28-03-2001

Minister-ros til Grenaa Kommune for den sikrede institution »Grenen«

Grenaa Blad logo

Stat, amt og kommunen arbejdede hurtigt, da beslutningen om de fem sikrede institutionspladser skulle etableres i Grenaa. Her er de tre instanser repræsenteret ved borgmester Gert Schou, amtsborgmester Knud Flensted Jensen og socialminister Henrik Dam KriDer var minister-ros til Grenaa Kommune torsdag i sidste uge, da der i byrådssalen på Grenaa Rådhus blev afholdt reception over etableringen af den sikrede institution »Grenen« i den gamle arrestbygning på Torvet i Grenaa. Og de rosende minister-ord kom fra socialminister Henrik Dam Kristensen (S), der sidst på året sidste år var med til at tage en regeringsbeslutning angående en øget indsats mod ungdomskriminalitet. Ét af indsatsområderne skulle være etablering af 20 sikrede pladser, som man kunne benytte som varetægts-surrogat for helt unge mennesker i 15-17 års alderen, som har begået så alvorlig kriminalitet, at retsbevidstheden ville blive alvorligt krænket, hvis man blot satte dem på fri fod ovenpå deres handling. Noget der på stedet ellers ville have udløst en længere varetægtsfængsling i arrest eller fængsel, hvis der havde været tale om en »voksen« forbryder, der havde begået den samme handling. Det være sig grov vold, drab, røveri, voldtægt med videre, som selv ganske unge mænd ikke holder sig tilbage for at udøve. »Grenen« er således en afdeling, som fremover skal modtage unge, som anbringes i varetægtssurrogat, og »Grenen« er foreløbigt etableret for en fire-årig periode.

Ministeren greb »knoglen«
Kort fortalt handler historien om, at Århus Amt i november sidste år modtog en forespørgsel fra ministeren, gående ud på om det var muligt at finde et sted i amtet til fem sikrede pladser. Amtet vidste udmærket godt, at arrestbygningen i Grenaa stod tom, og at det havde været en torn i øjet på Grenaa Kommune i samfulde de 10-11 år det har været tilfældet. Derfor ringede man til Grenaa Kommune for at forhøre sig om muligheden for at etablere en sådan sikret institution i den gamle arrest i Grenaa. Men det skulle gå meget stærkt med henblik på at tage beslutningen, for pladserne skulle i henhold til regeringsbeslutningen stå klar til brug omkring den 1. marts. Og stærkt gik det. Med borgmester Gert Schou, ordførende direktør Keld Overgaard Jensen og amtets børne- og ungechef Lars Mathiesen som primus motorer, blev det hele afgjort inden for 11 dage, og det var tillige et byråd i total enighed, der afgjorde, at den gamle arrestbygning nu skulle komme til ære og værdighed igen.

- Vi var klar, da der skulle handles, og jeg må sige, at jeg er utrolig stolt af mit byråd i den her sag. Uden høringer og offentlighedsfase af nogen art blev beslutningen truffet i enstemmighed, og uden at ryste det mindste på hånden. Baggrunden for beslutningen er den enkle, at vi i Grenaa Kommune gerne vil være med til at løse de samfundsproblemer, der præsenterer sig, og alvorlig ungdomskriminalitet skal der sættes ind overfor, sagde borgmesteren.

Amtsborgmesterviste rundt i amtet
Derefter var det amtsborgmester Knud Flensted Jensen, der tog ordet, og han var glad for, at ministeren kunne afsætte tid til at være med til indvielsen af de første sikrede institutionspladser i Århus Amts historie - og lade sig orientere om institutionsområdet i amtet generelt. Blandt andet inkluderede ministerbesøget i Århus Amt også et besøg på børnehjemmet Bøgholt i Viby ved Århus, der er for særdeles adfærdsvanskelige og socialt belastede børn.

- Regeringsbeslutningen med at finde disse 20 nye sikrede pladser i landet hurtigst muligt er et godt initiativ. Både i forhold til de unge, der mærker konsekvens i samme øjeblik de konfronteres med deres handling, men så sandelig også for retsbevidstheden. Handling følges op af behandling, så der tages hånd om tingene fra dag 1, sagde amtsborgmesteren, der håbede, at amtet - når den 4-årige periode med »Grenen« er udløbet - kan få en permanent institution af denne type.
- Måske en institution med en 10-15 pladser og udvidet i forhold til »Grenen« med ting som pædagogisk observation og anden behandling. Og for min skyld må det meget gerne blive i Grenaa Kommune, som virkelig har vist format og handlekraft omkring denne sag, sagde Knud Flensted Jensen, der kaldte hele forløbet for et skoleeksempel på smidigt og hurtigt samarbejde mellem stat, amt og kommune.

Det var socialminister Henrik Dam Kristensen enig i, og mente således, at eventuelle forestillinger om offentlige myndigheders bureaukrati, sendrægtighed og langsommelighed i sagsbehandlingen, ihvertfald var blevet gjort til skamme i dette tilfælde.

- Man behøver ikke ret meget mere end en telefon og lidt god vilje i den anden ende af røret, for at få noget gjort i en fart. Det er Grenaa Kommune et strålende eksempel på i denne sag, sagde socialministeren, og fortsatte:

Vigtig velvilje
- Og det er vigtigt for en regering at møde denne velvilje, fordi det ligger os meget på sinde hurtigst muligt at få skabt de sikrede pladser for unge kriminelle, som der er brug for. Vi vil ganske enkelt ikke acceptere, at meget grov kriminalitet fra helt unge - som vi for tiden ser mange kedelige eksempler på - ikke udløser en umiddelbar konsekvens i form af forvaring. Også - og ikke mindst - for her at tage det første spæde skridt i retning af at få den unge til at indtræde i samfundet som en god samfundsborger med et ordentligt livsforløb bundet op omkring uddannelse og job. Et ophold på »Grenen« er således det første skridt i en socialpædagogisk indsats, der skal få den unge på ret køl. I det hele taget vil regeringen iværksætte en indsats på dette område, der meget gerne skulle gøre den slags institutioner overflødige om forhåbentlig ikke alt for længe, sagde Henrik Dam Kristensen, der ligesom resten af befolkningen er dybt rystet over, at børn helt ned i 10-12 års alderen begår meget grov kriminalitet nu om dage.
- Det er meget foruroligende. En ny lov om truede børn, der handler om at sætte ind med en hurtig og konsekvent indsats, skulle gerne sørge for, at vi på ét eller andet tidspunkt ikke får brug for institutioner som »Grenen«. Men vi har brug for den slags pladser nu, og tak til både amt og kommune for den indsats I har ydet i så henseende, sluttede Henrik Dam Kristensen, der forinden receptionen havde været på rundvisning i den gamle arrestbygning, der efter en gennemgribende ombygning og renovering nu står klar til at tage imod de unge forbrydere.

[ Alle ugens artikler | Hoved oversigt | Grenaa Bladets hjemmeside ]

© Grenaa Bladet 2000