25-12-2000 |
|
Konference gav 58 konkrete idéer og forslag til at skabe udvikling på Djursland |
![]() |
En digital IT-motorvej i form af et bredbåndsnet til hele Djursland inden for et halvt år, en økologisk landsby, Djurslands otte kommuner sammenlægges til én stor, etablering af fælles internet-portal til e-handel. Sådan lyder 4 af de ialt 58 konkrete idéer og forslag til at skabe øget udvikling på Djursland, der kom ud af fælleskonferencen »Samarbejde og idéudvikling på Djursland« på AMU-Center i Nødager den 11. oktober. Konferencen trak henved 200 deltagere.
Alle 58 forslag står beskrevet i et idékatalog, der er trykt i 400 eksemplarer og udsendt til samtlige konference-deltagere samt til orientering for kommunalbestyrelser, erhvervsråd, turistforeninger, organisationer, uddannelsesinstitutioner og andre med interesse for Djursland.
Idékataloget er således en sammenskrivning af de mange forslag til initiativer, der udsprang af debatten i de 12 temagrupper under konferencen. En række af disse temagrupper - 7 for at være helt præcis - har besluttet at mødes igen for at arbejde videre med udviklingen af idéerne fra konferencen.
Ringe i vandet
Erhvervsdirektøren for Djursland, Finn Pedersen, har sæde i den styregruppe, der har taget initiativ til og koordineret arbejdet omkring konferencen, og han har følgende at sige om de ringe i vandet, den gerne skulle sprede.
- Fra arrangørernes side er det håbet, at rigtig mange vil have lyst til at medvirke til at føre idéerne ud i livet. Det er også håbet, at de mange forslag i idé-kataloget kan inspirere til yderligere initiativer til gavn for Djursland. Djurslands Erhvervsråd - og styregruppen bag konferencen - vil gerne bidrage hertil gennem det at påtage sig rollen som tovholder og koordinator for det videre arbejde. Erhvervsrådet vil i den forbindelse bistå med rådgivning med videre samt formidle kontakt mellem de, der ønsker at deltage i den fortsatte udvikling og gennemførelse af idéerne fra konferencen, udtaler Finn Pedersen.
Det er tanken, at en ny Djurslands-konference i efteråret 2001 skal gøre status over, hvilke resultater, der er opnået.
7 grupper vil arbejde videre
Hver af de 12 grupper har sat sit stærke præg på rapportens tilblivelse, og i 7 af grupperne har man altså besluttet sig for at arbejde videre med de idéer, der blev nedfældet. Der er tale om grupper, der havde følgende overskrifter: Medarbejdere - virksomhedens vigtigste ressource. Detailhandel på Djursland, Turisme på Djursland, Udvikling i landdistrikterne. Grønne initiativer. Offentligt/privat samarbejde (udlicitering). Og endelig - Bosætning på Djursland.
Finn Pedersen understreger at alle grupper er »åbne«. Det vil sige at alle, der måtte have lyst til at »byde ind på grupperne« er velkomne til at springe på. Det gælder også hvad angår de idéer og forslag, der udsprang af de grupper, der ikke umiddelbart ser ud til at kunne køre videre. Disse grupper har stillet forslag til udvikling af uddannelsesudbuddet, det fremtidige arbejdsmarked, erhvervsservice på Djursland, kultur på Djursland og infrastrukturen på Djursland.
- Det handler om at vi skal have organisere, koordinere og udnytte de ressourcer og den energi de 200 personer havde på konferencen. Og idéejerskabet er ikke eksklusivt. Alle gode kræfter er velkomne til at bidrage. Det handler udelukkende om at få sat gang i nogle ting, der kan hjælpe Djursland i den rigtige retning, og det er oplagt, at dette idékatalog er uvurderligt råmateriale, idet Djurslands Erhvervsråd afholder et visions- og strategiseminar til februar, siger Finn Pedersen.
Af de grupper, der arbejder videre, synes han eksempelvis, at det ser spændende ud med den, der arbejder med offentligt/privat samarbejde omkring udlicitering.
- Og det bliver ikke mindre spændende af, at både LO og DA begge har sæde i en gruppe, der har sat sig for at udarbejde et katalog over konkrete kommunale opgave- og serviceområder, der egner sig til udlicitering. Det vil være en anbefaling med en vis organisations-politisk tyngde, der kommer herfra, hvilket ikke mindst er interessant her på tærsklen til et valgår, siger Finn Pedersen, der selv sidder i den gruppe, der vil arbejde stålsat på at få etableret et bredbåndsnet til Djursland. Det sker i samarbejde med kommunaldirektørerne på Djursland.
Fælles netløsning
- Vi arbejdet på at få etableret en fælles netløsning, der dækker hele Djursland. Ikke kun Grenaa, og de andre større byer, men helt ud på Lars Tyndskids mark. På sigt vil der være mange serviceudbydere på dette område, men det her handler først og fremmest om, at Djursland bør være på forkant på området med en fremtidssikring af såvel data som tele-transmissioner. I øjeblikket handler det om at finde en investor/teleselskab, der kan løfte opgaven, og Finn Pedersen peger umiddelbart på Teledanmark, Telia, Sonofon og muligvis også Mobilix.
- Hvis nettet er der, så er det 100% sikkert at virksomhederne vil benytte sig af det, og vi har ikke råd til at vente, hvis vi skal have et forspring på området, siger Finn Pedersen, der dog slår fast, at der skal være tale om en løsning, der dækker alle kommunerne.
Øko-Djursland
Tanken om at gøre Djursland til et »foregangsland« for økologisk bæredygtighed, finder han også besnærende.
- Som Johan Peter Paludan fra Institut for Fremtidsforskning sagde på konferencen, så handler det om at skabe HISTORIEN om Djursland. Det, der ville kunne gøre os kendte for noget positivt over det ganske land. Og det kunne netop være det at etablere en økologisk landsby på Djursland og/eller skabe information og oplysning, produktion og distribution af økologiske produkter i den helt store stil. Idéerne er mange og gode. Nu handler det blot om at få nogle af dem realiseret, slutter erhvervsdirektøren.
[ Alle ugens artikler | Hoved oversigt | Grenaa Bladets hjemmeside ]
© Grenaa Bladet 2000