26-02-2001 |
|
Stadig pænt stort flertal for vindmøllerne i Grenaa Byråd |
![]() |
Som spået her i Grenaa Bladet for 14 dage siden, så havde den voldsomme vindmølle-debat i den seneste tid ikke fået ét eneste byrådsmedlem til at ændre standpunkt i forhold til det man har stemt tidligere i sagen. Det stod klart ovenpå sidste uges byrådsmøde i Grenaa Byråd, hvor byrådet skulle vedtage ordlyden i et høringssvar til den instans, der står med den endelige afgørelse, nemlig Energistyrelsen. 12-7 lød afstemningen i vindmølle-tilhængernes favør, og det skete ovenpå en halvanden time lang debat, hvor alle de kendte argumenter for og imod projektet endnu engang blev budt op til dans i byrådssalen. Modstanderne fremhævede påny, at der ville blive tale om en voldsom visuel påvirkning af kystlandskabet omkring Grenaa i de næste 20-30 år, fordi møllerne er så høje som de er (små 100 meter), at de kommer til at larme og blinke af hekkenfeldt til og at de beregninger, der er lavet for at belyse de økonomiske fordele, der ligger i projektet for kommunen, er behæftet med en farlig masse hviser. Tilhængerne var for deres del enige om, at der ville blive tale om et visuelt smukt projekt, der signalerer ren energi og grøn kommune, samtidig med, at der - hvordan man end vender og drejer det - ligger økonomiske fordele (arbejdspladser/omsætning m.v.) i projektet for kommunen. Fronterne var med andre ord endnu engang trukket skarpt op, da Grenaa Byråd for sidste gang skulle tage stilling til vindmølle-projektet ved Grenaa Havn. Alle var dog enige om, at den vindmølle, der står tættest på havnens søndre mole, skal ud af projektet. Det kan byrådet forlange, da den holder sig inden for den gældende lokalplan for området. Samtidig sagde flertallet, at det var helt ok hvis projektmagerne - Jysk Vindkraft, Grenaa Havn og NEG Micon - måtte ønske, at en eventuel mølle nr. 9 søges placeret som den sidste i projektets bueslag. Idet mølle nr. 1 udgår mente 12 af byrådsmedlemmerne, at der til Energistyrelsen afgives det høringssvar, at ansøgningen ud fra en helhedsbetragtning kan anbefales imødekommet. De 12, der kunne stemme for denne indstilling, var socialdemokraterne Gert Schou, Henry Møller, Niels Erik Iversen, Birgit Jensen, Valdemar Haumand og Arne Jessen. SFeren Tom Mortensen, Egil Classen fra Grenaa-Listen, De Konservatives Poul Bach og Venstre-folkene Leif Pieler, Knud Kildal og Mogens Blach. Imod var socialdemokraterne Henning Christensen og Erik Hoberg, De Konservatives Lisbeth Steninge og Venstre-folkene Svend Brandstrup Hansen, Alice Espeholt, Lotte Horneman og Jørgen Katholm.
Mindretallet forlangte dog at få en mindretalsudtalelse med i høringssvaret til Energistyrelsen, og det godtog flertallet. Den lyder som følger:
»Et mindretal på 7 medlemmer af Grenaa Byråds 19 medlemmer henleder Energistyrelsens opmærksomhed på forvaltningens bemærkninger til projektet, således som de fremgår af siderne 81 og 86, der vedlægges, i dagsordenen for møde i Grenaa Byråd den 20. februar 2001. Mindretallet er enig i de anførte bemærkninger og konklusioner. Specielt ønsker mindretallet at gøre opmærksom på, at vindmølleparken er et meget stort teknisk anlæg, der vil være aldeles dominerende i forhold til Grenaa Havns dimensioner og byens industrianlæg i øvrigt. Dermed bryder placeringen afgørende med de grundlæggende principper for placering af vindmøller på de kystnære dele af havet jvf. »Havmølle-handlingsplan for de danske farvande«, hedder det.
En VVM-redegørelse er blevet udarbejdet for projektet (Vurdering af Virkning på Miljøet), og den skulle byrådet også forholde sig til i forhold til høringssvaret, og her faldt afstemningen lidt anderledes ud end 12-7, idet Venstres Svend Brandstrup Hansen godt kunne tage den til efterretning, idet han ikke mente, at den burde være genstand for kritik, og han kunne også godt stemme for den del af indstillingen fra Økonomiudvalget, der konkluderede, at projektet er i overensstemmelse med lovgivningen når det gælder placeringen af de 9 havvindmøller i tilknytning til de tekniske anlæg på Grenaa Havn. Erik Hoberg og Henning Christensen ville hverken stemme for eller imod, så derfor endte denne afstemning 13-4.
Dermed sendte Grenaa Byråd et for vindmølletilhængerne positivt høringssvar til Energistyrelsen inden fristudløbet den 27. februar, og det samme har Århus Amt valgt at gøre ifølge Dagbladet Djursland. Om en 3-4 måneder kommer der så en afgørelse fra Energistyrelsen, der tidligere ikke har lagt skjul på, at man i sagsbehandlingen ville lægge megen vægt på, hvad amtet og kommunen måtte mene om sagen. Afgørelsen vil dog kunne ankes til Energi-klagenævnet, som i givet fald kommer til at afgøre, om vindmøllerne kommer eller ej.
Sidste uges byrådsmøde havde store pressebevågenhed, men fremmødet var ikke så stort som forventet, idet højst en 60-70 personer havde valgt at overvære byrådets behandling af sagen.
Grenaa Byråd vedtog i sidste uge at sende et for vindmølle-tilhængerne positivt høringssvar til Energistyrelsen.
[ Alle ugens artikler | Hoved oversigt | Grenaa Bladets hjemmeside ]
© Grenaa Bladet 2000