27-06-2001 |
|
Byrådsflertal valgte at sætte smykkemuseum på skinner! |
![]() |
Ikke alle var i Grenaa Byråd var fyr og flamme, men:
Et museum for moderne dansk smykkekunst er på trapperne i Grenaa. På byrådsmødet i Grenaa Byråd tirsdag i sidste uge besluttede et flertal, at projektet fortjener at få en chance. En bevilling på i alt 1,1 million kroner kan efterfølgende kædes sammen med den omstændighed, at der indenfor et lille års tid etableres et (foreløbigt) museum/udstillingssted på 1. sal i Det Gamle Rådhus, samtidig med, at Turistkontoret flytter ned i stueetagen, hvor der bliver ledige kvadratmeter ovenpå Erhvervskontorets udflytning til lokaler ved Tirstrup Lufthavn. Det er så hensigten ad åre at flytte muséet, hvis samling tænkes opbygget stille og roligt over en 4 års periode, til den nu gennemrenoverede arrestbygning, der skønnes anvendelig til formålet uden yderligere ombygninger, står ledig påny.
Men ikke alle byrådsmedlemmer var med på idéen, og selv blandt dem der stemte for, kunne man spore en vis skepsis i retning af, om et smykkemuseum nu også ville kunne blive en succes i Grenaa-regi. Socialdemokraten Erik Hoberg talte således projektet midt imod og erklærede, at han ganske enkelt ikke troede på det, og han fik på den led opbakning fra partifællerne Birgit Jensen og Henning Christensen. Alle tre blev noteret for hverken at stemme for eller imod. To byrådsmedlemmer havde dog ingen betænkeligheder ved at stemme imod. Det var Grenaa-Listens Egil Classen og SFs Tom Mortensen, der begge mente, at sagen burde returneres til udvalgsbehandling, idet de vurderede, at der manglede klarhed over såvel økonomiske som juridiske aspekter i sagen. Men alle øvrige byrådsmedlemmer (14) stemte for, og dermed var det vedtaget, at et museum for moderne dansk smykkekunst i Grenaa er sat på skinner.
Fond skal stiftes
Det byrådsflertallet besluttede var helt konkret, at Grenaa Kommune medvirker til stiftelse af den selvejende erhvervsdrivende fond, som skal drive muséet. Kommunen påtager sig tilsynspligten med fonden, hvorved indskudskravet på 300.000 kroner undgås. Stifterne af fonden bliver fem personer - herunder Grenaa Kommunes borgmester, tre personer med erfaring fra virksomhedsdrift samt en smykkekunstner eller en smykkeinteresseret person, som herefter udgør fondens første bestyrelse.
Flertallet besluttede også, at Det Gamle Rådhus skal istandsættes til formålet for en samlet sum af 575.000 kroner med finansiering via den kommunale konto for opretninger af den kommunale bygningsmasse, ikke realiserede projekter og fra den ikke budgetterede huslejeindtægt, som man får fra Århus Amt for udlejning af arrestbygningen til og med 2002.
Spørgsmålet om gratis logi i Det Gamle Rådhus for muséet, og lånevilkår i forbindelse med et lån fra Sommerhusgrundfonden til muséets etablering på 375.000 kroner, besluttede man - på Venstres Mogens Blachs opfordring - sig for at vente lidt med at tage endelig stilling til, men pengene kommer under alle omstændigheder til at tilflyde muséet i én eller anden form.
Et planlæggende arbejde for muséets igangsættelse - blandt andet ved en faglig konsulent - fik bevilget 150.000 kroner - også mestendels via lejeindtægt på arresten - og at den praktiske ledelse af muséet i en overgangsperiode varetages af projektets primus motor, direktøren for Teknik og Udvikling, Ulla Engel. I det hele taget forsøger man at holde administrations-omkostningerne på et minimum ved at lade Grenaa Rådhus klare disse administrative opgaver indenfor de eksisterende fysiske og økonomiske rammer.
SF: Sagen tilbage til Økonomiudvalget
SFs Tom Mortensen syntes for sin del, at Økonomiudvalget skulle tage sagen tilbage, idet han fandt det uklart, hvad kommunens engagement i smykkemuséet i realiteten kan blive. Om stedet kan drives af en fond alene, eller med kommunal medvirken - og i givet fald hvor stort et sådant. Sammenblandingen af driftsudgifter og driftstilskud fandt han også uheldig.
- Projektet lyder i sig selv godt nok, men der bør være en klar adskillelse mellem fondens virke og kommunens engagement i muséet. Som det ligger her er det hele blandet sammen i en stor, uklar pærevælling. Det ville også være en naturlig ting, om man etablerede et formelt samarbejde med de andre muséer i kommunen, således at man kunne trække på deres ekspertise her i opbygningsfasen. Det virker på mig langt fra logisk, at den daglige ledelse udelukkende skal foretages af direktøren for Teknik og Udvikling. Der bør også herske en klar adskillelse mellem den kommunale ledelse og muséets ledelse. Det er så langt fra tilfældet hér, sagde Tom Mortensen.
S-gruppeformand ikke med på idéen
Socialdemokratiets viceborgmester Erik Hoberg kunne ikke medvirke af den simple grund, at han ganske enkelt ikke tror på projektet.
- Jeg tror ikke på tanken, der ligger bag. Det bliver næppe levedygtigt, og for overhovedet at have en chance for at nå det årligt budgetterede besøgstal på 25.000 gæster, så skal der formentlig bruges en halv til en hel million kroner i markedsføring. Det hænger ganske enkelt ikke sammen uanset hvordan man end vender og drejer det, sagde Erik Hoberg, der heller ikke var imponeret over, at man omkring lånet på 375.000 kroner til muséet fra Sommerhusgrundfonden, har valgt at dispensere fra reglerne om ansøgningsfrister i sagen.
- Og det gør man med henvisning til noge, der blev sagt på et byrådsseminar i sommeren 2000 om, at nu skulle der gang i noget omkring arresten. Det er en meget søgt begrundelse for ikke at følge reglerne for at yde et sådant lån. Verden er da totalt af lave, hvis noget, der bliver sagt på et byrådsseminar er lig med en principbeslutning i Grenaa Byråd. Andre får rask væk klasket regler for ansøgningsfrister i hovedet, når de gerne vil have et projekt fremmet i byrådet, sagde Erik Hoberg videre.
Trist pessimisme syntes konservativ
De Konservatives Lisbeth Steninge kaldte efterfølgende Hoberg for en pessimist.
- Og jeg forstår ikke denne holdning. Nu har vi i jeg ved ikke hvor mange år efterlyst initiativer og idéer til, hvordan vi kan udnytte arrestbygningen. Nu foreligger der så et konkret forslag baseret på et grundigt forarbejde, der giver os mulighed for at skabe noget, der kan trække nogle af de mange Kattegatcenter-gæster op i midtbyen til vore specialbutikker, der har hårdt brug for den merhandel det vil kunne give. Yderligere står vi med et gammelt rådhus, som ikke er blevet rørt i 17-18 år. Vi får en unik udnyttelse af denne flotte, gamle bygning ovenpå en tiltrængt renovering, samtidig med, at Turistkontoret bliver noget mere ældre- og handicapvenligt ved at rykke en etage ned. 150-200 gæster til mødet på Grenaa Rådhus den 8. juni, hvor en venneforening på over 100 medlemmer efterfølgende blev stiftet, viser da også noget om, at interessen for et sådant museum ikke er så ringe endda. Da Glasmuséet i Ebeltoft i sin tid blev startet op måtte man nøjes med 50 medlemmer i en venneforening, men står ikke de
sto mindre i dag med en succeshistorie, sagde Lisbeth Steninge.
Ikke smykke-salg
For en god ordens skyld ville hun også gerne benytte lejligheden til at fortælle de handelsdrivende i byen, at der på ingen måde bliver tale om en kommunalt støttet konkurrent udi salg af smykker.
- Det bliver der ikke tale om. Smykker, der købes eller lånes af muséet, er på ingen måde en salgsartikel. Det handler kun om at vise moderne dansk smykkekunst frem, sagde hun.
Venstres Knud Kildal, der ikke just er kendt for at kaste kommunens/borgernes penge i grams til dette og hint, vovede i dette tilfælde det ene øje, og gik ind for projektet, og det gjorde han med henvisning til, at kommunen for relativt små midler kan sætte et projekt i søen, der kan trække folk til byen - og/eller være et oplevelsestilbud i forhold til de gæster, der ville være kommet alligvel. Han havde heller ingen problemer med, at Ulla Engel skal agere leder i en overgangsperiode. Han bifaldt med andre ord det, at man bestræber sig på at holde driftsudgifterne helt i bund her i opstartsfasen.
- Alt taget i betragtning, så er der her noget, der skal prøves, sagde Knud Kildal.
Kan det køre her i Grenaa?
Denne holdning kunne socialdemokraten Henry Møller godt bakke op, omend han erkendte, at have haft sine tvivl omkring projektet.
- Er det virkelig noget der kan køre i Grenaa, spørger man helt naturligt sig selv om. Men omvendt må man jo skele lidt til Ebeltoft, som vi ikke kan sige os fri for at være lidt misundelig på, og så er det også værd at tage med, at halvdelen af investering - nemlig renoveringen af det gamle rådhus - jo ret beset er almindelig renovering og bygningsvedligeholdelse, som vi alligevel skulle have gjort på ét eller andet tidspunkt - smykkemuseum eller ej, sagde han.
Venstres Lotte Horneman har aldrig været tilhænger af investeringer, der ikke stod på anlægsbudgettet - som denne her - men ingen regel uden undtagelse.
- Vi mangler noget i midtbyen. Vi har et kulturhistorisk museum, men vi ved både fra os selv og fra andre byer, at det er der ikke den store turisme-appel i. Der skal være tale om en specialoplevelse, og vi kan markedsføre det i alliance med andre beslægtede muséer her i det midt- og østjyske - Trapholt, Koldinghus, Glasmuséet - og på den led skabe en geografisk akse, der kan tiltrække kunstinteresserede turister. Lad os under alle omstændigheder prøve, sagde hun.
Venstre-tvivlere tog sig selv i skole
Venstres Leif Pieler og Jørgen Katholm mindede sig selv og hinanden om, at de ikke havde de visionære briller på, da de i sin tid skulle tage stilling til, om det ville være en god idé for Grenaa at bruge 40 millioner kroner på at investere i Kattegatcentret.
- Jeg troede ikke på det, men lod mig overbevise af andre byrådsmedlemmers gejst for projektet. Det samme gør sig gældende her. Mange tror på det, og må de af os, der måske tvivler lidt, få denne tvivl gjort til skamme, sagde Leif Pieler.
- Da Ebeltoft lavede sit Glasmuseum tænkte jeg, at det blev en sikker dødssejler. Da daværende borgmester Arne Jessen i sin tid spurgte, om jeg ville gå ind i Kattegatcentrets bestyrelse sagde jeg, at jeg helst ville være fri, for jeg troede ikke på idéen. Tiden har i begge tilfælde vist, at jeg ikke havde kigget rigtigt i krystalkuglen. Derfor siger jeg ok til et smykkekursus i Grenaa. Lad det få en chance, sagde Jørgen Katholm.
Borgmester Gert Schou rundede debatten af med en bemærkning om, at kommunen i ny og næ er nødt til at agere offensivt og risikovilligt for at løbe nogle ting i gang. Hvo intet vover, intet vinder, lød borgmesterens mantra, hvorefter smykkemuséet fandt sit flertal.
[ Alle ugens artikler | Hoved oversigt | Grenaa Bladets hjemmeside ]
© Grenaa Bladet 2000