15-01-2001 |
|
Lokale foreninger inddrages i arbejdet med svage børn og unge |
![]() |
På det seneste byrådsmøde godkendte Grenaa Byråd en ny »Netværksopbygning«, der tjener det formål at støtte kommunens svagest stillede børn og unge og deres familier. Det vil typisk sige børn og unge, der mildest talt ikke fungerer særligt godt, og ikke sjældent på grund af meget vanskelige opvækstvilkår. Det nye i kommunens bestræbelser på at rette op på disse små »skæve liv« er, at de lokale klubber og foreninger i vid udstrækning skal inddrages i dette netværkssamarbejde.
Staten har via Den Sociale Sikringsstyrelse givet tilsagn om en samlet økonomisk støtte på henved 750.000 kroner for perioden 2000-2002 med den betingelse bundet i halen på checken, at alle pengene skal bruges til udviklingsarbejde for de svagest stillede børn, unge og deres familier. Tilsagnet er endvidere givet under forudsætning af en kommunal medfinansiering på et tilsvarende beløb. Ansøgningen om støtte til Den Sociale Sikringsstyrelse var udarbejdet i fællesskab med Ungdommens Vel, som drev Café Olfert indtil den lukkede for halvandet år siden samtidig med lederen Hans Peter Bechs ønske om at trække sig fra opgaven. Kommunen og Ungdommen Vel har så siden været i dialog omkring, hvad der med fordel kunne erstatte Café Olfert, og det er der altså kommet denne nye »Netværksopbygning« ud af, som sigter mod at inddrage de lokale foreninger - herunder diverse sportsklubber og idrætsforeninger - i arbejdet med at få disse dårligt fungerende børn og unge på ret køl igen. Samtidig har kommunen meddelt Ungdommens Vel, at man ikke ønsker et videre samarbejde med dem. I stedet bliver det Grenaa Ungdomsskole, der kommer til at stå for projektet med ungdomskonsulenten Peter B. Nielsen som en central skikkelse.
Dette projekt for »særligt vanskeligt stillede unge«, som de hedder på forvaltningssprog, går ud på at udsætte dem for en kontakt og nogle metoder, der gør alle parter i stand til overskue den enkelte unges livsstituation og reelle livsvilkår. Målsætningerne og forudsætningerne for projektet lyder endvidere således:
- at den unge erkender og anvender de ressourcer vedkommende har konstruktivt. Trods store omsorgssvigt er de ikke svage. De indeholder mange ressourcer, som de ikke har kunnet anvende positivt.
- at den unge kommer i »normale« aktiviteter, så det bliver overkommeligt, overskueligt og positivt at deltage.
- at den unge ansvarliggøres for egen livssituation.
En styregruppe skal holde snor i projektet
Det bliver som allerede nævnt ungdomskonsulenten, der skal koordinere projektet i samarbejde med en styregruppe. I den finder man en repræsentant fra Enggården/Subway Club, et par repræsentanter fra forskellige foreninger, Afdelingen for Børn- og Unge Rådgivning og én fra Grenaa Ungdomsskole. Selve »netværksopbyggerne« placeres i klubberne og foreningerne. Det betyder, at den enkelte netværksopbygger, der ansættes til opgaven af kommunen og får løn for sit arbejde, skal have udgangspunkt fra en klub eller fra en forening, da det er hér de unge gerne skulle have en »social karriere«, og det er hér der skal skabes den kontakt til de unge, som netværksopbygningen skal bygge videre på. Kommunens egenfinansiering i projektet sker via de i forvejen budgetlagte midler til ungdomskonsulenten.
Kommunen har allerede modtaget 442.500 kroner i tilskud fra De Sociale Sikringsstyrelse for 2000 og 2001, og senere på året modtager kommunen yderligere 295.000 kroner for 2002. Hvis alt går vel fortsætter man dog med projekt og projektmidler ind i 2003, idet Grenaa Kommune ønsker at skubbe projektet til og med første halvår af 2003. Altså forlænge det med et halvt år i forhold til det, der allerede er bevilget penge til. Det hænger angiveligt sammen med, at projektet først er blevet igangsat pr. den 1. januar 2001, og man således ikke har haft lejlighed til bruge nogle af år 2000-kronerne endnu - svarende til det halve år man nu ønsker at forlænge projektperioden med.
Den samlede støtteramme fra Den Sociale Sikringsstyrelse for hele projektperioden lander således på små 750.000 kroner.
Længe undervejs
Formanden for Børne- og Ungdomsudvalget, SF’eren Tom Mortensen, gav på byrådsmødet indledningsvis en orientering om baggrunden for projektet.
- Denne sag har været længe undervejs. Den er opstået i kølvandet på, at Café Olfert ophørte med at eksistere i stationsbygningen. Det kommunale projekt Kontakten i Markedsgade fulgte efter, men eksisterer heller ikke længere. Men behovet for den slags tilbud er der altså stadigvæk. Et nyt netværk er desværre nødvendigt, og med ungdomskonsulenten som ankermand prøver vi nu noget helt nyt ved at etablere kontakter til de frivillige foreninger på det her område. Der er tale om cirka 60 børn/unge, og jeg synes et rimeligt godt projekt er blevet skruet sammen, og ser frem til at de pågældende børn og unge bliver hjulpet meget, sagde Tom Mortensen.
Der blev også givet udtryk for, at foreningerne var meget vigtige i det her spil, idet det jo var dem, der skulle sige pænt goddag til de unge, og være med til at sørge for, at de unge integreres positivt i den pågældende fritidsaktivitet og foreningslivet i øvrigt.
Ingen havde rigtig noget dårligt at sige om initiativet - blot gjorde De Konservatives Lisbeth Steninge opmærksom på, at halvdelen af finansieringen bortfalder om to-tre år.
- Og hvad gør vi så? Den vinkel bør vi nok lige have med, sluttede hun debatten.
[ Alle ugens artikler | Hoved oversigt | Grenaa Bladets hjemmeside ]
© Grenaa Bladet 2000