13-03-2001

Posthaven vil have fat i de ældre bosniere i kommunen

Grenaa Blad logo

Ældrecentret Posthaven i Grenaa forsøger at lave et mødested for de cirka 30 ældre bosniere, der befinder sig i kommunen. I den forbindelse afholdes der et informationsmøde i Posthaven den 20. martsOmrådeleder i Ældrecentret Posthaven i Grenaa, Ninna Thomsen, kan berette om et nyt initiativ i centret, der sigter mod at lokke de henved 30 ældre bosniere, der bor i kommunen, men som både socialt og sprogligt er isolerede - både i forhold til lokalsamfundet som helhed, men så sandelig også i forhold til hinanden, ud af deres isolation. Der er med andre ord tale om en gruppe, der godt kunne have brug for et fællesskab og en samhørighed omkring noget og med nogen, og det søger Posthaven at råde bod på ved at tilbyde dem et værested med de aktiviteter, som de som gruppe - med fælles baggrund, kulturelt og sprogligt, bag sig - måtte ønske sig. I den forbindelse arrangerer vi et info-møde omkring initiativet her i Posthaven den 20. marts, hvortil der er tilmeldingsfrist den 15. marts, siger Ninna Thomsen.

Posthaven vil således have fat i de cirka 30 bosniere i kommunen, der er fyldt 60 år.

- Ifølge én af kommunens integrationsmedarbejdere er det en gruppe der har det svært, og det søger vi at råde bod på ved at tilbyde dem et mødested, hvor det er dem selv, der bestemmer, hvad der skal være af aktiviteter - om overhovedet nogen. Måske er ønsket blot at have et sted at mødes over en snak og en kop kaffe. Så retter vi os blot ind efter det. Der er tale om en gruppe, der ganske givet er svær at få fat på, så det er meget vigtigt, at de selv får lov til at bestemme, hvordan det hele skal strikkes sammen, siger Ninna Thomsen.

De ældre bosniere kom til Danmark først i 90’erne - typisk sammen med børn og børnebørn - på flugt fra krigen i det tidligere Jugoslavien, hvor serbere, kroater og muslimer kastede sig ud i uhyggelig blodig fejde, der sendte folk på flugt over hals og hoved. I første omgang på en midlertidig opholdstilladelse som krigsflygtninge, men senere med mulighed for permanent opholdstilladelse i Danmark. Grenaa Kommune tog også imod en del af disse flygtninge. I første omgang i Flygtningelandsbyen på Robstrup Mark, der efter bosniernes udflytning til almindelige boliger i Grenaa og omegn, nu er blevet indrettet til børnehave. Men gruppen af ældre bosniere er en lidt kikset størrelse i integrationsarbejdet, mens deres børn og børnebørn er gledet ind i lokalsamfundet med bravour. Dansk har de ikke rigtig fået lært, og så banker isolation og ensomhed hurtigt på døren, idet de heller ikke har rådet over et mødested, hvor de som gruppe med fælles baggrund sprogligt og kulturelt har kunnet dyrke noget socialt samvær.

I Posthaven vil en gruppe på tre tovholdere - tolk og brobygger Sabina Turanovic, ergoterapeut Annette Thomsen og Ninna Thomsen - give dem dette tilbud. På info-mødet vil de blandt andet præsentere en ny video omhandlende Posthavecentret, og de aktiviteter, der bliver dyrket her.

- Vi vil på mødet også forsøge at stikke en finger i jorden med henblik på at finde ud af, hvad de eventuelt kunne tænke sig at mødes omkring. Om der skal være tale om en ren kvindegruppe og en ren mandegruppe. Om der skal drikkes kaffe, spilles brætspil eller laves håndarbejde. Vi ved godt, det er en svær opgave, vi har kastet os ud i. Det er en erfaring andre kommuner også har måttet notere sig. Der er tale om en meget tilbageholdende og sky gruppe, der er fra en anden kultur, hvor man ikke har været vant til offentlige tilbud af nogen art. Derfor er de meget skeptiske, når man som offentlig serviceinstitution tilbyder sig. Men vi prøver, og er fremmødet til info-mødet ringe, så er vi indstillet på at gå ud og stemme dørklokker. Vi vil have dem i tale, for vi er sikre på, at vi kan tilbyde dem noget, som vil forbedre deres livskvalitet ganske kraftigt, slutter Ninna Thomsen.

[ Alle ugens artikler | Hoved oversigt | Grenaa Bladets hjemmeside ]

© Grenaa Bladet 2000