15-01-2001

Frivillige-gruppe for flygtninge i Grenaa i støbeskeen

Grenaa Blad logo

Hvem vil være med til at hjælpekommunens flygtninge til rette?

Dansk Flygtningehjælp har cirka 60 frivilligegrupper fordelt over hele landet, og flere er under opbygning. Blandt andet her i Grenaa, og tirsdag den 23. januar i næste uge vil der blive afholdt et informationsmøde herom i »Paletten« - Grenaa Kommunes integrationsprojekt for kvinder med flygtningestatus - på adressen Østergade 18 på 2. sal i lokaler, der for efterhånden en del år tilbage husede lokalradioen, Radio Djursland.

Frivillige-gruppernes opgaver er mange og meget forskellige. Eksempelvis dansktræning, besøgsordning, introduktion til lokalsamfundet, kvindegrupper, kulturmøder og fester, lokalt oplysningsarbejde og meget andet. Her Grenaa koncentrerer man sig imidlertid i første omgang om at få dansktræning og besøgsordninger til at fungere optimalt. Så må resten komme til senere - alt efter interesse og motivation blandt såvel frivillige som flygtninge.

Hele baggrunden for oprettelsen af disse frivillige-grupper er, at det uformelle møde mellem frivillige og flygtninge er med til at bryde flygtningenes isolation i forhold til os danskere.

- Der er mange flygtninge, der selv efter fem, seks, syv års ophold i Danmark endnu ikke har set et dansk hjem indefra. Det er ikke ligefrem noget, der er befordrende for integrationsprocessen, siger konsulent i Dansk Flygtningehjælps Frivillig- og Oplysningsafdeling, Jens Engedal, Randers, der er med til at løbe Grenaa-projektet i gang sammen med en lille håndfuld grenaaensere, der allerede er i gang hver for sig med kontakt til nogle enkelte af de lokale flygtninge. »Frivilligegruppe Grenaa« kaldes projektet, og i koordinationsgruppen bag initiativet finder man på helt frivillig basis Inge Bjerrum Trillingsgaard, Flemming Jacobsen, Lone Frølich og Lis Lykke Holm. Derudover består gruppen af lederen af »Paletten« Britt Mortensen, Helle Jacobsen fra Grenaa Kommune og Jens Engedal fra Dansk Flygtninghjælp. De går nu i samlet flok ud og opfordrer frivillige til at melde sig til gruppen, der i et samarbejde med Dansk Flygtninghjælp og Grenaa Kommune skal være med til at planlægge og organisere det frivillige flygtninge- og integrationsarbejde.

Som frivillig kan man således være med til at give flygtninge er tilbud om hjælp til:

- Samtale på dansk og derved lære det danske sprog i praksis i stedet for, at det udelukkende foregår i en undervisningssituation.

- Mundtlige og skriftlige dansklektier.

- At forstå for eksempel købs- og salgsannoncer.

- At skrive og forstå breve på dansk.

Kulturmødet er vigtigt
- Udover hjælpen med at lære det danske sprog, er kulturmødet og det sociale samvær vigtigt. Man behøver som frivillig ikke at have erfaringer med flygtningearbejde overhovedet, men gåpåmod, tålmodighed og lyst til at arbejde med flygtninge er nødvendigt. Omfanget af samværet sker efter aftale mellem parterne, men typisk vil der være tale om et par timer om ugen, siger Jens Engedal.

Og så er det værd at understrege, at der er tale om flygtninge, der allerede har fået opholdstilladelse i landet efter de gældende regler, og som derfor indgår i det 3-årige integrations-forløb, som Grenaa Kommune står for i samarbejde med Sprogcenter Randers.

»Paletten« i Østergade, hvor informationsmødet afholdes tirsdag aften i næste uge - se annonce herfor andetsteds i Grenaa Bladet - er således kommunens aktiveringsprojekt for kvindelige flygtninge, og her bliver de aktiveret 30 timer om ugen, hvorunder de også modtager danskundervisning. Der er tale om en blandet gruppe - derfor »Paletten« - idet kvinderne kommer fra lande som Somalia, Irak, Congo, Kenya foruden Bosnien og Kosovo i ex-Jugoslavien.

Britt Mortensen, der er leder af »Paletten« kan fortælle, at 15-18 kvinder i øjeblikket modtager undervisning i dansk på stedet, samtidig med, at de aktiveres omkring ting som syning og arbejde med PC’ere.

- Meningen med projektet er, at de skal lære dansk og lære at møde til tiden, og når de dele fungerer tilstrækkeligt godt, er de klar til at blive sendt videre til aktivering på en rigtig arbejdsplads, fortæller hun.

Et tilsvarende projekt under navnet »Globussen« kører for mandlige flygtning på Robstrup Mark.

- Men det her handler om at få nogle flere borgere involveret udover dem som flygtningene møder på sprogcentre og i aktiveringsprojekter. Det vil sige møde danskere, som ikke er professionelle udi at tage sig af flygtninge. Med andre ord helt almindelige danskere, som de kan tale dansk med og på den måde få en sproglig påvirkning, der både er naturlig og samtidig meget givende såvel socialt som indlæringsmæssigt, supplerer Jens Engedal.

Kommunen støtter projektet
Grenaa Kommune støtter arbejdet med at oprette en sådan frivillige-gruppe med 10.000 kroner til at løbe det hele i gang. Der bliver tale om en selvstændig og uafhængig gruppe, som ikke skal stå til regnskab for nogen.

Flemming Jacobsen fra Grenaa er kendt - også udenfor kommunegrænsen - for sit og hustruen Helle’s mangeårige arbejde omkring Rumæniens-hjælpen, og nu tager han skridtet fuldt ud i forsøget på også at kunne blive til gavn og glæde for den flygtninge-gruppe, som Grenaa har i øjeblikket.

- Jeg håber på at få nogle gode oplevelser ud af det. Møde nogle spændende mennesker og forhåbentlig få et dybt indblik i deres liv og kultur. Det er oplagt, at de kan lære noget af os, ligesom vi kan lære noget af dem. Det, der er naturligt for os, er ikke nødvendigvis naturligt for dem, og det er vigtigt for integrationsprocessen, at tingene falder i hak for dem i hverdagen så hurtigt som muligt. Det er blandt andet her vi danskere kan træde til med en hjælpende hånd, siger Flemming Jacobsen.

En hverdags- rådgivning
Jens Engedal uddyber ved at gøre opmærksom på, at det ganske enkelt handler om enkel hverdagsrådgivning.

- Lad os tage et eksempel som girokort. De kan være et meget stort mysterium for en flygtning, og her kan vi som danskere med vores rutine i at leve i dette land fortælle dem, at girokortet til børnehaven skal betales, mens girokortet til Kræftens Bekæmpelse kan betales, siger han.

Lis Lykke Holm er allerede i kontakt med en flygtningefamilie, og kan fortælle, at det er en meget givende oplevelse.

- De er jo lidt på Herrens Mark, så det at nogen vil hjælpe dem gør et dybt indtryk, og er lynhurtigt med til at opbygge et forhold med både stor fortrolighed og tryghed, beretter hun.

Inge Trillingsgaard og hendes familie har lukket en iransk flygtning ind i deres stuer, og hun kan også fortælle om et stort behov for »oversættelse« af den danske kultur og levevis.

- Vores nytårsaften kendte han ikke noget til, da han opleve en sådan første gang den 31. december 1999, så han har formentligt fået sig noget af et chok. Vores oplevelse er, at han er utrolig glad for at blive lukket ind i vores familie, og har stort udbytte af de ting, vi får vendt sammen, siger hun.

- Og så har helt almindelig danskere nogle kontaktflader til de lokale idrætsforeninger og lignende, hvor det offentlige system aldrig når ud. Det er også noget der er guld værd i integrationsprocessen, at de slæbes med ud i det frodige danske foreningsliv, siger Jens Engedal.

Og sprogkundskaber udover dansk er totalt irrelevante, for flygtningene taler typisk kun deres modersmål, og hele idéen med samværet er da også, at de skal blive bedre til at tale dansk.

På informationsmødet omkring oprettelsen af Frivilligegruppe Grenaa kan man få yderligere oplysninger om projektet, og det foregår som allerede nævnt tirsdag aften den 23. januar i »Paletten«, Østergade 18, 2. sal. »Paletten« bliver efterfølgende også fast mødested for frivilligegruppen.

[ Alle ugens artikler | Hoved oversigt | Grenaa Bladets hjemmeside ]

© Grenaa Bladet 2000