25-07-2001 |
|
Grenaa ikke ene om at få havbaserede vindmøller |
![]() |
De havbaserede vindmøller på Kalkgrunden ud for Grenaa Havn er i øjeblikket til vurdering i Energistyrelsen. Det var oprindeligt meningen, at møllerne skulle godkendes inden sommerferien, men det bliver tidligst i august. Grenaa er dog ikke alene om at få havbaserede vindmøller. Ved Horns Rev ved Esbjerg bygges i øjeblikket en kæmpe vindmøllepark, der skal være færdig næste år. Syd for Læse bygges et tilsvarende vindkraftværk (2004), og der er planer om en park ved Samsø.
Den megen vindkraft skaffer uorden i det overordnede elsystem. Eltra magasinet, der udgives af de systemansvarlige for Jylland og Fyn skriver:
Der er risiko for, at flere af de store centrale kraftværksblokke, som hidtil har sikret robustheden i systemet, af økonomiske grunde ret hurtigt udfases. Derfor er det nødvendigt at udvikle tekniske løsninger og tilslutningsregler, som gør det muligt at få decentrale kraftvarmeanlæg og vindmøller til at bistå med at levere regulerkraft til sikring af systembalancen.
Mens den centrale produktion går tilbage, og den decentrale produktion stagnerer, vil der fortsat ske en udbygning med vindkraft både på land og til søs. I myndighedernes pålæg fra 1998 om bygning af havplacerede vindmøller, var det forudsat, at udbygningen på land ville stoppe ved en samlet effekt på 1.500 MW i hele Danmark. Det tal er for længst overskredet. Alene i Jylland og på Fyn var der i begyndelsen af år 2001 møller med en samlet effekt på næsten 1.900 MW.
Med uændrede betingelser ventes tallet at stige til 22.500 MW inden år 2010.
Med bygning af havmølleparker ved Horns Rev (år 2002) og syd for Læsø (år 2004) vil det vestdanske område have opfyldt pålægget om at bygge havmølleanlæg på tilsammen 300 MW. Inden år 2012 ventes havmølleudbygningen i Vestdanmark at være steget til 900 MW. Med udvikling af nye generatortyper og anvendelse af effektelektronik til styring og regulering er der grund til at formode, at havmølleparker om få år rent operationelt kan betragtes som vindkraftværker, som kan medvirke til spændings-, effekt- og frekvensregulering. Hertil kommer, at vindforholdene til havs er så gode, at havplacerede møller har en benyttelsestid, der er næsten dobbelt så stor som dem på land. Tanken om at gøre havmølleparker til »vindkraftværker«, kan på længere sigt måske også omfatte en del af de landplacerede. En begrænsning vil dog altid være, at vindmøller kun producerer, når det blæser. Kvalitetsudvikling af langsigtede vejrudsigter og vindeffekt-prognoser er derfor et vigtigt forsknings- og udviklingsområde.
[ Alle ugens artikler | Hoved oversigt | Grenaa Bladets hjemmeside ]
© Grenaa Bladet 2000