod på et rygestop, men er ikke altid klar over, hvor de kan få hjælp, siger Merethe Andersen.

Røgfri skoler
Loven om røgfri skoler fra den 1. august i år har været med til at sætte fokus på behovet for også at give de helt unge tilbud om rygestop. Og til at starte debatten om, hvorvidt forældre, lærere og andre rollemodeller skal gå foran i kampen mod tobakken.
- Aktiviteterne i forbindelse med STOP-dagen var ikke et påbud, men et tilbud om, hvordan den enkelte ryger bedst kan kvitte smøgerne. Man kunne blandt andet høre nærmere om nikotin-præparater - eksempelvis tyggegummi - kurser, materialer og andre hjælpemidler, der kan hjælpe rygeren på vej til at blive eks-ryger - og til at holde ud! siger Merethe Andersen, der som rygestop-intruktør på Grenaa Apotek rent faktisk er klar til at give denne rådgivning dagligt.
Gruppen på 11 havde i sidste uge været røgfri i tre uger. Kurset har bestået af fem mødegange, hvoraf de første to ikke handlede om at være røgfri, men om at finde motivationen til at stoppe og i fællesskab fastsætte en STOP-dato. De sidste tre mødegange har det så handlet om at være røgfri - og om at møde op hver gang.
- De har virkelig holdt hinanden fast på deres rygestop, og på at møde op hver gang. Det har handlet meget om at snakke om, hvordan man har det med at være holdt op. Hvornår det er sværest at lade være, og hvornår det er knap så svært. De har givet opbakning til hinanden og skulderklap, og det er utrolig vigtigt for det er hundesvært at holde op. Specielt lige i starten. Men det er også vigtigt at være bevidst om, hvor svært det er, for så kan man bedre gardere sig. Hvis man ved, at på det og det tidspunkt i morgen er det svært at lade være, så beslutter man sig for at gå en tur på det tidspunkt i stedet for, eller tager opvasken, siger Merethe Andersen, der starter med et nyt kursusforløb i uge 6, men som også kører individuelle forløb for dem, der måtte foretrække det. Tilmelding til kurset er bindende, og kan ske ved henvendelse til apoteket.

Aldrig for sent
Det er aldrig for sent at kvitte cigaretterne, og der er store gevinster ved at kvitte tobakken. Ikke kun økonomisk. Allerede 24 timer efter rygestop er risikoen for at få en blodprop mindsket, 48 timer efter opnås en bedre kondition og bedre lugte- og smagssans. Fire uger efter hoster man mindre og får mere luft, samtidig med at lungerne bedre kan bekæmpe infektioner. Et år efter er risikoen for blodprop og hjerneblødning halveret. Fem år efter rygestop er risikoen for at få blodprop som en ikke-rygers. Ti år efter er risikoen for lungekræft mere end halveret og 15 år efter er risikoen næsten som hos dem, der aldrig har røget.

[ Alle ugens artikler | Hoved oversigt | Grenaa Bladets hjemmeside ]

© Grenaa Bladet 2000