07-08-01 |
|
Ny StofaNet på sommertour med 26-årig grenaaenser som skipper! |
![]() |
En lang række danske havnebyer får i sommer besøg af Danmarks største havkapsejler StofaNet, som tidligere har sejlet jorden rundt. Onsdag i sidste uge var båden en smut i Grenaa, og det var en lidt speciel oplevelse for StofaNets ejer og skipper, den 26-årige Thomas Dahl Jensen, for han er nemlig født og opvokset i Grenaa. Hans sejlsportsinteresserede far, Carsten Dahl Jensen, er pedel på Grenaa Gymnasium, og det må siges at være end familie med saltvand i blodet, for Thomas’ storebror Henrik Dahl Jensen har også gjort sejlads til sin levevej via fastansættelse på søsterskibet »Nokia«, der hører hjemme i Skovshoved Havn. Omkring årskiftet omtalte Grenaa Bladet netop »Nokia’s« seneste store internationale sejlads mellem Sydney i Australien og Hobart på Tasmanien. Her var Henrik Dahl Jensen den ene af to gamle Grenaa-drenge ombord. Den anden var Søren Gitz-Johansen. Men lige nu er det altså lillebror Thomas Dahl, der gør opmærksom på sig selv via en syvcifret investering i en af Danmarks meget få 60 fods havracere, benævnt VO 60’ere, der må betegnes som havets svar på en Formel 1-racer.
Helt ny StofaNet
Danmarks største havkapsejler StofaNet tager i år på sommertour til en lang række danske havnebyer. Og det er vel at mærke en ny og langt mere avanceret båd end den gamle StofaNet, som var på sommertour sidste år. Der var i øvrigt tale om den gamle Grenaa-båd, Djursland 55, som Thomas Dahl også var tilknyttet mens den lå i Grenaa. Siden flyttede man den til Århus for at få flere gaster, og Thomas Dahl fulgte med.
Den nye og imponerende sejl-maskine, som tidligere har sejlet kapsejlads jorden rundt, besøger i løbet af sommeren Kerteminde, Helsingør, Næstved, Karrebæksminde, Svendborg, Sønderborg, Kolding, Middelfart, Vejle, Horsens, Århus, Grenaa, Ålborg og Skagen.
Som bådens navn antyder, er Telia Stofa og StofaNet hovedsponsor - i øvrigt sammen med Telia Net. Telia Stofa arrangerer åbent hus ombord i alle byerne - så alle selv kan forvisse sig om, at forskellen mellem en almindelig lystsejler og StofaNet er lige så stor som på en almindelig familiebil og en toptrimmet racerbil.
Djursland 55 er sat på museum
Manden bag sejlprojektet, bådens skipper og ejer, er den 26-årige lærerstuderende Thomas Dahl Jensen. Han var også skipper på den gamle foreningsejede StofaNet, (Djursland 55), som sidste sommer var rundt til de danske havne, hvor masser af StofaNet-kunder stiftede bekendtskab med den.
- Det var den første store havracer i Danmark, og den slog et utal af rekorder på lokale kapsejladser. Men den var efterhånden temmelig medtaget og ville være rasende dyr at sætte i stand. Derfor er jeg glad for, at den nu har endt sine dage på Ålborg Søfartsmuseum - for den kom oprindeligt fra Ålborg, fortæller han.
Thomas Dahl Jensen ønsker ikke at fortælle, hvad det har kostet at få foden under eget bord på den nye StofaNet - men bekræfter, at der er tale om et syvcifret beløb - og at det årlige driftsbudget ligeledes er syvcifret. Og han understreger, at købet er sket uden en rig onkel eller far i ryggen.
- Jeg har opstillet budgetterne og fået båden finansieret på baggrund af dem. Selve driften foregår for min regning og risiko, og det lod sig overhovedet ikke gøre uden gode sponsorer. De store både er både kostbare at købe og meget kostbare at drive - men de er heldigvis også attraktive for sponsorerne," fastslår han.
Folkeskolen må vente.
Thomas Dahl Jensen har sejlet i mange år - både herhjemme og i udlandet, hvor han på et tidspunkt brugte to år på at sejle i Caribien og i Middelhavet. Og også var en tur tværs over Atlanterhavet.
Nu er han ved at være færdig med en uddannelse som lærer, men eleverne i folkeskolen må kigge langt efter en sløjd- og historielærer med saltvand i blodet:
- Jeg vil hellere bruge kræfterne på sejlprojektet omkring StofaNet. På kort sigt er det målet at få båden og mandskabet til at gå op i en højere enhed, så vi kan levere resultater, der øger interessen for sporten - og yderligere øger sponsorinteressen. Jeg vil gerne se projektet vokse sig større, så vi kommer til at råde over mange erfarne havkapsejlere herhjemme. Og hvem ved - om 20 år sejler vi måske Amerikas Cup, siger han med et smil.
I dag findes der kun to både af denne type i Danmark. Og der samarbejdes tæt med søsterskibet »Nokia«, som dog vil være hovedkonkurrenten, når det gælder kapsejlads.
- Det er vigtigt for begge både, at vi kan udveksle erfaringer. Vi er gode kolleger til daglig - men når et løb skydes i gang, gælder det naturligvis om at komme først over målstregen, siger Thomas Dahl Jensen.
Han har rent faktisk købt båden af Nokia-projektet, som har brugt den som træningsbåd.
Superudstyr
Den nye StofaNet er en Volvo Ocean Racer, bygget i 1992 af Cookson Boats i Auckland, New Zealand. Den er designet af Bruce Farr - et navn, som formentlig ikke siger så mange danskere noget - men han er ganske enkelt navnet inden for design af de store havkapsejlere.
Båden sejlede verden rundt i 1993/94 som deltager i Whitbread Around the World.
Der er tale om en yderst avanceret båd. Den er opbygget som en sandwich-konstruktion, hvor en kerne af plastskum er beklædt på begge sider med måtter af kevlar. Det er et utroligt stærkt og let kulmateriale, som bl.a. også anvendes i skudsikre veste. Vægten af hele båden er derfor kun 13.500 kilo - hvoraf hele 7.000 kilo sidder i den torpedoformede køl og sikrer en god stabilitet, når der er vind i sejlene på det enorme sejlareal
StofaNet er en stor sejlbåd. Ved vandlinjen måler den 60 fod - 18,75 meter - og målt på dækket 19,6 meter. Den er 5,25 meter bred og har en dybgang på 3,75 meter - hvilket i øvrigt betyder, at kun nogle enkelte af landets lystbådehavne kan anløbes. Den kunne således ikke stikke ind i Grenaa Lystbådehavn onsdag i sidste uge. Istedet lagde den til kaj i trafikhavnen tæt ved Havnekontoret.
Masten er 29 meter høj - kun seks meter lavere end Rundetårn. Storsejlet er på
110 m2, mens forsejlene er fra 40-400 m2.
- Båden er ganske solid - men vi arbejder også med store kræfter. En båd af denne type er altid et kompromis mellem vægt og holdbarhed. Jo lettere båd, jo hurtigere sejlads, siger Thomas Dahl Jensen.
Luksus oppe - spartansk nede
Alt udstyr over dæk ligner en millionærs drøm om en kapsejler. Går man under dæk, bliver man til gengæld mødt af et helt anderledes skrabet og spartansk syn.
Kahytten er lille - mindre end kahytten på mange langt mindre tursejlere - og det meste af pladsen er optaget af simple køjer til 12 mand - hvilket er den maksimale besætning ifølge klassement-reglerne. Der er ikke ofret ét overflødigt gram udstyr. Og så er der temmelig mørkt - for båden er ikke malet indvendig. Også maling er nemlig lig med ekstra vægt - og mindre fart.
- Bruce Farr, som har konstrueret båden, stiller problemstillingen op som et ganske enkelt spørgsmål: "Vil I sove godt - eller vil I vinde", fortæller Thomas Dahl Jensen.
StofaNet fik sin ilddåb i slutningen af maj som deltager i Carlsberg Fyn Cup. Og Thomas Dahl Jensen var godt tilfreds, selv om den nye båd med det nye crew udgik efter en helt udramatisk grundstødning.
- Vi fik vist, at vi kunne følge med de øvrige topbåde, selv om vi kun har haft mulighed for at træne få timer sammen forud for Carlsberg Fyn Cup. Så det tegner godt for sæsonens øvrige sejladser, hvor vi jo kender båden væsentligt bedre, udtaler han.
Et crew på 20
Thomas Dahl Jensen har samlet en besætning på 20 omkring StofaNet, 14 mænd og 6 kvinder, og en gennemsnitsalder midt i 20´erne. Og griner lidt af et spørgsmål om, hvorvidt de kvindelige gaster kan være med på lige fod.
- Båden deltog i Whitebread Around the World med en ren kvindebesætning - og gennemførte. Så er der ingen grund til at diskutere dét mere. Men skal jeg sige noget om kønsfordelingen, så har kvinderne en god indflydelse på tonen ombord. "Drengene" opfører sig pænere og tonen er mindre rå, når der er kvinder ombord - og det gavner hele holdet, siger skipperen, og fortsætter:
- Besætningen består af folk, der tænder på sejlads og er villige til at tage ferie, afspadsering eller ulønnet fri for at være med. Og som har en kæreste, som er indstillet på det. De får ikke en krone for det - men de får en billig sommerferie, vi lever godt ombord - og de kommer til at sejle en båd, som de fleste kun kan drømme om at prøve kræfter med.
Thomas Dahl Jensen bruger lang tid og mange overvejelser på at vælge besætning.
- Selvfølgelig har vi brug for dygtige sejlere ombord - men det er ikke nødvendigt til alle funktioner. Derimod skal alle gaster være folk, der kan samarbejde - og som kan arbejde hårdt, også når de fryser, er drivvåde og ikke har sovet i flere døgn. For det er betingelsen, hvis man vil gøre sig håb om at vinde kapsejladser, siger han.
På hårdt arbejde
Selv om StofaNet er fantastisk velindrettet og veludstyret, er det fysisk meget hårdt at sejle båden optimalt.
- Det er nemt, hvis vi er tilfredse med 95% af bådens potentiale. Men vi skal have de sidste 5% med, hvis vi skal vinde konkurrencer. Så er det hårdt arbejde, hvor båden hele tiden trimmes. Der er langt flere muligheder i den nye båd, som har hele 17 forsejl at vælge mellem - hvor den gamle StofaNet blot havde 5, fortæller Thomas Dahl Jensen.
Store opgaver i land
Han understreger, at sejladser ofte afgøres på landjorden.
- Vi skal naturligvis være dygtige sejlere for at vinde. Men sejlsport er 5% talent og 95% hårdt arbejde. Og en stor del af arbejdet foregår på land. Jeg gætter på, at 4/5 af min tid går til vedligeholdelse, planlægning, logistik, sponsor- og mediekontakt, og økonomi. Desuden er der jo som i en hvilket som helst anden virksomhed ledelses-opgaver. Jeg interesserer mig meget for, hvordan man får det enkelte medlem af holdet til at fungere optimalt - samtidig med, at hele holdet fungerer optimalt, siger han.
Foruden sommertouren til de danske havnebyer deltager StofaNet i Sjælland Rundt, i Fyn Rundt Classic og senere på året yderligere nogle løb.
StofaNet kan i øvrigt følges på web-adressen www.stofanet-sailing.dk. I løbet af sommeren kan man læse skipperens egen logbog over touren, finde masser af oplysninger om båd og mandskab - og følge livet ombord via et webcam, som hele tiden transmitterer fra dækket.
[ Alle ugens artikler | Hoved oversigt | Grenaa Bladets hjemmeside ]
© Grenaa Bladet 2000