07-06-2001

Grenaa Kommune vil have museum for moderne dansk smykkekunst!

Grenaa Blad logo

Grenaa Kommune har planer om at etablere et museum for moderne dansk smykkekunst. I første omgang på 1. salen i det gamle rådhus på Torvet, hvor Grenaa Turistbureau p.t. holder til, men senere er det tanken at inddrage Grenaa Arrest til formålet, idet den lukkede institution »Grenen« afvikles om fire årVenneforeningen »Ringens Venner« stiftes den 8. juni

Grenaa Kommune har planer om et nyt museum for moderne dansk smykkekunst. Planerne blev præsenteret for den lokale presse på Borgmesterkontoret på Grenaa Rådhus, hvor borgmester Gert Schou, primus motor bag projektet Ulla Engel (direktør for Teknik og Udvikling) og faglig konsulent på opgaven, Lise Funder, var til stede. Lise Funder har netop fået udgivet et stort, flot og rigt illustreret værk om emnet »Dansk smykkekunst 1960-2000« på Nyt Nordisk Forlag Arnold Busck.
Det er foreløbigt planlagt, at muséet skal være i det gamle rådhus - og således får det en ret god beliggenhed med fælles indgang sammen med Grenaa Turistbureau - og her satser initiativtagerne på at kunne åbne med en udstilling op til påsken 2002.
Ved udflytningen af erhvervskontoret i det gamle rådhus (erhvervsfolkene flytter i stedet til Tirstrup Lufthavn under Djurslands Erhvervsråds vinger) bliver lokalerne i stueetagen ledige. Det giver mulighed for, at turistkontoret kan flyttes til stueetagen til mere handicapvenlige forhold. Herved bliver førstesalen ledig, og den kan ifølge initiativtagerne passende blive stedet, hvor smykkemuséet starter. Etableringen af den første del af muséet i disse lokaler forventes - som allerede nævnt - at kunne finde sted ved åbningen af den første udstilling i foråret 2002.

Man har kig på Grenaa Arrest
De bygninger, som tidligere husede Grenaa Arrest, er netop blevet istandsat og indrettet til den sikrede institution »Grenen«, men om 4 år skal disse bygninger fraflyttes. Herved opstår der mulighed for at de - eller dele heraf - også kan blive stillet til rådighed for smykkemuséet, der således har fire år til at indkøbe og opbygge en egentlig samling. En sådan findes nemlig ikke p.t. noget steds i Danmark, og faktisk er der kun ét sted i hele Europa, som kan kalde sig for et »rent« smykkemuseum, og det befinder sig i en lille tysk by tæt ved Stuttgart.
- Alle de nævnte bygninger egner sig godt til formålet. Blandt andet fordi der kan opnås gode sikringsforhold. Nogle af rummene er små og relativt mørke, men de vil være gode til udstilling af smykker med kunstig belysning, siger Ulla Engel, der vurderer, at 1. spadestik til muséet tages med etablering af en venneforening.
- Det er idéen at starte med en venneforening, der allerede har fået navnet »Ringens Venner«, og som så skal danne en solid støtte for det kommende museum. Fredag den 8. juni er der et arrangement i foyeren på Grenaa Rådhus, hvor borgmester Gert Schou vil fortælle om planerne for det nye museum. Det bliver givetvis en spændende eftermiddag, og arrangementet er åbent for alle interessede, siger Ulla Engel.
De gæster, der måtte være interesseret, kan afsluttende deltage i en stiftende generalforsamling for »Ringens Venner«, som dog kun er et foreløbigt navn. Foreningen forventes at få en del at byde på. Blandt andet vil foreningens medlemmer blive tilbudt deltagelse i forskellige arrangementer, foredrag, ekskursioner og studierejser med faglig vejledning. Borgmester Gert Schou håber, at der bliver stor lokal opbakning bag projektet og at mange af Grenaa Kommunes borgere, og andre interesserede, vil deltage den 8. juni, så projektet kan få en gå start.

Næppe en guldmine
- Det er næppe noget, der kommer til at give overskud. Vi arbejde med en driftsmodel med halvandet årsværk, hvor driften hviler i sig selv. Men det handler også nok så meget om at få endnu gren på stammen af kulturelle tilbud. At vokse som by og kommune ved at skabe synergi-effekt mellem de attraktioner vi har og får, så vi hele tiden fremstår som en attraktiv by og kommune at besøge og bo i - hvad enten man vil sige hej til en hej, eller studere moderne dansk smykkekunst, som efterhånden har opnået samme kunstkritiske anerkendelse som glaskunsten. Og her er Ebeltoft Glasmuseum jo et glimrende eksempel på noget som har vokset støt og roligt som et fint aktiv for Ebeltoft, selv om det som udgangspunkt var de færreste, der troede på den idé, siger borgmester Gert Schou.
Arrangementet inkluderer også en musikalsk overraskelse, hvorefter mag. art. i kunsthistorie Lise Funder vil holde et lysbilledforedrag om dansk smykkekunst 1900-2000 - blandt andet baseret på hendes bog om dansk smykkekunst, som netop er udgivet.
Lise Funder har blandt andet været direktør for Århus Kunstmuseum 1982-84 og leder af »Nikolaj« - Københavns Kommunes udstillingsbygning - 1984-1993. Hun har skrevet flere bøger om kunst og arkitektur - eksempelvis »Dansk Sølv 20. årh.«. Hun ser nutidens smykkekunst som noget der er i rivende udvikling i form af unika-smykker lavet af ting som hestehår, fiske-blink og cykelslanger med mere.
Man forestiller sig, at samlingen stille og roligt opbygges gennem de næste fire via sponsorering, donationer, fondsmidler, deponeringer fra Statens Kunstfond og lignende.
Grenaa Byråd har ikke bundet sig for de store midler. Indledningsvis har borgmester Gert Schou og Ulla Engel fået lov til at kick-starte projektet ved hjælp af 85.000 kroner fra Sommerhusgrundfonden, og byrådet har ikke bundet sig op på mere end dette beløb.

[ Alle ugens artikler | Hoved oversigt | Grenaa Bladets hjemmeside ]

© Grenaa Bladet 2000