13-03-2001

Åbent Hus i »Grenen«

Grenaa Blad logo

Den 1. marts tog Århus Amt den tidligere arrest i Grenaa i brug som sikret afdeling. Den sikrede afdeling, der har fået navnet »Grenen«, vil fremover modtage unge i 15-17 års alderen, som er idømt varetægtsfængsel eller som af de sociale myndigheder er besluttet anbragt på en sikret institution. Den gamle arrest i Grenaa - hvoraf en del er fredet - er igennem de seneste måneder blevet renoveret og fremstår nu klar til ibrugtagning. Inden de første unge bliver anbragt på institutionen, ville Århus Amt gerne invitere interesserede borgere indenfor til et Åbent Hus-arrangement. Arrangementet fandt sted mandag den 5. marts, hvor mange grenaaensere benyttede lejligheden til at tage den gennemrenoverede arrestbygning i nærmere øjesyn, samtidig med at der var lejlighed til at spørge de tilstedeværende medarbejdere om alt muligt i relation til den nye amtsinstitution, som Grenaa Byråd sagde ja til at tage imod for ikke ret mange måneder siden.

»Grenens« forstander hedder Lars Emil Andersen. Han er 35 år gammel og uddannet psykolog. Igennem seks år har han arbejdet med unge med svære adfærdsvanskeligheder via ansættelse på amtsinstitutionen Bøgeholt, så han har en ret god idé om hvad der venter ham og de 15 andre ansatte på »Grenen«, idet døren åbnes for det første hold »logerende« den 12. marts.

De unge kan komme fra hele landet, og et ophold på »Grenen« vil ifølge statistikken på området blive på 39 døgn i gennemsnit.

Erstatning for rigtigt fængsel
En dommer har besluttet, at den unge skal i varetægtssurrogat, hvilket betyder, at den unge er sigtet for så alvorlig en forbrydelse, at varetægtsfængsling under sagens videre efterforskning og/eller på grund af forbrydelsens grove karakter, skønnes nødvendig. Men da man meget nødigt vil putte så unge mennesker ind i et rigtigt fængsel, så indretter man fra myndighedernes side sådanne sikrede døgninstitutioner som erstatning for en rigtig varetægtsfængsling. Presset på den slags ungdomsinstitutioner i Danmark er stort p.t., og det er da også i dette lys, at man skal se oprettelsen af de fem sikrede pladser i Grenaa Arrest. Som en tommelfingerregel mener Lars Emil Andersen godt man kan sige, at der er tale om unge, som er blevet konfronteret med en sigtelse, der i følge straffeloven udløser en straf på 1 1/2 års fængsel eller derover.

Ifølge forstanderen bliver der for »Grenens« vedkommende kun tale om varetægtssurrogat. Man vil således ikke skulle modtage unge, der er frihedsberøvet efter farlighedskriteriet, henvist til pædagogisk observation, decideret afsoning eller idømt en behandlingsdom.

Bygningen er blevet indrettet med fem værelser (som endelig ikke må kaldes celler, selv om de rent faktisk er indrettet i arrestens gamle celler) til de unge - plus et enkelt isolationsrum, hvis én af de unge bliver helt ustyrlig. Derudover råder man over eget køkken, fællesrum, diverse aktivitetsrum plus to soveværelser til de ansatte. Intet er sømmet eller naglet fast, så man kan flytte rundt på tingene efter forgodtbefindende.

Aldersfordelingen blandt de ansatte er 28-50 år - 2 kvinder og 13 mænd, hvoraf der i den sidstnævnte kategori er nogle særdeles velvoksne eksemplarer - af indlysende årsager. Men kvinderne er heller just novicer, idet de begge to har erfaring fra fængselsvæsenet.

- De ansatte er blevet udvalgt med stor omhu, og vi har brugt et konsulentfirma til at finde det helt rigtige mix, siger Lars Emil Andersen.

I staben finder man blandt andet håndværkere (værkstedsfag), pædagoger og socialrådgivere, og Lars Emil Andersen fortæller, at sammensætningen er som den er, fordi man vil give de unge indsatte en meget struktureret hverdag på institutionen, hvor de vil være i aktivitet stort set hele tiden. Den ene løbegård er blevet bevaret, og her vil man indrette en squash-bane, ligesom der inde i bygningen også vil være et motionsrum til fri afbenyttelse.

- Det er en stor opgave vi står overfor at skulle løse, men jeg er sikker på, at vi vil være i stand til at gøre det på bedste vis. Jeg vil i den forbindelse gerne slå fast, at de unge virkelig er frihedsberøvet under hele opholdet. De skal ikke ud i lokalsamfundet, som således ikke skulle kunne mærke noget til, at op til fem unge mennesker er på besøg i Grenaa’s gamle arrestbygning de næste fire-fem år. I øvrigt skærmer vi af, så man heller ikke kan gå udenfor og glo ind på dem, som om de var aber i et bur, slutter Lars Emil Andersen, der ikke ligner en fangevogter, og vist næppe heller har lyst til at være det.

[ Alle ugens artikler | Hoved oversigt | Grenaa Bladets hjemmeside ]

© Grenaa Bladet 2000