05-04-2001 |
|
»Banestyrelsen« styrer for vildt! |
![]() |
På fjerde år sørger fire pensionister for, at den gamle modeljernbane på Djurslands Museum i Grenaa er i tip-top stand, samtidig med, at de kontinuerligt sørger for at udbygge og vedligeholde den gamle Märklin-modeljernbane, der har tilhørt den nu hedengangne kaffebrænder Aagaard Hansen.
»Banestyrelsen«, som de fire pensionister kalder sig, mødes hver tirsdag på muséet for at tage modelbanen under kærlig og omsorgsfuld behandling. De fire er Jens Jacobsen, Malthe Engelsted, Børge Mørk Andersen og Carl Rager. De tre førstnævnte har været med helt fra starten af, mens Carl Rager næsten har været med hele vejen. Fælles for de fire er under alle omstændigheder, at de må bære rundt på hver sin lille lokomotiv-fører i maven, og ingen af dem har det særligt godt, hvis de ikke få rundet muséet en tirsdag. Her er det så, at onde tunger måske kunne finde på at komme indover med bemærkninger i retning af, at det i høj grad også handler om at få lidt fri fra konerne, men intet kunne selvsagt være fjernere fra sandheden......!
Men at de hygger sig med dette frivillige og aldeles ulønnede stykke arbejde er indiskutabelt.
Den flotte samling tilhørte oprindeligt kaffebrænder Ove H. Aagaard Hansen (1917-1981). Aagaard Hansen overtog i 1969 - sammen med søsteren Inge Margrethe Hansen - forældrenes hus og virksomhed i og omkring ejendommen Posthaven 1, som ligger ved Grisetorvet og lige over for Grenaa Vestre Skole. Den gamle Aagaard Hansen havde her opbygget og drevet et kaffebrænderi, som sønnen så overtog og videreførte. I sin fritid tilbragte Ove Aagaard Hansen mange hundrede timer og brugte mange penge på at opbygge dette kolossale værk, der nu er kommet til ære og værdighed på Djurslands Museum. Ikke mindst takket være »Banestyrelsen«, men en anden nulevende - og ikke helt ukendt lokal personlighed - fortjener også hædrende omtale i forbindelse med dette lokalhistoriske legetøjsprojekt. Der er tale om ingen ringere end Grenaa Kommunes borgmester gennem mere end 20 år, Arne Jessen.
Efter Ove Aagaards død i 1981 blev søsteren boende i ejendommen ved Grisetorvet, men lod modeljernbanen stå. Da hun så døde i 1997 kom modelbanen på Djurslands Museum. Arne Jessen købte nemlig samlingen af dødsboet, og overdrog den derefter til muséet - til stor glæde for såvel »Banestyrelsen« som almenheden. Ikke mindst blandt børn og barnlige sjæle gør modelbanen jo stor lykke i forbindelse med et museumsbesøg.
Af spøjse anekdoter omkring projektet er det værd at nævne, at nummeret på toget - V515 - er identisk med den gamle kaffebrænder Hansens bilregistreringsnummer. Nummeret sad i en gammel bilnøglering, hvorfor »Banestyrelsen« véd, at det stammer herfra, og som et morsomt kuriosum sat det på toget som dets registreringsnummer.
Ove Aagaards glæde ved og interesse for togdrift kom endvidere til udtryk derved, at han på gårdspladsen til Posthaven 1 havde en gammel 3-4 meter høj signalstander stående, som angiveligt stammede fra Vestbane-remisen i Markedsgade.
Og så har Grenaa Bladet som en »lille krølle« på historien faktisk også lod og del i projektet, idet »Banestyrelsen« bruger aviser til at lave bjerge og klipper med videre i papmaché. I Grenaa Bladets tilfælde kun gamle aviser, forstås. Nye udgaver læses naturligvis med stor interesse og fornøjelse. Nok ikke mindst hvad angår indeværende uges udgave....!
[ Alle ugens artikler | Hoved oversigt | Grenaa Bladets hjemmeside ]
© Grenaa Bladet 2000