09-10-2001

Pilot-projekt søsat i Grenaa Kommunes skolevæsen:

Grenaa Blad logo

To skoler i Grenaa Kommune får nu mere selvbestemmelse!
10. Klasse-Center Djursland og Mølleskolen i Ålsø har som de eneste folkeskoler i kommunen fået overdraget en større grad af selvbestemmelse. Der er ikke tale om en forfordeling i forhold til de andre skoler i kommunen, men derimod om et pilot-projekt, der skal vise vejen for, hvordan en endelig decentralicerings-aftale mellem Grenaa Kommune og folkeskolerne kommer til at se ud. Pilot-projektet kører hele indeværende skoleår, og man forventer fra kommunens side, at decentraliserings-aftaler med alle kommune-skolerne vil være plads til skolestart i august 2003. På sidste uges byrådsmøde vedtog Grenaa Byråd i enstemmighed planerne.Målet for decentraliseringen ude på skolerne er at opnå en bedre økonomisk styring samt fremme smidighed, nytænkning og medindflydelse.
»Det bør være et klart mål med beslutningen om fuld decentralisering, at der skal fokuseres på at give skolerne udstrakt handlefrihed indenfor de områder, der kan styrke skolens egen mulighed for at sikre kvalitet i kerneydelserne«, hedder det i sagen.
Og skolens kerneydelser beskrives således:
»Med udgangspunkt i den enkelte elevs forudsætninger, og med baggrund i socialpædagogiske og pædagogiske principper gives eleverne mulighed for læring i bred forstand (undervisning og pasning)«.

Stort forarbejde
På baggrund af disse målsætninger har der i flere ombæringer været både en arbejdsgruppe og en styregruppe i sving, for at finde frem til, hvad en sådan decentraliserings-aftale kan indeholde - afsluttende med den politiske godkendelse i Grenaa Byråd, som kom i hus tirsdag i sidste uge.
Baggrunden for det hele er den, at Grenaa Byråd i forbindelse med budgetlægningen for 2000 vedtog, »at fuld decentralisering på skoleområdet igangsættes fra skoleåret 2000/2001, og søges gennemført på alle Grenaa Kommunes skoler senest skoleåret 2002/2002. På grund af diverse forsinkelser i processen kan det imidlertid ikke nås at gennemføre decentraliseringen for alle skoler før tidligst fra august 2003.
Forløbet indtil nu har jo også skullet afklare, hvilke to skoler, der kunne tænke sig at blive pilotskolerne i projektet, og her har 10. Klasse-Center Djursland og Mølleskolen så meldt sig på banen.
Forsøgsperioden med de to skoler kører fra den 1. august 2001 til den 31. december 2002. Når evalueringen - som foregår løbende - af forsøget på de to pilotskoler er afsluttet og vurderet, tages der stilling til inddragelse og tidsplan for de øvrige skoler.

Selvforvaltning ikke et nyt begreb
Skolerne har i mange år faktisk været selvforvaltende til en vis grad, og blandt andet haft overførselsadgang mellem visse konto-arter. Det vil sige man kan flytte penge fra én konto til en anden uden at skulle spørge kommunen om lov først. Skolerne har således fuld disponeringsret - inklusiv overførsler - på alle konti undtagen løn samt el, vand og varme som ligger hos Teknik og Udvikling på Grenaa Rådhus. Bygningsvedligeholdelsen er delt op med 35% på skolen - især til den indvendige vedligeholdelse - og 65% hos hos Teknik og Udvikling. Disse 35% er der også overførselsret på, og det samme gør sig gældende med 4%-puljen på løn-området. Skolerne kan på denne konto vælge at bruge op til 4% af lønsummen til »alternative personaleløsninger«. Eksempelvis har Østre Skole i forbindelse med liciteringen af rengøringen valgt fortsat at have ansvaret for rengøringen på skolen.
På andre områder er der sket indkrænkninger i skolernes handlefrihed, og det forsøger Grenaa Byråd nu at modvirke ved at give skolernes ledelser og bestyrelser større handlefrihed på de pædagogiske og personalemæssige område. Forslaget til driftsaftalen - og som de to pilotskoler nu skal fungere efter som en forsøgsordning - indeholder følgende elementer:
- Forsøgsskolerne skal fremover være nettobudgetteret. Det vil sige man får et fast rammebeløb hvert år at disponere ud fra.
- Opsparede midler indenfor rammen kan fremover overføres ubegrænset. Dette gælder også lønmidler
- Pilotskolerne kan overføre 5% af nettorammen til driftsmidler - og omvendt.
- Pilotskolerne får mulighed for at låne op til 5% af nettorammen til større anlæg/tiltag ved Grenaa Kommune. Med den tilføjelse, at det til enhver tid samlede lån ikke må overstige 5% af nettorammen.
- Ved ekstern brug af skolernes lokaler skal skolerne have betaling efter gældende regler.
- Indtægter fra sponsorer tilgår skolens ramme. (Her mangler kommunen dog lige at få lavet nogle klare retningslinier for, hvad der er acceptabelt på dette område).
- Mulighed for at indgå lejeaftaler indenfor årsbudgettet. (Dog skal længerevarende lejekontrakter eller leasingkontrakter godkendes af Økonomiudvalget).
- Og endelig kan pilotskolerne frit vælge entreprenører til løsning af opgaver, men er dog underlagt Grenaa Kommunes indkøbsaftaler.

Roser til skolerne fra udvalgsformand
Det er Børne- og Ungdomsudvalget der har udvalgsbehandlet sagen forud for, at den havnede først på Økonomiudvalgets bord, og dernæst i byrådet, og formanden Tom Mortensen (SF) havde kun lovord tilovers for projektet som det lå, og i forhold til det store arbejde, der er blevet ydet indtil nu.
- Jeg vil gerne rose de to skoler for at gå ind i pilotprojektet, og for at yde så stor en indsats i forarbejdet til projektet, som tilfældet har været. Et godt og stort stykke arbejde er allerede gjort. Forude venter der et spændende forløb på halvandet år. De andre skoler er utvivlsomt også spændte på, om den model, som her afprøves, også passer til dem, sagde han blandt andet.
Venstre’s Lotte Horneman opsummerede sagen ved at konstatere, at der var tale om udmøntning af en efterhånden to år gammel byrådsbeslutning.
- Det er naturligvis lang tid siden, men resultatet er og bliver det vigtigste. Nu vil det så vise sig, om det der er strikket sammen også er en god idé i praksis. Det giver under alle omstændigheder skolerne nogle frihedsgrader i det daglige, og en større grad af frihed end i dag. Så må vi se om idéen kan sælges til de andre skoler også, sagde hun blandt andet.
Niels Erik Iversen (S) så også spændende perspektiver i forslaget.
- Der er reelt tale om målbudgettering på skolerne. Man sætter sig nogle mål for, hvordan den enkelte skole skal fungere, og først derefter lægger man budget. Det synes jeg ser meget spændende ud, og det bliver nok også den fremtidige metode, som vi med fordel vil kunne bruge i Grenaa Kommune i forbindelse med budgetlægningen. Jeg hilser det her meget velkommen, sagde han, hvorefter et enigt byråd stemte indstillingen om mere selvbestemmelse til 10. Klasse-Center Djursland og Mølleskolen hjem.

Arbejdsgruppen
Arbejdsgruppen/styregruppen bag pilot-projektet om - som en forsøgsordning - at give 10. Klasse-Center Djursland og Mølleskolen en større grad af selvsbestemmelse, har følgende personsammensætning:
Lissi Pedersen, skoleleder ved 10. Klasse-Center Djursland, Erik Vedelsbo, skoleleder på Mølleskolen, Peter Albrechtsen, lærer-tillidsrepræsentant på Mølleskolen og 10. Klasse-Center, Carl-Aage Laustrup, skoleleder på Østre Skole, Torben B. Olsen, udviklingsplanlægger i Grenaa Kommune og Preben Brandstrup, skole- og kulturkonsulent ved Grenaa Kommune. Endelig har konsulentfirmaet PLS Ramböll været tilknyttet arbejdsgruppen.

[ Alle ugens artikler | Hoved oversigt | Grenaa Bladets hjemmeside ]

© Grenaa Bladet 2000