25-09-2001

Helikopter-køb i England kan »dryppe« på Terma i Grenaa!

Grenaa Blad logo

Forsvarets køb af nye militærhelikoptere kommer måske til at skæppe godt i virksomheden Terma Electronics - der har produktionsanlæg i Grenaa og Århus - ordrebog og omsætning. Forsvaret har besluttet sig for at købe britiske helikoptere for tre milliarder kroner, men selv om der er tale om et udenlandsk produkt, så kommer Terma efter alt at dømme til at nyde godt af projektet som underleverandør, fremgår det af avisen Børsen mandag den 17. september.
Terma’s adm. direktør, Johannes Jacobsen, udtaler til avisen, at virksomheden i forbindelse med helikopter-projektet står med potentielle ordremuligheder for ikke under en milliard. Og faktisk forventer man en del mere end som så.
Kæmpe-ordren er mere end halvvejs i hus, fordi Terma har indgået en såkaldt teaming-agreement med det britiske firma, der skal levere helikopterne. Det vil sige, at Terma skal byde på flere leverancer af det elektroniske og mekaniske udstyr til de nye helikoptere. Det elektroniske udstyr vil i givet fald skulle produceres hos Terma i Lystrup, mens de mekaniske dele vil skulle produceres hos Terma i Grenaa. Børsen skriver videre, at forsvaret forventer at kunne skrive under på kontrakten om helikopterkøbet her i løbet af efteråret. Helikopterne skal leveres frem til 2006.
Augusta-Westland hedder konsortiet i England, der skal levere den nye italiensk-engelske EH-101-helikopter som afløser for de veltjente Sikorsky-helikoptere, der blandt andet har fisket mange tyske turister op af de danske farvande.

Ikke alle klapper i deres små hænder
Det er dog ikke alle der klapper i hænderne over den nye leverandør. Det italiensk-engelske konsortium forsømmer nemlig sine danske modkøb - også kaldet industrisamarbejdsaftaler. Af Erhvervs-Bladet den 14. september fremgår det, at konsortiet ikke ligefrem står på hænder og fødder for at opfylde sine danske modkøbsaftaler. En modkøbsaftale går ud på, at man - idet det danske forsvar går ud og køber militært isenkram i udlandet - forpligter sig til at placere modkøbsordrer hos den danske forsvarsindustri for et beløb der svarer til det, som det danske forsvar lægger på bordet. I dette tilfælde modkøb for 3 milliarder kroner hos den danske forsvarsindustri indenfor en fastsat årrække. I øjeblikket står den danske forsvarsindustri - uden helikopter-købet er blandet ind i det - og tripper for at få lov til at producere for 102 millioner kroner for Augusta-Westland, men det går meget trægt. For et lille år siden var tallet nemlig 104 millioner kroner. Noget som Johannes Jacobsen hos Terma ikke kan siges at iagttage uden en vis bekymring.
- Selvfølgelig giver det bekymringer, men det her er en ny sag, og vi forudser stor aktivitet fra Westlands side med at få det gennemført. Nu går vi i gang med konkrete forhandlinger om direkte underleverancer til selve den valgte helikopter og andre Augusta-Westland-projekter, udtaler han til Erhvervs-Bladet.
Fra politisk side vil der selvsagt blive holdt skarpt øje med, at Augusta-Westland nu får sat skub under afviklingen af modkøbsaftalerne. Westlands chef for de nordiske land, Tim Brookmann, maner dog til besindighed i Erhvervs-Bladet.
- Vi skal ikke afvikle for et bestemt beløb hvert år, og med denne nye store ordre håber vi at kunne udbygge vores forhold til den danske forsvarsindustri betydeligt, siger Tim Brookmann.
Det er han ikke ene om. Hvis alt går vel skal der altså produceres helikopter-dele på Terma i Grenaa om føje tid.
Modkøbsaftaler, som den der her er strikket sammen, er ikke usædvanlige. De fleste andre lande i verden har lignende ordninger, som er skabt for at sikre lande med forholdsvis små forsvarsindustrier, adgang til de store landes markeder.
Augusta-Westland-konsortiet har fået 10 år til at afvikle beløbet, så der skal derfor findes arbejde for cirka 300 mio. kroner om året i Danmark over de næste 10 år. Men altså ikke med et bestemt beløb hvert år. Kontoen skal blot være gået i nul i løbet af 2011.

[ Alle ugens artikler | Hoved oversigt | Grenaa Bladets hjemmeside ]

© Grenaa Bladet 2000