23-01-2001 |
|
Stærke kvinder på muséet |
![]() |
På Djurslands Museum/Dansk Fiskerimuseum i Grenaa kan man i perioden fra den 28. januar til den 25. marts se udstillingen »Den stærke kvinde«. Udstillingen er lavet af etnologen Charlotte Bøgh i forbindelse med hendes rejser for Red Barnet.
- Én gang etnolog - altid etnolog. Jeg kan simpelthen ikke lade være med at se og tale med mennesker jeg møder. De mennesker jeg har lyst til at huske ekstra godt, fotograferer jeg. I min store dametaske har jeg et lille diskret fotografiapparat. Det er halvvejs skjult i hånden, og når folk giver lov, tager jeg billeder på min vej. Ofte må jeg være forsigtig, fordi jeg færdes i lande med ustabilitet, ofte i muslimske lande, hvor man ikke bare lige kan fotografere, og jeg kommer steder, hvor man normalt ikke må fotografere. Jeg håber, at jeg med denne udstilling kan betale lidt tilbage ved at vise de kvinder, som har lagt ansigt til og fortalt om deres livs glæder og sorger, fortæller Charlotte Bøgh, der de sidste otte år har arbejdet med nødhjælp og udviklingsarbejde for Red Barnet i lande med krig, fattigdom og elendighed i verdens varmeste brændpunkter. Ofte er hun kommet til slagmarkerne og de rygende ruinbyer dagen derpå, når krigskorrespondenterne og nyhedsfotograferne er draget videre.
- Hverdagen fører mig ofte til flygtningelejre, kældre beskyttet af sandsække og midlertidige skjul bygget af papkasser. Her er jeg vidne til de gamles stille lidelse og kvinder og børns tavse angst. Det slår mig gang på gang, at overalt i verden, er det kvinderne som fejer op, glatter ud, opmuntrer og altid bærer det tungeste læs i kølvandet på krig og katastrofer. På trods af savn, smerte og sorg er der trods alt fortsat liv og glød i øjnene hos de fleste flygtninge. Midt i al elendigheden skabes nye venskaber og bånd, midlertidige eller for livet, og uanet styrke og ressourcer dukker op. Der går sjældent mange øjeblikke, før jeg og tolken bliver inviteret på kaffe eller te og bliver delagtiggjort i deres skæbne og livshistorie, beretter Charlotte Bøgh, og fortsætter:
- Denne udstillinge viser nogle af de stærke kvinder, jeg har mødt på min vej. Nogle af kvinderne har jeg kun mødt en enkelt gang, og vi har så skiltes for altid. Andre af kvinderne besøger jeg jævnligt på mine rejser. Vi har fået et nært forhold til hinanden og vores familier, skønt der er 10.000 kilometers afstand. Hver kvindes historie kunne fylde en udstilling for sig selv, men jeg har valgt at vise et hjørne af mange kvinders liv i korte glimt. Der er kvinder fra kontinenter, som er meget forskellige både hvad angår natur, kultur og religion. Men overalt er fokus for kvinderne familielivet med mand og børn og hverdagens nære gøremål. De laver mad, ordner have og husdyr og passer børn. Det fortsætter de med selv under ekstreme forhold i krig eller hungersnød. Når kvinderne fortæller om deres liv og levned, er der mere som forener end adskillet på tværs af kontinenterne, slutter Charlotte Bøgh.
[ Alle ugens artikler | Hoved oversigt | Grenaa Bladets hjemmeside ]
© Grenaa Bladet 2000