30-04-2001 |
|
Grenaa Kommunes miljøindsats i 2000 udløste 3 politi-anmeldelser |
![]() |
Alle kommuner i Danmark skal udarbejde en årlig beretning omkring tilsynsindsatsen på miljøbeskyttelsesområdet. Således også Grenaa Kommune, der for nylig kunne sende en sådan beretning på gaden vedrørende kommunens miljøtilsynsindsats for år 2000. 185 tilsynsbesøg på virksomheder og landbrug udløste 73 få-det-der-griseri-bragt-i-orden reaktioner, som igen endte med 3 politi-anmeldelser for manglende overholdelse af reglerne på miljøområdet.
Tilsynsberetningen anskueliggør således kommunens miljøindsats - især omkring tilsyn med virksomheder, men for eksempel også omkring udarbejdelse og revision af blandt andet kommunens spildevandsplan, vandforsyningsplan, affaldsplan og miljøhandlingsplan.
På landbrugsområdet isoleret set er det værd at nævne, at Grenaa Kommune har været med til at tage initiativ til den flydelagskampagne, der er gennemført i år 2000. Grenaa Kommune har selv gennemført kampagnen og kan konstatere, at problemet vedrørende etablering af flydelag på gyllebeholdere, er godt på vej til at blive løst. Også her i år 2001 vil der i Grenaa Kommune være fokus på flydelagsproblematikken, fremgår det af tilsynsberetningen, der endvidere kan fortælle, at man indenfor virksomhedsområdet blandt andet har sat fokus på autobranchen og gennemført en oplysnings- og tilsynskampagne på autoværksteder.
Grenaa Kommunes Miljøafdeling har i år 2000 i samarbejde med 3 virksomheder arbejdet med opbygning af en simpel miljøledelsesmodel, som skal være et anvendeligt arbejdsredskab for virksomhederne i dagligdagen, således at der opnås effektivt overblik over og bevidsthed om den enkelte virksomheds miljøforhold og dermed er et redskab til miljøforbedringer og ressourcebesparelser. Kommunens kontrolfunktion forventes hermed at blive forenklet, idet virksomhedernes egenkontrol vil blive betydeligt styrket. De tre virksomheder har gennemført projektet i perioden 1999-2000 og hver især fået overrakt Miljøledelsesdiplom Grenaa af borgmester Gert Schou. Efter meget positive erfaringer med de 3 første virksomheder, er der startet en ny gruppe bestående af 5 virksomheder, der forventes at få tildelt diplomet her i 2001.
Miljønetværk kører videre
I år 2000 er der i det lokale miljønetværk UGE’s (Udviklingsforum for Grenaa’s Erhvervsliv) regi afholdt i alt 10 arrangementer med stor tilslutning blandt kommunens virksomheder. Det er i den forbindelse Grenaa Kommunes opfattelse, at UGE-arbejdet blandt andet har været med til at øge ressourcebevidstheden og motivationen for miljøarbejdet i det hele taget hos kommunens virksomheder. Derfor fortsætter man med UGE-arbejdet.
En række Agenda 21-projekter er videreført eller påbegyndt i år 2000, men nye er også planlagt. Således påbegyndes i år 2001 et miljøledelsesprojekt for Grenaa Kommunes daginstitutioner. Projektet skal være med til at give børnene nogle gode vaner og en bevidsthed om, at det er vigtigt, at vi forbruger naturressourcerne med omtanke og udvikler et bæredygtigt samfund.
»Her er det oplagt at begynde med børnene, og alle daginstitutioner bakker op om projektet«, hedder det i tilsynsberetningen, som også kan fortælle, at kommunens borgere er aktive omkring Agenda 21-processen. Der er således igennem hele år 2000 blevet afholdt en række møder med engagerede borgere, og det har foreløbigt resulteret i, at flere borgergrupper arbejder med konkrete projekter. En gruppe har allerede afholdt stiftende generalforsamling for en økologisk demonstrationshave, og er i gang med at etablere haven. En anden gruppe er i færd med at udarbejde retningslinier for miljørigtigt byggeri, og planlægger i den forbindelse at udgive en pjece. Begge gruppe støttes økonomisk af Grenaa Kommunes Agenda 21-pulje. Grenaa Kommune har i øvrigt for sin egen del videreudviklet sin organisation af Agenda 21-arbejdet. Der er således nu dannet en koordinationsgruppe, der består af 3 personer - én fra hver af de 3 forvaltninger. Der er dermed givet et klart signal om, at alle forvaltningsområder skal inddrages og opfordres til at igangsætte Agenda 21-aktiviteter.
Vandløbene har det også godt
Grenaa Kommune har også i år 2000 arbejdet med vandløbsrestaureringer og har fået udarbejdet forslag til restaurering af Nygård Å-systemet. At vandkvaliteten efterhånden bliver bedre og bedre, og at fiskebestanden øges, er konstateret ved flere undersøgelser - herunder ved elektrofiskeri.
Et godt tegn er også, at der i år 2000 flere gange er konstateret friske spor af odderen. Tilstedeværelsen af det sjældne pattedyr er en afspejling af god vandkvalitet, og at der på den pågældende lokalitet findes en god bestand af ørreder.
»Dette faktum gør det ikke mindre interessant at forbedre de miljømæssige forhold i kommunens vandløb«, konkluderes det i tilsynsberetningen.
Endelig er det værd at nævne, at Grenaa Kommune i år 2000 har indgået aftale med Ebeltoft, Nørre Djurs og Midtdjurs kommuner omkring rensning af en del af spildevandet fra disse kommuner på Grenaa Kommunes rensningsanlæg ved Fornæs. Med hensyn til spildevand i det åbne land vil Grenaa Kommune i perioden 2000-2006 - udfra en prioriteret rækkefølge - føre tilsyn med samtlige landejendommes spildevandsforhold.
[ Alle ugens artikler | Hoved oversigt | Grenaa Bladets hjemmeside ]
© Grenaa Bladet 2000