15-01-2001

Brandfolkene måtte rykke ud 233 gange i løbet af år 2000!

Grenaa Blad logo

Den årlige nytårsparade for det fælleskommunale brand- og redningsberedskab for Grenaa, Nørre Djurs og Midtdjurs kommuner, blev afviklet lørdag den 6. januar på Beredskabsgården i Grenaa. (Foto: Lene Madsen)Nytårsparade på Beredskabsgården i Grenaa

233 gange var der bud efter brandfolkene i det fælleskommunale brand- og redningsberedskab for Grenaa, Midtdjurs og Nørre Djurs kommuner. Det kunne beredskabschef Erik Laursen fortælle i forbindelse med afviklingen af årets nytårsparade, der efter en afstikker til den nye brandstation i Kolind sidste år, påny var henlagt til Beredskabsgården på N. P. Josiassensvej i Grenaa. Datoen var lørdag den 6. januar.

Det var dog formanden for Beredskabskommisionen, Grenaa Kommunes borgmester Gert Schou, der indledte talerækken, og det gjorde han indledningsvis med en bemærkning om, at det fælleskommunale brand- og redningsberedskab mellem de tre kommuner havde fungeret rigtig godt i det forløbne år, og at den senest tilkomne - Midtdjurs Kommune - var blevet godt indarbejdet i det fælles beredskab. Hun kunne endvidere fortælle, at år 2000 havde budt på fire møder i Beredskabskommisionen, der består af repræsentanter fra de tre deltagende kommuner plus beredskabschefen, og at det på disse møder meget ofte handlede om økonomi. Altså at få økonomien til at hænge sammen, samtidig med, at man kører et beredskab, der er så optimalt fungerende som muligt. På den led fandt formanden det glædeligt, at det i decentraliseringens ånd nu ikke længere er nødvendigt at spørge byråd og kommunalbestyrelser hver gang man står overfor en større investering eller lignende.

- Vi bestemmer selv i kommisionen. Når et byråd har afgivet kompetence til en kommision som vores, så har man også samtidig afgivet sin beslutningsret. Det giver os en større grad af fleksibilitet og selvbestemmelse i kommisionsarbejdet, idet vi skal ud og kigge på fælles anskaffelser, sagde han blandt andet.

Gert Schou kom også ind på, hvad den enkelte borger i de tre kommuner betaler for at have et velfungerende brand- og redningsberedskab. På den led kunne han berette, at borgerne i Grenaa Kommune betaler mere til beredskabet end borgerne i Nørre Djurs og Midtdjurs gør. 190 kroner pr. år skal man som person af med i Grenaa Kommune af med, mens man slipper 40 kroner billigere pr. næse i de to andre kommuner.

- Det hænger sammen med, at vi her i Grenaa er forpligtet til at have et krigs- og kriseberedskab. Ikke mindst møntet på vore store virksomheder og lignende. Sammenfattende kan man sige, at tingene fungerer professionelt. Vi har et godt og veluddannet personale, og selv så langt væk som på Anholt rækker vores beredskab ud - uden at det går ud over kvaliteten af beredskabet. Den voldsomme brand på elværket blev således håndteret på fornem vis, sagde formanden blandt andet.

18 store brande
Beredskabschef Erik Laursen kunne for sin del fortælle, at de 233 udrykninger fordelte sig med 179 for Grenaa/Nørre Djurs, 51 for Midtdjurs og til sidst 3 på Anholt. 18 af brandene blev beskrevet som værende store, og beredskabschefen orienterede om nogle stykker af dem - herimellem branden på elværket på Anholt, hvor han roste den indsats, som øens brandvæsen havde ydet i den forbindelse. Stor ros var der også til den indsats, der blev ydet for at få midlertidigt genoprettet øens strømforsyning, mens elværket var under genopbygning.

En udrykning i august måned kunne stadig få det til at løbe koldt ned ad ryggen på beredskabschefen.

- Den 15. august klokken 13.06 fik Beredskabsgården den værste medling i dette år. Meldingen lød på et miljøuheld ved SAPA, hvor koncentreret svovlsyre og natronlud var løbet sammen i en tank på en tankvogn. Der var stor risiko for eksplosion af tanken og en brandmand måtte op på tanken for at tage et dæksel af så trykket kunnne fosvinde fra tanken. Det var en uhyggeligt farlig opgave, og som indsatslederen Niels Bilde fortjent har opnået stor ros for sin håndtering af. Dagen efter kom der 12 flasker vin og et meget flot kort fra SAPA-direktørem, hvor han takkede for vores indsats, sagde Erik Laursen, der sammen med Gert Schou også havde lejlighed til at uddele diverse anciennitetstegn til henholdsvis brandfolk og frivillige fra Beredskabs-Forbundet. På den front blev der uddelt 10 års anciennitetstegn til Carsten Jensen, Torben Hansen, Ole Stefansen og Svend Erik Gorecki. 25 års tegn til Aksel Andersen, Henning Nielsen, Steen Ravn, Leif Skjødt og Jan Brøsted, mens der var et 30 års anciennitetstegn til Niels B. Nielsen.

[ Alle ugens artikler | Hoved oversigt | Grenaa Bladets hjemmeside ]

© Grenaa Bladet 2000